Gıdada tarih ayrımı yeniden gündemde

Güncelleme Tarihi:

Gıdada tarih ayrımı yeniden gündemde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2026 04:00

GIDA Perakendecileri Derneği (GPD), gıda ürünlerinde yer alan Son Tüketim Tarihi (STT) ile Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) arasındaki farklara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Son dönemde tüketim tarihi uygulamalarına yönelik kamuoyunda yapılan değerlendirmeler üzerine açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü belirtildi. Açıklamada, STT’nin özellikle hızlı bozulabilen ve insan sağlığı açısından risk taşıyabilecek ürünlerde bir güvenlik kriteri olduğu vurgulandı. Bu tarihin geçmiş olduğu ürünlerin tüketilmemesi ve satışa sunulmaması gerektiği ifade edildi. TETT’nin ise ürünün uygun saklama koşullarında kalite özelliklerini en iyi şekilde koruduğu süreyi gösterdiği belirtilirken, bu tarihin geçmesinin her ürün için gıdanın güvensiz ya da bozuk olduğu anlamına gelmediğinin altı çizildi.

TARLADAN SOFRAYA 20 MİLYON TON KAYIP

GPD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, açıklamanın devamında uluslararası uygulamalarda da TETT’si geçmiş ancak uygun koşullarda muhafaza edilmiş ve güvenlik kriterlerini karşılayan ürünlerin değerlendirilmesinin, gıda israfını azaltmaya yönelik sürdürülebilirlik politikalarının bir parçası olarak görüldüğünü kaydetti. Türkiye’de de gıda kaybının azaltılmasının sürdürülebilirlik açısından önemli olduğuna işaret edilen açıklamanın devamında, “FAO verilerine göre, Türkiye’de tarladan sofraya gıda kaybı her yıl yaklaşık 20 milyon tona ulaşmaktadır. Bu kayıpların azaltılması; doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir üretim, gıda sistemlerinin verimliliği ve gıda fiyatlarında enflasyonla mücadele açısından önem taşımakta. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla, STT ve TETT arasındaki farkın daha anlaşılır şekilde anlatılmasının hem tüketici farkındalığına hem de gıda israfının azaltılmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.

 

BAKMADAN GEÇME!