Güncelleme Tarihi:
İLK Kahve Dünyası mağazası 2004’te Eminönü’nde açıldığında Türkiye kahve zinciri meselesine yeni yeni alışıyordu. Zira global bir marka olan Starbucks bir yıl önce ülkeye giriş yapmıştı. Bugün Kahve Dünyası’nın 300’ü aşkın mağazası ve 1.000’e yakın satış noktası var. Kahve zinciri markalarına da aradan geçen 20 yılı aşkın süreçte yenileri eklendi. Geçtiğimiz günlerde Starbucks’ın Bebek’te faaliyet gösterdiği meşhur binanın satıldığını öğrendim. Peki kim almış dersiniz? Kahve Dünyası. İnsanın aklına hemen o binada artık yeni sahiplerinin tabelası asılır fikri geliyor ama öyle değilmiş. Satın almanın ardından yeni yatırımları da öğrenmek niyetiyle Kahve Dünyası Genel Müdürü Kaan Altınkılıç ile bir araya geldik. “Binaya biz geçmeyebiliriz. Şu anda mevcut kiracı devam ediyor” deyince şaşkınlığımı dile getirdim. Şu yanıtı verdi: “Biliyorsunuz Baylan Pastaneleri’ni de bünyemize kattık. İstanbul’un değerli, tarihi yapılarını satın alıyor, katma değer yaratacak şekilde yeniliyoruz. Bebek’teki bina da bunlardan biriydi. Devamı gelecek.”
ÇİFTLİĞE 5 YILDA 200 MİLYON DOLAR
Bilinler bilir, Kahve Dünyası yaklaşık 20 yıldır biliniyor ama o aslında 40 yılı aşkın bir sanayi grubu olan Altınmarka’nın iştiraklerinden biri. Dünyanın en büyük ilk beş kakao öğütücüsü olarak tanınan Altınmarka’nın perakende dahil tüm stratejik yatırımları kurucu ailenin ikinci jenerasyon yöneticisi Kaan Altınkılıç’a emanet. Kaan Altınkılıç, tam entegre bir yapı kurmaya çalıştıklarını belirtti sohbetimizde. Kahve Dünyası’na girdiğinizde gördüğünüz hemen her şeyin üretimini yapmak istiyorlar. Örneğin makinede iddialılar, 300’den fazla mühendis istihdam ediyorlar. Aynı mantıkla birkaç yıl önce çiftçiliğe karar vermişler. İş insanı Ahmet Kocabıyık’ın baba ocağı Afyon’un Tazlar köyünde kurduğu 38°30° Çiftliği’ni satın aldılar. Arkasından da Söktaş’a ait Aydın’da Efeler Çiftliği’ni bünyelerine kattılar. Kaan Altınkılıç, “Örnek bir çiftlik modeli üzerinde çalışıyoruz. Amerika, Ortadoğu, Avrupa’da 10’dan fazla çiftlik gezdik. Modellere baktık. 12 bin büyükbaş hayvan olacak. Hem süt ve süt ürünleri üretilecek hem de müşteriler de işin içine girecek. İnsanların vakit geçirebileceği bir model üzerinde çalışıyoruz. Beş yılda çiftliklere 200 milyon dolarlık yatırım planladık” dedi.
‘LİKÖR FABRİKASI’NA HAYAT GELİYOR’
Kaan Altınkılıç, yatırımlara manevi yönden baktıklarını söyledi. İstanbul Mecidiyeköy’deki Likör Fabrikası’nı da bu yaklaşımla satın almışlar. “Bir ofis parkı yapalım dedik, uygun yer arıyorduk. 1931’de kurulan, yine çok değerli bir yapı olan Likör Fabrikası’ni önerdiler. Burayı İsviçreli fondan satın aldık. Yaklaşık 7 bin metrekarelik alan, bunun 3 bin 800’ü fabrika binası. Kültür merkezine çevirelim dedik. Bir kısmı ofis olacak geri kalanına ise müze, sergi alanları ile bir hayat gelecek” bilgisini veren Altınkılıç, projede mimar Emre Arolat ile çalıştıklarını söyledi. Bir rüya takım kurulmuş buranın tasarımı için, gece ve gündüz hayatı ayrı tasarlanıyormuş. Altınkılıç, projenin 50 milyon dolarlık bütçesi olduğunu belirtti.
15 YILDIR SATILAMAYAN HAMAM
Likör Fabrikası deneyimi, Altınkılıç ailesinin değerli yapıları dönüştürme iştahını açmış. Kaan Altınkılıç, ilginç de bir bilgi verdi. “Ailede hepimiz kirada oturuyoruz ama 20 yıldan fazladır gayrimenkul satın alıyoruz” dedi. Likör fabrikası iştahıyla başka değerli yapılara da yöneldiklerini anlattı. Starbucks’ın bulunduğu Bebek’teki binanın alınmasının arkasında da bu niyetin yattığını söyledi. “Bu alım beş günde bitti. Tarihi yapıların değerlendirilmesine sosyal sorumluluk olarak bakıyoruz bir anlamda” diyen Altınkılıç, son yatırımlarının ise tarihi bir hamam olduğunu belirtti. 15 yıldır satılık olarak bekleyen Cibali’deki Ayakapı Hamamı. Altınkılıç şu bilgileri verdi: “Aslında Mimar Sinan’ın eseri burası ama kereste üretimi bile yapılmış. Burayı nasıl değerlendireceğimiz üzerinde şu anda çalışıyoruz.”
PRADA’NIN MAFRA’SINI ÖRNEK ALDIK
Kaan Altınkılıç’ın planları arasında imza Kahve Dünyası mağazaları oluşturmak var. “Prada’nın Mafra’sını örnek aldık” diyen Altınkılıç, şöyle devam etti planını anlatmaya: “Bir Kahve Dünyası haritası hayalim var. Türkiye’nin farklı yerlerinde müstakil mağazalar ama hepsinin bağımsız bir mimari değeri, özelliği olacak. Her biri için farklı konkurlar açılacak. İmza tasarım olacak her biri. Bu, Bilbao etkisi yaratacak bulunduğu yerlerde. İlki Adapazarı’nda kuruluyor.”