Konut kredisi talebi sıfır

Güncelleme Tarihi:

Konut kredisi talebi sıfır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2001 00:00

Bankaların, uzun vadeli konut kredisi faizlerini yüzde 2.60 seviyesinden yüzde 5 ile 10 aralığına yükseltmesi kredi talebini sıfıra indirdi. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası (İEKO) Başkanı Sabri Ateş ve Remax Franchising Müdürü Semih Merdol, gayrimenkul piyasasının ekonomideki gelişmelerden olumsuz etkilendiğini belirterek, kasım ayında yaşanan krizin kendini hemen gösterdiğini ve gayrimenkul satışlarının durduğunu söyledi. Enflasyonun düşme eğilimine girmesiyle uzun vadeli ve düşük faizli konut kredisi vermeye başlayan bankalar, faiz oranlarını yükseltince vatandaşların `kira öder gibi konut sahibi olma` hayali de bitti. Kasım ayındaki krizden olumsuz etkilenen bankalar, konut kredisi faizlerini Türk Lirası`nda yüzde 10, dövizde yüzde 3.5-5 aralığına kadar çıkardılar. Kriz öncesi konut kredisi faizleri yüzde 2.60 ile yüzde 2.90 arasında değişiyordu. Bankalar verdikleri kredilerde faiz oranlarını yükseltirken, vadeleri de aşağı çektiler.


Emlakçılar dertli:

İEKO Başkanı Sabri Ateş, faizlerin yüksekliği nedeniyle konut kredilerine talep olmadığını belirterek, daha önce alınmış kredilerin de bankalara ödenemediğini söyledi. Ateş, Bankalar, konut kredisi kullanıcılarına kredilerini kapatmasını söylüyor. Kredi kullanmış olanlar da ödeyemiyor. Yakında çok sayıda icralık konut kredisi görürüz dedi. Vatandaşların parasını nasıl değerlendireceğini bilemediğini ifade eden Ateş, banka faizlerinin düşmesiyle kredi kullanımının artacağını anlattı.
Emlak sektörünün zor durumda olduğunu kaydeden Ateş, Sektörümüz aynı inşaat sektöründe olduğu gibi durgunluk içinde. Yüzlerce emlakçı kapandı ve bunlara hergün yenileri ekleniyor diye konuştu.


Depremden etkilenen semtler

Depremde hasar gören evlerin bulunduğu zemini elverişli olmayan Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Florya ve Büyükçekmece`den diğer semtlere taşınan insanların, bu semtlere geri döndüğünü kaydeden Ateş, İnsanlar deprem psikolojisinden çıktı. Depremi unuttular. Avcılar bölgesi fiyatı ucuz olduğu için tercih ediliyor. İnsanlar `depremde yıkılmadı, artık deprem olmaz` düşüncesiyle bu semtlere geri dönüyor. Yoğun bir satış ve kiralama gözleniyor dedi.


Piyasa martta açılır

Remax Franchising Müdürü Semih Merdol, konut kredisi faizlerinin yükselmesinin satışları durdurduğunu belirterek, Prestij projelerinde satışlarımız sorunsuz sürüyor. Konut kredileri düşük faizli iken de bu kredileri parası olan kullanıyordu. Mart ayında faizlerin düşmesiyle konut kredisi imkanının tekrar uygun hale geleceğini düşünüyorum dedi. Merdol, deprem psikolojisini atlatan insanların Yeşilköy, Florya semtlerine geri döndüğünü ifade ederek, kiraların yarı yarıya inmesi nedeniyle bu semtlerin tercih edildiğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!