İşte sağlık ekonomisinin üç ana ayağı

Güncelleme Tarihi:

İşte sağlık ekonomisinin üç ana ayağı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2025 04:003dk okuma

Roche Türkiye ve Volitan Global işbirliğinde hazırlanan 2030 Sağlık Vizyonu Raporu’na göre yapılacak yatırımlarda üç başlık öne çıkıyor: Erken teşhis, koruyucu sağlık ve verileri etkin yönetmek. Raporun detaylarını anlatan Roche Türkiye Genel Müdürü Farid Bidgoli, yaşlanan nüfusa dikkat çekerek Türkiye’nin güçlü veri tabanının daha etkin kullanılması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Sağlık, tüm dünyada gıda ve tarım ile birlikte en büyük iki ekonomi başlığından birini oluşturuyor. Sektörün küresel büyüklüğü yaklaşık 10 trilyon dolar. Türkiye pazarının ise bunun yüzde 0.7’si kadar olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar sürdürülebilir bir sağlık hareketi için gelecek yıllarda yeni yaklaşımların öne çıkması gerektiğinin altını çiziyor.

“Neden insanları hasta olduklarında tedavi etmek yerine, hasta olmaktan korumaya çalışmıyoruz” sorusu işte bu yaklaşımın bel kemiğini oluşturuyor. Bu bakış açısı sektörün kamudan üreticilere, ilaç firmalarına ve yatırımcılarına kadar her kesimini bir araya getirdi. Bir çalıştay yapıldı. Yaz aylarında biten çalıştayın çıktılarıyla önemli bir rapor hazırlandı. Türkiye, sağlık pazarının güçlü olduğu ülkelerden biri. 2024’te sağlık harcamalarının 540 milyar TL olduğu belirtiliyor. Peki bu para öncelikli olarak nerelere yatırılmalı? Rapor bu sorunun da yanıtını aradı. Sağlık Bakanlığı’nın da desteklediği araştırmaya Roche Türkiye sponsor oldu. Altında ise Volitan Global imzası yer aldı.

Haberin Devamı

EYLEM PLANI YERİNE GEÇİYOR

Türkiye’nin Sürdürülebilir Sağlık Yolculuğunda 2030 Vizyonu ve Eylem Planı adındaki raporda üç başlık öne çıktı: Erken teşhis, koruyucu sağlık ve verilerin yönetimi. Raporun detaylarını Roche Türkiye Genel Müdürü Farid Bidgoli ve Volitan Global CEO’su Ufuk Eren ile konuştuk. “Yalnızca hastalıkları tedavi etmeye odaklanmak yerine, sağlık modelinin koruyucu bakıma, erken tanıya ve uzun vadeli sonuçları iyileştiren kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerine yönelmesi gerekiyor” diyen Bidgoli, bu dönüşümün sistem üzerindeki finansal yükü de azaltacağı görüşünde.

YAŞLANMAYA DİKKAT

Yaşlı nüfusun artmasının hastalıklı bir nüfus anlamına geldiğini vurgulayan İran kökenli yönetici, Yaşlanma her ülkede öne çıkan problemlerden. Türkiye yaşlı bakımının gençler tarafından üstlenildiği ülkelerden. Özellikle kadınlar üzerinde yük var ama kadın sağlığına yatırım çok önemli. Bunun için de koruyucu sağlık ve erken teşhisin hayati değeri var” diye konuştu. Sağlığa yapılan her 1 dolarlık yatırımın global GSMH’ya 4 dolarlık katkısı olduğunu söyleyen Bidgoli, şöyle devam etti: “Özellikle kronik hastalıklarda geniş çaplı tarama programlarına ihtiyaç var. Sürdürülebilir sektör için koruyucu sağlık öne çıkmalı.”

Haberin Devamı

SAĞLIK BİLİNCİ ÖNEMLİ

Rapor, sağlık okuryazarlığının önemini de vurguluyor. Türkiye’nin MR cihazını en çok kullanan ülkeler arasında yer almasını örnek veren Bidgoli, “Biz olay MR’a gelmeden sorunları çözmek gerektiğini söylüyoruz. Türkiye’de kişi başı sağlığa bin 600 dolar harcanıyor. Sağlık farkındalığı oluşturulmalı. Biz sağlık bilincini artırmaya yönelik eğitim girişimlerini destekliyoruz” diye konuştu.

‘SAĞLIKSIZ YAŞLANIYORUZ’

Raporu hazırlayan Volitan Global’in CEO’su Ufuk Eren de Türkiye’nin sağlık sisteminin önemli bir dönemeçte olduğunu belirtti. Eren, “Bu dönemecin kritik adımları, koruyucu sağlık ve erken teşhis yaklaşımlarının yanı sıra etkili veri yönetişimi politikalarını içeriyor. Sağlık maliyeti maalesef durdurulamaz şekilde artmaya devam ediyor. Türkiye’nin çok iyi bir veri altyapısı var. Bunu toplum sağlığı yönetimi için iyi kullanıp risk altındaki kümeleri bulabilirse ekonomiye ciddi bir pozitif katkı sağlar” dedi.

BAKMADAN GEÇME!