Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan kur açıklaması

12.11.2021 - 12:20 | Son Güncelleme :
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan kur açıklaması | Ekonomi Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik iddialar doğru değil" dedi. Bakan Elvan, "Esnafın 2021’den önce kullandığı hazine destekli kredilerin faizlerinin ortalama yüzde 75’ini yıl sonuna kadar biz karşılayacağız" açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, bakanlığının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı bütçe sunumunda yaptığı konuşmada, "Döviz kuruna ilişkin son dönemde yapılan hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla, yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır,  kurun değeri de piyasada belirlenir" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Elvan, "2021 yılında büyümenin dengeli bir görünüm ile yüzde 9’un üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Büyümenin en az yüzde 65’i yatırımlar ve net dış taleple desteklenecek" ifadelerini kullandı.

Pandemi süreci boyunca Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle 357 milyar TL kredi kullandırıldığını açıklayan Bakan Elvan, tarım sektöründe ise 701 bin üreticiye 50 milyar TL kredi kullandırıldığını ifade etti.

Bakan Elvan, "Esnafın 2021’den önce kullandığı hazine destekli kredilerin faizlerinin ortalama yüzde 75’ini yıl sonuna kadar biz karşılayacağız" dedi.

"ENFLASYONUN SEYRİ TEMKİNLİ OLMAYI GEREKTİRİYOR"

"2021'i geçmiş dönem eğilimlerinin aksine yüksek büyüme ve düşük cari açık ile kapatacağız." diyen Elvan, "Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor." dedi." açıklamasında bulunda. Bakan Elvan bu yıl toplam halka arz sayısının da 46 olduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpasının kamu maliyesi olduğunu belirten Bakan Elvan, "Türkiye dünyadan pozitif ayrışmaya devam edecek. Küresel ölçekte ciddi bir sorun olan tarımsal ürün fiyatlarındaki artışları da yakından takip ediyor, gerekli adımları atıyoruz. 2021 yılı bütçemizde yüzde 4,3'lük bir bütçe açığı öngörmüştük. Bu yılı yüzde 3,5'in altında bir bütçe açığıyla kapatacağız.

Haberin Devamı

"155 MİLYAR TL ALACAK YAPILANDIRILDI"

"Gelir politikalarımızla yatırımları, katma değerli üretimi, ihracatı, yurt içi tasarrufları ve nitelikli istihdamı destekliyoruz." diyen Bakan Elvan, "Yapılandırma kanunundan yararlanmak üzere 5,9 milyon mükellefimiz başvuruda bulundu, 155 milyar TL toplam alacak yapılandırıldı. Yapılandırma kanununu kapsamında 1 Kasım 2021 itibarıyla yaklaşık 46,2 milyar TL tahsilat gerçekleştirildi." açıklamasında bulundu.

"GENEL YÖNETİM BORÇ STOKU AÇISINDAN EN AZ BORÇLU ÜLKELERARASINDA YER ALMAKTA"

2020 yılı içerisinde 29 aya kadar düşen iç borçlanmanın ortalama vadesinin, 2021yılı Ekim ayı itibarıyla 56 aya yükseltildiğini söyleyen Elban, "Borç stokunun yapısını iyileştirmek için yurt içi borçlanmada döviz cinsi senetlerin payını azalttık. Piyasa koşullarına bağlı olmakla birlikte, önümüzdeki yıl yurt içinde döviz cinsi borçlanma yapmayı planlamıyoruz. Ülkemiz, genel yönetim borç stoku açısından en az borçlu ülkelerarasında yer almaktadır." dedi.

2022 yılında toplam 498 milyar TL borçlanma yapmayı planladıklarını belirten Bakan Elvan, "Önümüzdeki dönemde de halka arz dahil olmak üzere, yeni ve alternatif modellerle özelleştirilme potansiyeli olan şirket ve varlıkları portföye dahil edeceğiz. Çevreye duyarlı yatırımların finansmanı için yeşil tahvil ve sukuk ihraçlarına ilişkin rehberi yıl sonuna kadar yürürlüğe koyacağız." ifadelerini kullandı.

"YAKINDA DUYURACAĞIZ"

Hazine'nin uluslararası ESG tahvil piyasasında, farklı borçlanma enstrümanları aracılığıyla dış finansman sağlamasına imkan verecek "Sürdürülebilir Finans Çerçeve Dokümanı"nı tamamladıklarını ve yakında duyuracaklarını ifade eden Elvan, "Çerçeve dokümanı; yeşil tahvil ihracı yanında sosyal tahvil, sürdürülebilir tahvil ve yeşil kira sertifikası gibi farklı borçlanma enstrümanlarını ihraç etme imkanı da sağlayacak." açıklamasında bulundu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.540 Değişim: 0,10% Hacim : 43.727 Mio.TL Son veri saati : 13:57
Düşük 9.508 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5095 Değişim: 0,19%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,8267 Değişim: 0,30%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.490,76 Değişim: 1,16%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.491,83
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.