Global Yatırım 3 alanda yatırıma odaklandı

22.01.2021 - 14:29 | Son Güncelleme :
Global Yatırım 3 alanda yatırıma odaklandı | Ekonomi Haberleri

Global Yatırım Holding CEO'su Kutman, "Akdeniz'de 3, Porto Riko dahil Karayipler'de 3 ve Uzak Doğu'da 1 olmak üzere farklı limanları deniyoruz. Sadece liman grubunda yatırım harcamalarımız 1,5-2 milyar lira tutacak. Güneş enerjisi alanında da Karayipler'de 3 teklif verdik, cevap bekliyoruz" şeklinde değerlendirdi.

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Kutman, AA muhabiri ile 2020 değerlendirmelerini ve 2021 beklentilerini paylaştı. Kutman, holding açısından bütün dünyada olduğu gibi zorlayıcı bir süreci geride bıraktıklarını, 2020 başında 1,8 milyar lira olarak hedefledikleri konsolide gelirlerin, yıl sonunda 1,3 milyar lira düzeyinde gerçekleştiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Kutman, 2020 sonunda 775,5 milyon lira olması hedeflenen faiz, amortisman ve vergi öncesi karın (FAVÖK) 355,4 milyon lirada kaldığını aktararak, "Global Ports Holding tarafında geçen yıl için 923,7 milyon lira olarak hedeflediğimiz gelirler 408,9 milyon lira oldu. Burada 500 milyon liranın üzerinde bir fark var. Dolayısıyla Holding'in gelir hedefindeki düşüşte ana etmen liman ayağı oldu. Bunun da basit bir sebebi var; kruvaziyer işi geçen yılın nisan başından itibaren durmuş vaziyette." diye konuştu.

Salgının etkisiyle limanları ziyaret eden yolcu sayılarının, kruvaziyer ayağındaki negatif etkinin bir göstergesi olduğunu anlatan Kutman, şunları söyledi:

##$HABER_1467816$##

"Kuşadası Ege Ports 2015'te 700 bine yakın yolcu ağırlamışken, bu rakam 2019'da 180 bin 520 yolcuya inmiş ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle de 2020'de 1.642 olarak gerçekleşmiştir. Malta Valletta Cruise Port'ta yolcu sayısı 2019'da bulunduğu 902 bin 15 düzeyinden 2020'de 47 bin 300'e geriledi. Bu rakam Barcelona Cruise Port'ta 2 milyon 77 binden, 100 bin 380'e indi. Diğer şirketlerimiz ise bütçe açısından geçen yılı hedeflerine yakın tamamladı. Özellikle Global Menkul Değerler, bütçesinin tam iki katı bir gelire ulaştı. Varlık yönetiminde de çok ciddi ilerlemeler kaydedildi ama liman ayağı grubun en büyük varlığı olduğu için bütün rakamlarımızı çok olumsuz etkiledi. Yaklaşık yüzde 55 civarında FAVÖK etkisi var, yüzde 30-35 civarında da gelir kaybı söz konusu. Zor bir yıldı ama bir kazaya maruz kalmadan atlattık."

Haberin Devamı

Kutman, tüm bunlara rağmen yurt içinde veya dışında kimseyi işten çıkarmadıklarını vurgulayarak, bu süreçte kamu desteklerinin çok fayda sağladığını dile getirdi.

Geçen yıl AVM'lerin kapalı kalması nedeniyle gayrimenkul tarafında da gelir kaybına uğradıklarından bahseden Kutman, maden alanında ise yıl sonundaki atılımlarla hedefleri tutturduklarını kaydetti.

"BU YIL BORÇLARIN İDARESİ EN ÖNEMLİ KONU"

Mehmet Kutman, 2020'nin ardından Holding için 2021 bütçelerini çok muhafazakar hazırladıklarını belirterek, bu yıl Holding'in bütçesini 1,8 milyar liraya, FAVÖK'ünü 544 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Limanlarda gelir kaleminin bu yıl 577,2 milyon lira, FAVÖK'ün 232,8 milyon lira olmasını beklediklerini aktaran Kutman, "2020 için hedeflediklerimizi ancak bu yıl yakalayabileceğiz." dedi.

