Katkı payı özel harcamalara gitmiş

Güncelleme Tarihi:

Katkı payı özel harcamalara gitmiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2001 00:00

Okul giderlerinin karşılanmasına yönelik toplanan paraların özel harcamalara gittiği saptandı.


İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile çok sayıda eğitim yöneticisi, öğretmen ve müdür atamalarında usulsüzlük yaptıkları, öğrencilerden toplanan katkı paylarını özel yemek giderleri ile özel kişi ve kuruluşlara hediye, çiçek alımında kullandıkları iddasıyla yargılanmaya başlandı.


Okul giderlerinin karşılanmasına yönelik olarak öğrencilerden karne parası, kayıt parası ve katkı payı gibi değişik adlarda para toplanırken bu paraların bir bölümünün özel harcamalarda kullanıldığı belirlendi. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile çok sayıda eğitim yöneticisi, öğretmen ve okul müdürü atamalarında usulsüzlük yaptıkları; öğrencilerden toplanan katkı paylarını özel yemek giderlerinde, özel kişi ile kuruluşlara hediye alımında kullandıkları gerekçesiyle yargılanmaya başlandı. Danıştay 2`nci Dairesi, Balıbey`in ``evrakta sahtekârlık yapmaktan`` da yargılanmasına karar verirken Balıbey bazı suçlarda zamanaşımı, bazı suçlarda da Şartla Salıverme Yasası`ndan yararlandı.


Edinilen bilgiye göre, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile aralarında eski İstanbul Milli Eğitim müdürlerinin de bulunduğu 37 eğitim yöneticisinin, Danıştay 2`nci Dairesi`nin kararı doğrultusunda, Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi`nde yargılanmasına başlandı. Danıştay 2`nci Dairesi`nin kararında, Ömer Balıbey ile diğer yöneticilerin evrakta sahtecilikten, görevi ihmal ve görevi kötüye kullanmaya kadar bir dizi suçtan yargılanması isteniyor.

Danıştay 2`nci Dairesi`nin yargılanmasını istediği bürokratlar arasında bulunan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, birçok suçtan ötürü yargılanacak. Balıbey, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü olduğu dönemde Antakya Devlet Hastanesi`nden 45 günlük rapor alırken bakanlığa sunulan raporda istirahat süresinin 3 ay olarak gösterildiği belirlendi. Raporun süresindeki tahrifat nedeniyle Balıbey`in TCK`nin 339`uncu maddesine göre 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması kararlaştırıldı. Balıbey ayrıca, ``bakanlıkça okul öncesi branşına atanan bir öğretmenin sınıf öğretmeni olarak atanması, Kadıköy Anadolu Lisesi ile Beşiktaş Rüştü Akın Anadolu Meslek Lisesi`ne ihtiyaç bulunmadığı halde 3 İngilizce öğretmeni atanması, ihtiyaç bulunmadığı halde Teller Çalışır `ın Medeni Berk İlköğretim Okulu`na 5`inci müdür yardımcısı atanması, Milli Eğitim Müdürlüğü özel kaleminde görevli personele, fazla çalışma yapıp yapmadıkları tespit edilmeden fazla mesai ödenmesi gibi işlemlerde görevi kötüye kullandığı`` gerekçesiyle TCK`nin 240`ıncı maddesi kapsamında bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Danıştay kararında suçun birden fazla işlenmesi nedeniyle de verilecek cezada arttırım öngören TCK`nin 80`inci maddesinin de uygulanması istendi.


Katkı payı ile özel yemek:

Balıbey`in yargılanacağı suçlar arasında, öğrencilerden okul giderlerinin karşılanması için toplanan katkı paylarının, özel harcamalarda kullanılması da yer alıyor. Danıştay kararında, ``Sanıklar Ömer Balıbey, Abdurrezzak Özyılmaz, Yılmaz Çetin, Sakin Öner, Recep Karabulut, Saffet Kaya, Resul Turan, Tamer Horasan ile Ramazan Devecioğlu`nun, İstanbul İli Okulları Öğrencilerinin Eğitim Giderlerine Katkı Yönergesi`ne göre toplanan eğitime katkı paylarını, yönergede belirtilen harcama yöntemine uymadan ve amacı dışında özel yemek giderlerinde, özel kişi ve kuruluşlara hediye ve çiçek alımında kullandıkları anlaşıldığından eylemlerine uyan TCK`nin 240 ve 80`inci maddeleri uyarınca lüzumu muhakemelerine`` denildi.

Bu arada Ömer Balıbey ile bazı bürokratların öğretmen atamalarında usulsüzlük yaptıkları için görevi ihmal suçunu düzenleyen TCK`nin 230`uncu maddeleri doğrultusunda da yargılanması istenirken bu maddenin Şartla Salıverme Yasası kapsamına girmesi, Balıbey ile bazı bürokratların bu maddeye giren konularda yargılanmasının önünü tıkadı. Ömer Balıbey ile birlikte yargılanmasına karar verilen bürokratların bir bölümünün, soruşturma ve yargılama sürecinde terfi ettikleri belirlendi. Balıbey ile birlikte öğretmen ve okul müdürü atamalarında görevi kötüye kullanmakla suçlanan dönemin İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hasan Terzi , hakkındaki hukuki süreç devam ederken 600 bin öğretmenin bütün işlemlerini yürüten Bakanlık Personel Genel Müdürlüğü`ne genel müdür yardımcısı olarak atandı.

Halen genel müdür yardımcılığı görevini yürüten Hasan Terzi, bu görevinde de tartışmalı icraatlara imza attı. Terzi`nin, Bakan Bostancıoğlu `nun imam hatip liseleri ile ilişkisine yasak getirdiği Türkiye Din Eğitimi Vakfı`nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Ahmet Gül `ün, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü görevinden alınmasıyla ilgili davada yetkisini aştığı belirlendi. Ahmet Gül, görevden alınması ile ilgili davada, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verirken bakanlığın kararı temyiz etme yetkisi bulunmasına karşın Terzi`nin, yetkisi olmadığı halde Danıştay`a
``davanın temyizine gerek olmadığı`` yönünde bir yazı gönderdiği saptandı. (CUMHURİYET)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!