Güncelleme Tarihi:
HAVACILIK sektörü, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifelerinin ardından seyahat modellerinin ve havacılık stratejilerinin yeniden şekillenmesi gibi ihtimallerle karşı karşıya. Bu ihtimallerin uluslararası havacılığın yapısında kalıcı izler bırakıp bırakmayacağı, sektörün tartıştığı konulardan biri. Seyahat talebi toparlansa da sektör genel olarak yolcu seyahatinde ve hava kargoda baskının arttığı; yolcu başı kârın gerilediği bir dönemden geçiyor. Tüm bu gelişmeler sonrası, büyük taşıyıcıların kısa mesafelere daha çok uçtuğu da gözlemlenen diğer veriler arasında.
Tam da bu noktada, Türk Hava Yolları’nın (THY) daveti üzerine Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen EXPO 2025’de THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat ile bir araya gelince, sektördeki güncel sorunları kendisine sorduk. Hürriyet’in konuyla ilgili sorusu üzerine Bolat, küresel ekonomide yaşanan son gelişmelerin ardından turistlerin tatil planlarını beklemeye aldığını söyledi. “Küresel havacılık sektöründe bir sallantı var, ABD’liler planlarını revize etti” diyen Bolat, kendilerinin ise 2025’e iyi başladıklarını, yıl sonu hedeflerinde değişiklik yapmayacaklarına işaret etti.
11 ÜLKE RADARDA HEDEF 45 MİLYAR $
Yüksek harcama yapan nitelikli turistlerin hem Türkiye ekonomisine hem de THY’ye katma değer sağladığına dikkat çeken Bolat, bu turistleri çekebilmek için hazırladıkları planları hakkında da detaylı bilgiler verdi.
“Şubat ayında yağan kar nedeniyle bir duraksamamız var ama nisan ayı iyi, kayıplarımızı karşıladık. Yaşanan olumsuzluklar sonrası bu yılki hedeflerimizde değişiklik yapmayacağız” diyen Bolat, “2033’e giderken Asya ve Amerika kıtasından toplam 11 ülke hedefi koyduk. ABD, Kanada, Meksika, Japonya, Singapur, Avustralya, Malezya, Tayvan, Çin, Endonezya ve Güney Kore’den Türkiye’ye geçen yıl 3.3 milyon turist geldi. Hedefimiz bu sayıyı 15 milyon turiste çıkarıp, 45 milyar dolar gelir elde etmek” diye konuştu.
7’Sİ ASYA ÜLKESİ
Öte yandan, THY’nin nitelikli turist çekmeye çalıştığı 11 ülkeden 7’sinin Asya ülkesi olması, Japonya’da düzenlenen EXPO 2025’in önemini artırdı. Türkiye’nin de katıldığı 6 ay boyunca sürecek fuara güçlü bir katılım yapan THY, 30 milyon ziyaretçinin beklendiği fuarı fırsata çevirdi ve Osaka’da Türkiye tanıtım etkinliği düzenlendi. Geceye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, milletvekilleri, Japon turizm ajansları, ülke konsolosları, iş dünyasının temsilcileri katıldı.
3 BİN DOLAR HARCIYORLAR
Türkiye’de tatil yapmayı tercih eden, özellikle de kültür turizmi ve gastronomi için gelen turistlerin katma değeri yüksek olduğuna dikkat çeken Bolat, bu turistlerin ortalama 3 bin dolar harcadığının tahmin edildiğini aktardı. Bu nedenle kültürel tanıtımlara büyük önem verdiklerini vurgulayan Bolat, “Bu yerlerin sayısını artırmaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.
YOLCU BAŞI KÂR GERİLEDİ
SON 20 yılda yüzde 13.2 oranında büyüdüklerini; gelecek 10 sene içerisinde ise yüzde 7.7 ile daha yavaş büyüme beklediklerini ifade eden Ahmet Bolat, yolcu başına kârın ise 14 dolara gerilediği bilgisini verdi. Destinasyonlara göre değişmekle birlikte, bazı yolcuların cüzi miktarlarda farklar da olsa daha uygun uçak bileti bulduğu havayollarına yöneldiğini dile getiren Bolat, bunun da yolcu başına kârlılıkları düşürdüğüne işaret etti. “Bize ‘belli bir kaliteniz var ama pahalısınız’ deniliyor. Yolcu başına kar 14 dolar. Dolayısıyla marjların çok düşük olduğu bir sektör” diyen Bolat, “Yatırımların devam etmesi için kârlılıkların olması lazım” diye konuştu.