Karahan: Ekonominin temel dinamiklerinde bozulma yok

Güncelleme Tarihi:

Karahan: Ekonominin temel dinamiklerinde bozulma yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2025 04:002dk okuma

MERKEZ Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, dün Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın toplantısında hem enflasyondaki görünüme hem de piyasadaki son gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Yaşanan son gelişmelerin ardından nisan ayı için enflasyonda yukarı yönlü risklerin arttığını söyleyen Karahan, “Ekonomimizin temel dinamiklerinde hiçbir bozulma yok. Cari açık tarihi düşük seviyelerde. Rezerv pozisyonumuz oldukça güçlü” mesajı verdi. “Piyasadaki oynaklığın yansımalarının kısa vadeli olması amacıyla aksiyon aldık” diyen Karahan, “Piyasa kuralları içinde gerekli adımları proaktif olarak aldık ve alacağız. Çok geniş ve güçlü bir araç setine sahibiz sıkı para duruşumuzu sürdürüyoruz” diye konuştu.

‘ENFLASYONDA RİSK ARTTI’

İlk olarak, enflasyondaki görünüme yönelik değerlendirmelerde bulunan Karahan, “2024 Haziran’da başlayan dezenflasyon süreci devam ediyor. Ocak ayındaki artışın ardından şubatta ana eğilim önemli bir yavaşlama gösterdi. Diğer taraftan, hizmet enflasyonu halen yüksek seviyelerde” diyen Karahan, “Mart ve nisan aylarında iki önemli unsur belirleyici olacak. Bunlardan biri, Ramazan ayının gıda fiyatlarına etkisi. Diğeri de son dönemde finansal piyasalardaki gelişmelerin fiyatlara ve beklentilere olan yansıması. Söz konusu unsurlar, özellikle nisan ayı için enflasyonda yukarı yönlü riskleri artırdı. Enflasyon beklentileri dezenflasyon patikasının üzerinde” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Öte yandan Karahan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmalar kapsamında yaşanan gelişmelerin piyasaya etkilerine yönelik ise şu değerlendirmeyi yaptı:

‘BOZULMA OLURSA POLİTİKA SIKILAŞACAK’

“Geçen hafta piyasalarda yaşanan gelişmeler finansal varlıklarda değer kayıplarına neden oldu. Yüksek oynaklık ortamının etkisiyle döviz kurunda yüzde 3, ülke risk priminde 71 baz puan, 10 yıl vadeli gösterge tahvil faiz oranında 4.5 puan ve bir ay vadeli kur oynaklığında 15 puana ulaşan artışlar görüldü. Bu artışların makro ekonomik görünümü bozmaması için hız bir şekilde gerekli önemleri aldık. Böylece 19 Mart günü aşırı oynaklık sergileyen göstergelerdeki artış daha sınırlı kaldı. Bu bağlamda PPK olarak yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere 20 Mart’ta toplandık. Bu gelişmelerin enflasyon üzerindeki riskleri değerlendirerek sıkı parasal duruşu destekleyici tedbirler aldık. Bu doğrultuda gecelik borç verme faizini 44’ten yüzde 46’ya yükselttik. Politika faizini ise sabit tuttuk. Bunun yanı sıra bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdik. Piyasadaki oynaklığı sınırlamak üzere tedbirler aldık. Ayrıca, likidite araçlarımızın çeşitliliğini artırarak likidite senetleri ihraç etmeye başladık. Piyasa oynakığına karşı TL güçlendirme adımları attık. Sıkı para politikası duruşumuzu enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdüreceğiz. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda, para politikası duruşumuzu sıkılaştıracağız.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!