Kutman, bu yıl borçların idaresinin en önemli konu olduğunu vurgulayarak, "En büyük borç kalemi 505,8 milyon dolarla liman grubumuzda. Bu rakamın yaklaşık 165 milyon doları Nassau ve Antigua'da 20 yıl ve üstü vadeli borçlanma araçlarından kaynaklanmaktadır. Bir de 250 milyon dolarlık Global Liman seviyesinde çıkardığımız Eurobond var, vadesi Kasım 2021'de doluyor. Bu nedenlerle Antalya Limanı'nın satış sözleşmesini imzaladık, tahminimce ocak ayı sonuna doğru işlem tamamlanır ve eurobondun refinansmanında önemli bir adımı daha tamamlamış oluruz." ifadelerini kullandı.

Teknoloji alanındaki tüm yatırımlarını İstanbul Portföy'ün kurduğu fonlar üzerinden yaptıklarını anlatan Kutman, "Bu alanda çok iyiler. Şu ana kadar Türkiye'de 20'ye yakın teknoloji şirketine yatırım yaptılar, bu yıl da aynı şekilde devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Kutman, salgın sonrası hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurgulayarak, ofise gitmenin gerekmeyeceğini, dolayısıyla ticari gayrimenkulde ciddi bir düşüş beklediğini söyledi.

Haberin Devamı

Dijitalleşmenin yakın gelecekte büyük rol oynayacağını, biraz geç kalsalar da buradan pastadan pay almak için ciddi yatırımlar yapacaklarını dile getiren Kutman, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki 2-3 yıl içinde Türkiye'nin teknolojik alanda büyümesi için çok önemli adımlar atılacağını düşünüyorum. Bunlara destek lazım. Bizim gibi şirketlerin destek olması halinde Türkiye'den de unicorn'ların çıkacağına inanıyorum. Global Yatırım Holding bu yıl ne yapacak diye soruyorsanız; İstanbul Portföy üzerinden teknolojiye, limanda büyümeye ve güneş enerjisi yatırımlarına odaklanacağız. Bu yıl içinde mutlaka bir kruvaziyer limanı alımımız olacak. Akdeniz'de 3, Porto Riko dahil Karayipler'de 3 ve Uzak Doğu'da 1 olmak üzere farklı limanları bünyemize katmak için çalışıyoruz. Bunlardan 2-3'ü olsa başarıdır. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız lazım. Dolayısıyla 2021 borçların azaltılması yılı olacak. Bu yıl sadece liman grubunda yatırım harcamalarımız 1,5-2 milyar lira tutacak. Güneş enerjisi alanında da Karayipler'de 3 teklif verdik, cevap bekliyoruz."

"BAŞARILI ŞİRKETLERİN BÜYÜMESİ İÇİN FON ÇIKARMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"

Mehmet Kutman, Naturelgaz'ın halka arzına ilişkin gelinen nokta hakkında da bilgi vererek, "Ufak bir aksilikle karşılaştık ancak önemli olan geçmişten ders alıp geleceğe emin adımlarla yürümek. Socar LNG ile birleşmeyi aralıkta tamamladık. Bunun haricinde ocak veya şubatta bir tane stratejik açıklama yapabiliriz. Bunu bitirdikten sonra Naturelgaz'ın halka arz müracaatını yapmayı düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Portföy'ün 2020'de yaklaşık 6,4 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaştığına dikkati çeken Kutman, bu yıl bu rakamın ciddi bir şekilde artacağını, 10 milyar lira düzeyine ulaşabileceğini ifade etti.

Kutman, buradaki amacın bankalar dahil olmak üzere varlık yönetimi şirketleri arasında gelecek 5 yılda ilk 3'e ulaşmak olduğunu aktararak, "Yurt dışında bir iki fon çıkardık. Türkiye borsası birçok yatırımcının ilgisini çekmeye başladı. Başarılı şirketlerin büyümesi için fon çıkarmayı da düşünüyoruz. İstanbul Portföy iddialı bir şirket, çok başarılı yöneticileri var. Bazı fonlardaki yıllık getiri yüzde 99'a ulaşmış, bu büyük bir rakam. Dolayısıyla bu bizim için liman koluna yakın öncelikli bir iş kolu." diye konuştu.

İstanbul Porftöy ile Actus Portföy'ün birleştiğini anımsatan Kutman, burada yüzde 40 hisseyi satın alarak yüzde 73,25 paya sahip olmak için bulunan opsiyonlarını bu ay ya da şubatta kullanacaklarını bildirdi.

"DOLARDA KALMANIN HİÇBİR MANASI YOK"

Mehmet Kutman, bu yıl Türkiye'de hükumetin önemli destekler sağladığını, harcamaların artmasına rağmen kamu borcunun milli gelire oranının büyük ekonomilere göre çok iyi düzeyde bulunduğunu dile getirdi.

