İhracatçı indirimli teminattan yararlanacak

Güncelleme Tarihi:

İhracatçı indirimli teminattan yararlanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2001 00:00

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracatçılar, indirimli teminattan yararlandırılacaklar.

Dahilde İşleme Rejmi`nde (Gümrük muafiyetli ithalat ve/veya yurtiçi alımlara imkan sağlayan düzenleme) değişiklik yapıldı.


Değişikliği içeren tebliğin bazı maddeleri Temmuz ve Kasım 2000 tarihi itibariyle geçerli olurken, bazı maddelerinde yapılan değişiklik ise bugünden itibaren yürürlüğe girecek.


Buna göre, dış ticaret sermaye şirketlerinin, indirimli teminat uygulamasından yararlanmak için yaptıkları müracaat tarihinden önceki takvim yılı içerisinde gerçekleştirdikleri ihracat kadar, indirimli teminat uygulamasından yararlandırılmaları kararlaştırıldı.


İmalatçı-İhracatçı firmalar, müracaat tarihinden önce 4 yıl içerisinde düzenlenmiş ve ihracat taahhüdü kapatılmış belgeler kapsamında toplam 2 milyon dolardan az olmamak üzere gerçekleştirdikleri ihracat kadar, indirimli teminat uygulamasına tabii olacaklar.


Son 3 takvim yılı itibariyle ihracatı, herbir yıl için 5 milyon doları geçen ve son 5 takvim yılı itibariyle ihracatı her bir yıl için1 milyon doları geçen ihracatçı firmaların, belge müracaat tarihinden önce 4 yıl içerisinde düzenlenmiş ve ihracat taahüdü kapatılmış belgeler kapsamında, toplam 2 milyon dolardan az olmamak üzere gerçekleştirdikleri ihracat kadar indirimli teminat uygulamasından yararlandırılacaklar.


İndirimli teminat uygulamasından yararlanabilmek için Dış Ticaret Müsteşarlığı`na müraacat edilerek, Dahilde İşleme İzin Belgesi alınması ve eşyanın geri ödeme sistemi kapsamında olduğunun, gümrük idarelerince ithalat esnasında, gümrük beyannamesine kaydedilmesi zorunlu kılındı. Ayrıca, gümrük idarelerince, Dahilde İşleme İzin Belgesi ile ilgili bilgilerin, gümrük beyannamesi üzerine kaydedilmesive belgenin bir örneğinin gümrük beyannamesine eklenmesi istendi.


Diğer yandan, Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamındaki ihracatın, menşe ispat belgeleri eşliğinde Pan-Avrupa Manşe Kümülasyonuna taraf ülkelerle yapılması durumunda; işlem görmüş ürünlerin üretiminde kullanılan kümülasyona taraf olmayan ülke menşeli eşyaya ilişkin ithalat rejiminde belirtilen oranda, vergi ödenecek.


Ancak, bu kapsamda 31 Aralık 2001 tarihine kadar yapılacak ihracatta, işlem görmüş ürünlerin üretiminde kümülasyona taraf olmayanülke menşeli tekstil ürünü kullanılmışsa yüzde 10 oranına kadar, diğersanayi ürünleri kullanılmışsa yüzde 5 oranına kadar vergi alınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!