İş dünyasının büyüme beklentisi yüksek

12.10.2017 - 13:51 | Son Güncelleme :
İş dünyasının büyüme beklentisi yüksek | Ekonomi Haberleri

MOSFED Başkanı Güleç, "Üçüncü çeyrekte ihracatın büyümeye katkısı büyük olacak, yüzde 7 büyüme bekliyoruz" dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, ilk çeyrekte yüzde 5, ikinci çeyrekte de yüzde 5'in üzerinde büyümenin, 2016'daki duraklamanın bittiğinin göstergeleri olduğunu belirterek, "Bu ekonomi dünyası ve reel sektör için çok ciddi bir moral ve motivasyon oldu" dedi.

Kadooğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinde yıl sonuna kadar büyümenin devam etmesini beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'de bu yılın ilk yarısında yüzde 5'in üzerindeki büyümenin, iş dünyasına çok büyük moral verdiğini ifade eden Kadooğlu, son 2 yılda yaşanan sıkıntıların geride kaldığını, ülkenin önünün açık olduğunu vurguladı.

Bu büyüme rakamlarıyla Türkiye'nin dünyaya kendi gücünü, dinamiğini gösterdiğini anlatan Kadooğlu, sürdürülebilir büyüme için yapısal ve ekonomik reformların uygulanmasının şart olduğuna dikkati çekti.

"REEL SEKTÖR İÇİN ÇOK CİDDİ MORAL VE MOTİVASYON OLDU"

Kadooğlu, 2016'da ekonomide beliren yavaşlama tehlikesinden uzaklaşıldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu büyüme rakamları 2016'daki duraklamanın bittiğinin göstergeleri. İlk çeyrekte yüzde 5, ikinci çeyrekte de yüzde 5'in üzerindeki büyüme. Bu ekonomi dünyası ve reel sektör için çok ciddi bir moral ve motivasyon oldu. Üçüncü çeyrek ve yıl sonuna kadarki ortalama büyümemizi de yüzde 5,5 ve 6 arasında bekliyoruz.

Büyümenin yanında sanayileşmenin ve üretimin büyümesi biraz düşük kalmış durumda. Bunlar daha ön planlara çıkacak şekile getirildiği zaman çok daha istikrarlı bir yapı olacak."

"İNSANLARIN ÖNÜNÜ GÖREBİLDİĞİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ"

Türkiye'de artık bir güven endeksinin olduğunu gördüklerini ifade eden Kadooğlu, şöyle devam etti:    

Haberin Devamı

 

"İnsanların önünü görebildiği bir döneme girdiğimizi görüyoruz. Bölgemizde yaşanan olaylar olmasaydı büyümenin yüzde 6,5'lara gelebileceğini öngörüyorduk. Ülkenin dinamikleri buna uygun. 2016 çok sıkıntılı geçmişti. O yıl bekleyen siparişler 2017 yılına aktarıldı. Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) devreye girmesi KOBİ'ler için bir can simidi oldu. Onun için bu büyümeyi bekliyorduk. Önümüzdeki dönemlerde de yüzde 6'ya varan bir büyümenin söz konusu olduğunu düşünüyoruz."

Bu büyümenin istikrarlı devam edebilmesi için yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu dile getiren Kadooğlu, "Son dönemde gelen veriler, pozitif bir dönemin başladığını gösteriyor. Türkiye'nin ekonomik büyümesinin ilk 2 çeyrekte yüzde 5'in üzerinde bir performans sergilemesi, üçüncü çeyrekte de aynı ivmenin devam edeceğinin işaretlerini almamız, iş dünyasında moral ve motivasyon yaratıyor." dedi.

"YA SAMİMİ YA DA MAHCUP OLACAKLAR"

Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç de Türk ekonomisinin çarklarının sağlam olduğunu söyledi. Güleç, üçüncü çeyreğin geride kaldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Özellikle kredi derecelendirme kuruluşları değişik dönemlerde siyasi kararlar vererek özellikle Türkiye'yi olumsuz göstermeye çalıştılar. Ama birinci çeyrekte yüzde 5,2, ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüdük. Üçüncü çeyrekte ihracatın büyümeye katkısı büyük olacak, yüzde 7 büyüme bekliyoruz. Bu onları çok daha şaşırtacak. Kredi değerlendirme kuruluşları hep mahçup olmak zorunda kalacaklar. Ya samimi olacaklar ya da mahçup olacaklar." 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: 0,00% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,4516 Değişim: 0,01%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5383
Açılış: 32,4475
34,8461 Değişim: 0,36%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8739
Açılış: 34,721
2.479,35 Değişim: 0,69%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.480,99
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.