Burada geçmişte bütçenin sağlam yapılmasının etkili olduğunu aktaran Kutman, konuşmasına şöyle devam etti:

"Geçen yıl bir tek faiz konusunda yanlış yapıldı ama gerekli adımlar atıldı. Türkiye 2020'yi az da olsa büyümeyle kapatır. Bu yıl ise Türkiye'de büyümenin yüzde 3-4, enflasyonun yüzde 9-9,5 civarında olmasını bekliyorum. Faiz indirimlerinin mayıs ayında başlayacağını, yıl sonu faizlerin yüzde 12-13 bandında oluşacağını, kurun da 7,75-7,85 düzeyinde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Burada halkın dolar satın almadan vazgeçmesi, TL'ye dönmesi önemli. Bankaların TL'ye verdiği faiz yıllık yüzde 17-18 civarında. Yani bir yıl boyunca doların 9-9,5 liraya gelmesi lazım ki aynı parada kalasınız.

Dolayısıyla dolarda kalmanın hiçbir manası yok. Öte yandan bu yıl iki kritik mevzu var; ABD ile Avrupa ilişkileri. Bu konuda çok doğru adımlar atılıyor. Diğeri de Doğu Akdeniz'deki gaz çalışmalarının durdurulmaması. Bunun tabii jeopolitik sorunlar yaratacağı kesin, çünkü çok ciddi rezervler söz konusu. Ben bunu da hükümetimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın başarıyla yöneteceğine inanıyorum."

Kutman, ihracatın ithalatı karşılama oranında önemli yükseliş kaydedildiğini, salgının atlatılması halinde turizm gelirlerdeki artış sayesinde bu yıl cari açığın milli gelire oranının yüzde 0,5'lere gelebileceğini söyledi.

İnsanların turizm talebinin biriktiğini vurgulayan Kutman, "Türkiye'ye ABD'den, Kanada'dan, İngiltere'den ve Uzak Doğu'dan azımsanmayacak derecede turizm talebi söz konusu. Bu turizm sezonunu kesinlikle kaçırmamamız, 'safe country (güvenli ülke)' olmamız lazım. Mesela 'nüfusun şu kadarı aşılandı, aşılıysan gel' tarzında 'safe country' diye bir kampanya başlatmamız lazım." dedi.

"SOSYAL MEDYAYA ÇEKİDÜZEN VERMEK LAZIM"

Mehmet Kutman, salgın sürecinde çok doğru adımların atıldığını, devletin çok başarılı destekler verdiğini ifade etti. Bugün bankaların yapısında bir bozukluk olmadığına işaret eden Kutman, "Biz 8-10 milyon lira civarında kısa çalışma ödeneğinden yararlandık. Bundan sonraki süreçte kısa çalışma ödeneğinin büyük şirketlere değil de kesilip, sokaktaki kafe, restoranlara yönelmesi lazım. Küçük ve orta boy işletmelere kısa çalışma ödeneğinin ödenmesi, 2021 boyunca onların desteklenmesi gerek." şeklinde konuştu.

Kutman, eleştirilerin doğru ve düzgün nedenlerle yapılması gerektiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye son 7 yılda ihtilal, terör olayları, ekonomik krizler yaşadı. Bunlara rağmen ülke iyi gidiyor. Biraz şükretmek lazım. Sürekli eleştirmekle bir muhalefet oluşmaz. Muhalefetin doğru yerde, doğru konuşması lazım. En önemlisi sosyal medyaya dikkat etmek, yazılanları araştırmak lazım. İleriye dönük dünyanın en büyük problemi bu olacak. Eskiden oynadığım bir oyunda dünya nüfusunu yarattığın bir virüsle öldürmeyi amaçlıyordun. Şimdi bunun yeni muadili, sosyal medyadan çıkan bir dedikoduyu dünyaya yayıp dünya savaşı çıkarmak üzerine. Dolayısıyla sosyal medyaya çekidüzen vermek lazım. Bir de geleceğe dönük iklim değişikliği en büyük problemimiz. Bu konularda orta vadeli çözümler geliştirmemiz lazım. Diğer sorunların hepsi gündelik, bir şekilde çözülür."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5097 Değişim: 0,07%
Düşük 32,4671 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9160 Değişim: -0,16%
Düşük 34,8478 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.435,13 Değişim: -0,04%
Düşük 2.433,48 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.