Girişimciler ‘oyunu’ sevdi

Güncelleme Tarihi:

Girişimciler ‘oyunu’ sevdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2025 04:003dk okuma

Türkiye, genç stüdyoları, milyar dolarlık başarı hikâyeleri ve girişimcilere özel destek mekanizmalarıyla global oyun pazarında güçlü bir üretim üssüne dönüşüyor. Türkiye’nin oyun yatırımında Avrupa’da İngiltere’den sonra ikinci sırada yer aldığını, İstanbul’un da oyun stüdyosu sayısında Londra’dan sonra yine ikinci konumda olduğunu belirten StarGate ve PlayGate Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cihat Durmuş, “Oyun sektöründeki girişimciler başarıya ulaşabilmek için desteğe ihtiyaç duyuyor. Biz de kurduğumuz girişimcilik merkezimizle oyun girişimcilerine destek oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BUGÜN oyun sektörüne sadece eğlence alanı olarak bakmak mümkün değil. Türkiye’nin ilk “unicorn”unu (değerlemesi 1 milyar doları geçen teknoloji girişimi) çıkaran oyun sektörü özellikle girişimciler için güçlü bir iletişim, yatırım ve büyüme platformuna dönüştü. 2024’te küresel dijital oyun pazarının büyüklüğü 188 milyar dolara ulaşırken, mobil oyunlar bu gelirin neredeyse yarısını oluşturdu.

Türkiye’de de potansiyelin büyük olduğunu rakamlar ortaya koyuyor. StarGate ve PlayGate Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cihat Durmuş, dünya çapında 3.4 milyar oyuncu bulunurken, Türkiye’de bu sayının 48 milyona yaklaştığını söyledi.

Girişimciler ‘oyunu’ sevdi

Haberin Devamı

İSTANBUL STÜDYO SAYISINDA İKİNCİ

2023’te Türkiye oyun pazarının toplam gelirinin 580 milyon dolar olduğunu, geçen yıl ise rakamanın 810 milyon dolara ulaştığını dile getiren Durmuş, Türkiye’de 800’ü aşkın aktif oyun stüdyosu bulunduğuna dikkat çekti. Durmuş’un verdiği bilgilere göre Londra’da 700’ü aşkın stüdyo varken, İstanbul’da 500’ün üzerinde oyun stüdyosu çalışıyor. Ankara’da 150 civarında stüdyo İzmir’de yaklaşık 58 stüdyo aktif konumda. İstanbul 500’ü aşkın oyun stüdyosuyla Avrupa’da Londra’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Bu yoğunluk, İstanbul’un girişimciler için bir oyun geliştirme merkezine dönüştüğünü ve sektöre yeni adım atacak girişimler için güçlü bir ekosistem sunduğunu gösteriyor.

TÜRKİYE ARTIK ÜRETİM ÜSSÜ

Sektörün yatırım cephesinin de dikkat çekici olduğuna dikkat çeken Mustafa Cihat Durmuş, “Türkiye, 2024’te 119.7 milyon dolarlık oyun yatırımı alarak Avrupa’da yatırım sayısında İngiltere’nin hemen arkasında yer aldı. Türkiye’den çıkan oyun şirketlerinin uluslararası başarıları, Türkiye’nin ‘oyun unicornlarını’ doğurduğunu gösteriyor. Türkiye artık sadece bir pazar değil, dünya çapında yaratıcı ve teknolojik anlamda rekabet eden bir üretim üssü. Bu da yeni oyun girişimlerinin global ölçekte ses getirecek işler çıkarma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor. İstanbul’daki stüdyoların yüzde 70’inden fazlası 10 veya daha az çalışanlı küçük ekipler konumunda. Sayılar dışında, bu stüdyoların yarattığı değer önemli. Türkiye’deki küçük ekiplerin, yani girişimcilerin az kaynakla büyük işler başarabileceği çok kez görüldü. Ayrıca, Türkiye’de mevcut stüdyoların yüzde 55’i 2020 yılından sonra kuruldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Girişimciler ‘oyunu’ sevdi

Türkiye’nin oyun sektörünün büyümesinde, girişimcilere destek olan kuluçka (incubation) ve hızlandırma (accelerator) programlarının önemli rol oynadığına vurgu yapan Durmuş, “Ülkede son yıllarda oyun özelinde uzmanlaşmış birçok merkez kuruldu. Türkiye Oyun Kümelenmesi de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onayını aldı. Bu kümelenmenin merkezini de StartGate’de konumlandırıyoruz. Ayrıca Türkiye’de sadece oyun sektörüne yatırım yapan 13 adet özel yatırım fonu da bulunuyor” ifadelerini kullandı.

YENİ NESİL MERKEZ KURDU

OYUN sektöründe en önemli ihtiyaç genç fikirlerin desteklenmesi. Bu amaçla, 2023 yılında kurulan StartGate, dijital oyun sektöründeki girişimcileri bir araya getiren ve fikir aşamasından şirket kuruluşuna ve ölçeklendirmeye kadar her adımda onları destekleyen bir girişimcilik merkezi. Dijital oyun girişimcileri için hem teknik hem de stratejik destek sunan yeni nesil bir merkez olarak konumladıkları StartGate hakkında bilgi veren Durmuş, “Özel sektör yatırımıyla kurulan ve ilk etapta 200 milyon TL’lik bütçeye sahip olan yapımızı, 5 yıl içerisinde iştiraklerle birlikte 500 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Girişimciler için tasarlanan merkezimiz; 50 oyun geliştirme stüdyosu, test ve deneyim laboratuvarları, eğitim ve seminer salonları, podcast/vlog odaları ve sosyal yaşam alanlarıyla 7/24 yaşayan bir kampüs olarak faaliyet gösteriyor. StartGate bünyesinde desteklenen oyun stüdyoları, kısa sürede 52 milyon dolarlık toplam değerlemeye ulaştı. Bundan sonra da girişimciler için bir fırsat sunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!