Gizli zam oyununa ceza

Güncelleme Tarihi:

Gizli zam oyununa ceza
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2026 04:00

TİCARET Bakanlığı,zorunlu bahşiş ve kuver uygulamalarının kaldırılmasının ardından bazı işletmelerin servis ücretini menü fiyatlarına zam yaparak tahsil etmeye çalıştığı iddiaları üzerine harekete geçti.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 5 Şubat’ta sosyal medya mecralarında yer alan “Zorunlu bahşiş ve kuverin kaldırılmasının ardından menüye zam” başlıklı paylaşıma değinildi. Bu kapsamda masada ve restoran girişinde fiyat listesi bulunmayan işletmeye, servis ücreti alınıp alınmadığı sorulduğu aktarılan açıklamada, “servis ücreti uygulamasının sona ermesi üzerine daha önce 15 bin lira artı yüzde 12 servis olmak üzere toplamda 16 bin 800 liraya hizmet verilirken, şu an çalışanları mağdur etmemek adına, fiyatların 16 bin 500 lira olarak güncellendiği, aradaki farkın çalışanlara ödendiği” yanıtının alındığını ifade edildi.

Haksız ticari uygulamaların bir örneğine sebebiyet veren işletmenin, servis ücreti uygulaması kaldırılmasına rağmen, ‘anılan ücretin menü fiyatına dahil edilmesi yöntemiyle haksız fiyat artışı yaptığının aşikar olduğu’ vurgulanan açıklamada, “Kurul kararı verilmesi halinde, ilgili şirkete 1 milyon 860 bin 170 lira idari para cezası uygulanacaktır. Servis ücreti, kuver vb herhangi bir ad altında ücret alınmasının önüne geçildiği gibi kanunun amir hükmünü çeşitli yöntemlere baypas etmeye çalışanlara da müsaade edilmeyecektir” denildi. 

 

BAKMADAN GEÇME!