Kağıt torbaya zorlayanlara ceza geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kağıt torbaya zorlayanlara ceza geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2025 04:00

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, vatandaşı 50 kuruşluk plastik poşet yerine fiyatı 4 ila 20 lira arasında değişen kağıt, nonwoven kumaş ya da bezden torba almaya zorlayan market ve mağaza zincirlerini sert bir dille uyardı.

Haberin Devamı

Perakendecilerin sözlü uyarıya rağmen zorunlu çanta satışını sürdürmesiyle ilgili şikâyetler üzerine bakanlık, söz konusu ihlallere para cezası uygulama yolunda hazırlıklara başladı.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), söz konusu market torbası satışını eleştirmiş, ağustos ayında marketlere yönelik denetim ve yaptırım için ilgili bakanlıklara yazı gönderilmişti. Bakanlık bürokratları da bizzat denetimlerle durumu teyit etmişti. Konu, 12 Kasım’daki Ambalaj Komisyonu’nda gündeme geldi.

Bürokratlar, Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esasların ‘satış noktalarının yükümlülüklerini’ düzenleyen 8. maddesinin 6. fıkrasına vurgu yaparak tüm uyarılara rağmen bu hükme uymayarak tüketiciye 50 kuruşluk poşet yerine kağıt/bez/nonwoven torba satmaya devam eden market ve mağazalara para cezası uygulanması için hazırlık yaptıklarını belirttiler.

BAKMADAN GEÇME!