İşte siyasi partilerin yeni ekonomi vitrinleri

Güncelleme Tarihi:

İşte siyasi partilerin yeni ekonomi vitrinleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2015 14:20

Geçmişi olan adaylar listenin üstünde

Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu’na verilen milletvekili aday listeleriyle birlikte, siyasi partilerin yeni ekonomi vitrinleri de belli oldu. Ekonomi geçmişi olan adaylar listelerde üst sıralardan gösterildi.

İbrahim Turhan: Ak Parti’nin yeni dönemde ekonomide söz sahibi olması beklenen isimlerinden İbrahim Turhan İzmir 2. bölge 1. sıradan aday oldu. 2011 yılına kadar Merkez Bankası’nda görev alan Turhan, 2012 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası başkanlığına geldi. Geçtiğimiz mart ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ABD’ye finans ve yatırım çevreleriyle gerçekleştirdiği toplantıya katıldı. Yine Davutoğlu’nun geçen hafta açıkladığı teşvik paketi basın toplantısında da hazır bulunmuştu. İbrahim Turhan’ın seçimlerden sonra kabinede görev alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

Naci Ağbal: Maliye müfettişi kökenli olan Ağbal, 2006 yılında Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürü oldu, 2009 yılında da Maliye Müsteşarlığı görevine geldi. Bayburt doğumlu olan Ağbal’ın Ankara’dan aday gösterilmesi bekleniyordu. 2011 yılı seçimlerinde Bayburt’ta Ak Parti yüzde 63 oy almıştı. Son yıllarda ekonomi yönetiminde söz sahibi olan Ağbal’ın yeni dönemde de kabinede görev alacağı tahmin ediliyor.

hurriyet.com.tr'den Neşe Karanfil ve Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; Ziya Altunyaldız: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız da, listede kendine yer bulan bürokratlardan. DPT Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü’nde uzman yardımcısı olarak göreve başlayan Altunyaldız, 2010 yılından bu yana da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı görevini sürdürüyordu.

CHP’NİN VİTRİNİ

Selin Sayek Böke: ODTÜ İktisat mezunu olan Selin Sayek Böke, yurtdışındaki yüksek lisans ve üniversite çalışmalarından sonra Bilkent Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı. Böke, CHP’nin son kurultayında ekonomi yönetiminden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirildi ve İzmir 1. bölge 1. sıradan aday oldu.

Zekeriya Temizel: 1997-1999 yılları arasında Maliye Bakanlığı yapan Temizel, 1999 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına aday oldu. 2000 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun ilk başkanı olan Temizel, 2001 yılında BDDK başkanlığından istifa etti. 2014 yılına kadar siyasetten uzak duran Temizel, CHP’nin ekonomideki vitrinlerinden birisi. Temizel, İzmir 2. bölge 3. sıradan milletvekili adayı.

Haberin Devamı

MHP’NİN AĞIR TOPLARI

Erhan Usta: AK Parti hükümetleri döneminde Devlet Planlama Teşkilatı ve Kalkınma Bakanlığı’nda üst düzey görev yapan ve Ali Babacan’a en yakın çalışan isimler arasında yer alan Usta, Bahçeli’nin daveti üzerine MHP’den milletvekili adayı olmak için istifa etmişti. Usta’nın yeni dönemde MHP’nin ekonomi politikalarına yön veren isimlerden biri olması bekleniyor. Usta, Samsun birinci sıradan milletvekili aday listesine girdi.

Durmuş Yılmaz: 2006 yılında Merkez Bankası başkanlığı’na getirilen ve 2011 yılına kadar Merkez Bankası başkanlığı yapan Durmuş Yılmaz görev süresinin bitmesiyle birlikte 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanlığını yaptı. Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından danışmanlık görevinden ayrılan Yılmaz, MHP’den siyasete giriyor. Yılmaz, Uşak birinci sıradan aday.

Haberin Devamı

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADILAR

7 Haziran’da milletvekili olmak için görevlerinden ayrılan bazı bürokratlar aday gösterilmedi. Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım’ın en yakın çalışma arkadaşı olan ve uzun yıllar TCDD Genel Müdürlüğü yapan Süleyman Karaman listede yer almazken; Yıldırım döneminde Ulaştırma Bakanlığı müsteşarlığı yapan Habip Soluk da aday gösterilmedi. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Kırşan, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, EPDK üyeleri Fazıl Şenel ve Abdullah Tancan, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp da İlhan listelerde yer almadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!