Hortumcunun miladı

Güncelleme Tarihi:

Hortumcunun miladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2003 10:123dk okuma

Dinç Bilgin-Turgay Ciner ortaklığı hortum itirafı gibi bilanço açıkladıkları gün Hürriyet Gazetesi`ne iftira atarak suni gündem yaratmaya çalıştı.

Sabah Gazetesi yönetiminin kamuoyu dikkatinden saklamaya çalıştığı son yılların en büyük mali skandalı şöyle gelişti:

2 MİLYAR DOLARLIK ZARAR BİLANÇODA

Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama şirketi önceki gün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`na yolladıkları bilançoda 2.7 katrilyon yani 2 milyar dolara yakın zarar açıkladı.

2.5 KATRİLYON ZARAR ÜÇ AYA NASIL SIĞAR?

Üstelik 2 milyar dolarlık zararın sanki geçen üç ayda oluştuğu süsü verilmek istenildi. Çünkü bu iki şirket bu yılın ilk altı ayına kadar 100 trilyon liranın biraz üstünde zarar gösterdi. Son üç ayda 2.5 katrilyon liralık zararın bu rakama nasıl eklendiği konusunda bilgi verilmedi.

8 AĞUSTOS HORTUM MİLADINI İTİRAF ETTİ

Sabah Genel Yayın Müdürü Ergun Babahan, yüz binlerce tasarrufçunun trilyonlarca lira kaybına yol açan tahtası kapalı iki şirketin rekor zarar açıkladığı gün kaleme aldığı yazıda ‘‘Merkez Sabah`ın miladı 8 Ağustos`tur’’ diyerek hortum miladını açıkladı.

ÖNCEKİ BORÇLARI ÖDEMEYECEĞİZ YAZISI

Babahan`ın yazısında geçen 8 Ağustos 2002`de Dinç Bilgin, Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama şirketlerini Turgay Ciner`in kurduğu Merkez Gazetecilik adlı şirkete kiraladı. Babahan bu tarihten önceki borçları üstlenmeyeceklerini açıkça yazdı

ZARAR DEVLETE KÁRLAR ONLARA GİDİYOR

Babahan`ın yazısı Bilgin ve Ciner ortaklığının Hürriyet`in aylardır ısrarla yazdığı ‘‘mal kaçırma oyununu’’ itiraf anlamına geldi. Çünkü Ergun Babahan yazısında ‘‘Sabah’’ değil ‘‘Merkez Sabah’’ şirketinden söz etti. Borçlar eski şirketlere yıkılacak, devlet ve tasarrufçu milyar dolar düzeyinde kayba uğratılırken, reklam gelirleri ve diğer kárlar Merkez Sabah adlı şirket kanalıyla Dinç Bilgin ve Turgay Ciner ikilisinin cebine kanalize edilecek.

800 milyon doların üzerine yatıyorlar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Etibank`ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) devredilmesi sonrasında Dinç Bilgin`den, ‘kendisi için kullandığı’ 588 milyon doları talep etti. Ayrıca, Bilgin Grubu`nun TMSF`nin diğer bankalarından kullandığı ve Etibank`ı kaybettikten sonra geri ödeme imkanı olmadığı düşünülen 254 milyon doları da istedi.

BDDK, talep ettiği 842 milyon dolar karşılığında sadece 41 milyon dolar alabildi. Bilgin Grubu`nun sadece BDDK`ya olan borçlarını ödeyebilmesi için elindeki en güçlü silahlar, Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama. Bu iki şirketin açıkladığı 3 katrilyon lira borçluluk göster ve toplam 2.7 katrilyon lira zarar içeren bilançolarla, BDDK`nın alacaklarını tahsil etme şansı kalmıyor.

Bu borçları zor öderler

İnanılmaz zararlar kadar iki şirketin borçları da yine inanılmaz rakamlarda çıktı. Sabah Yayıncılık`ın 1.6 katrilyon lirayı aşan ‘kısa vadeli borçları’, en iyi şartlar altında, ‘tamamiyle sıfır giderle’ ve Sabah`ın bilançosunda görülen, şu andaki gelirlerini ‘bir kaç kat artırması’ halinde bile ödenebilir değil. Sabah Pazarlama`nın borç açısından durumu Sabah Yayıncılık`tan daha kötü değil. Sabah Pazarlama`nın yine sadece kısa vadeli borcu 1 katrilyon 365 trilyon lira. Bu şirketin borç yapısı da bilançosundaki diğer rakamlar dikkate alındığında karşılanabilir gibi durmuyor. İki şirketin özkaynakları da ‘aşırı kötü’. ‘5 trilyon’ lira sermayeli olan Sabah Pazarlama, bir şekilde 1 katrilyon 365 trilyon lira borçlanmayı başardıktan sonra haliyle özkaynakları da 1.4 katrilyon lira eksiye dönmüş. Sabah Yayıncılık ise 33 trilyon liralık sermayesi karşılığında 1.7 katrilyon liraya dayanan borçlarıyla özkaynaklarını 1.5 katrilyon lira eksiye çevirmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!