Geçen yıl alışveriş için bütçe ayırmayan haneler bu yıl yeniden harcamaya başladı... ‘Ramazan alışverişi’ geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Geçen yıl alışveriş için bütçe ayırmayan haneler bu yıl yeniden harcamaya başladı... ‘Ramazan alışverişi’ geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2025 04:003dk okuma

Ipsos, 14 bin hanenin Ramazan ayı tüketim alışkanlıklarını analiz ettiği araştırmanın sonuçlarını Hürriyet ile paylaştı. Buna göre, geçen yıl hanelerde Ramazan için özel bir harcama yapılmazken bu yıl ‘Ramazan’a hazırlık’ alışverişleri geri döndü. Ramazan ayında alışveriş sepetlerine en çok giren ürünlerin başında hurma, balık, hazır tatlılar ve atıştırmalıklar geldi. Ramazan Bayramı’nda misafirlere ikram edilecek tatlılarda ise artık şeker yerine çikolata tercih ediliyor.

Haberin Devamı

GEÇEN yıl bayram öncesi harcamalarda belirgin bir artış gözlemlenmezken bu yıl en azından alışverişte ‘eski bayramlar’ geri döndü. Araştırma şirketi Ipsos, Türkiye’deki 14 bin hanenin tüketim alışkanlıklarını ve davranışlarını analiz etti. Ipsos’un Hürriyet ile paylaştığı araştırmanın sonuçlarına göre, 2023 yılında Ramazan öncesinde belirgin bir harcama artışı yaşanmazken, 2024’te bireyler bu özel ay için hazırlık alışverişlerine yeniden yöneldi. Ramazan’ın son haftasında, bayramda misafir ağırlama motivasyonuyla çikolata, ikramlık şeker, Türk kahvesi, toz-kesme şeker ve kuruyemiş kategorilerinde alımlar arttı.

FİYATLARDAKİ ARTIŞ SOFRADA HİSSEDİLDİ

Bu Ramazan ayında da alışveriş sepetinin yıldızı her zaman olduğu gibi hurma oldu. Hurmayı sırasıyla balık, hazır tatlılar ve paketli atıştırmalıklar izledi. Araştırmada, yaşanan fiyat artışlarının Ramazan sofralarına da yansıdığı ifade edildi. Buna göre, Ramazan döneminde yapılan hızlı tüketim ürünleri harcamalarındaki artış enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Ekonomik koşullar nedeniyle bu Ramazan’da zengin sofralar kurulamayacağını düşünenlerin oranı yüzde 66 oldu. Geçen sene olduğu gibi bu sene de Ramazan ayı için alışveriş yapan kişilerin en çok tercih ettiği yer indirim marketleri oldu. Bunu ulusal zincir marketler takip etti.

Haberin Devamı

SON HAFTADA TATLIYA KOŞTUK

Araştırmayla ilgili değerlendirme yapan Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, “14 bin hanenin tüketim alışkanlıklarını ve davranışlarını takip ettiğimiz Ipsos Hane Paneli verilerimizle geçtiğimiz iki senenin harcamalarını değerlendirdiğimizde, 2024’ün Ramazan’a hazırlık alışverişi davranışına geri dönüş eğiliminin olduğu bir yıl olduğunu görüyoruz. 2023’te Ramazan öncesinde belirgin bir harcama artışı yaşanmazken, 2024’te bireyler bu özel ay için hazırlık alışverişlerine yöneldi. Her iki yılda da Ramazan’ın son haftasında, bayramda misafir ağırlama motivasyonuyla çikolata, ikramlık şeker, Türk kahvesi, toz-kesme şeker ve kuruyemiş kategorilerinde alımlar arttı. Elbette ki fiyat artışları, Ramazan sofralarını da etkiledi ve bu dönemde yapılan hızlı tüketim ürünleri harcamalarındaki artış, enflasyonun üzerinde gerçekleşti” dedi.

Haberin Devamı

Geçen yıl alışveriş için bütçe ayırmayan haneler bu yıl yeniden harcamaya başladı... ‘Ramazan alışverişi’ geri döndü
Sidar Gedik

10 KİŞİDEN 6’SI ‘BÜTÇEYİ ZORLUYOR’ DEDİ

“Ekonomik koşullar nedeniyle bu Ramazan’da zengin sofralar kurulamayacağını düşünenlerin oranı yüzde 66 oldu” diye konuşan Gedik, “Her on kişiden altısı, sahur ve iftar için yapılan harcamaların hane bütçesini zorlayacağını düşünüyor. Buna rağmen, Ramazan’a özel alışveriş yapanların oranı son üç yıldır yüzde 70 civarında seyrediyor. Özel bir alışveriş yapmadığını veya yapmayacağını belirten bireylerin oranı ise yüzde 58.”

Geçen yıl alışveriş için bütçe ayırmayan haneler bu yıl yeniden harcamaya başladı... ‘Ramazan alışverişi’ geri döndü

SEPETE EN ÇOK GİREN 4 ÜRÜN

  1. Hurma
  2. Balık
  3. Hazır Tatlı
  4. Paketli Atıştırmalık

EN ÇOK TERCİH EDİLEN İKRAMLAR

  1. Çikolata
  2. İkramlık Şeker
  3. Toz-Kesme Şeker
  4. Kuruyemiş

KİLOSU 500 TL’DEN BAŞLIYOR

Haberin Devamı

BAKLAVA ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, “Bu bayram ortalama 500 TL’den 1.400 TL’ye kadar baklava var. Yaptığımız hesaplamalara göre, 500 TL altında satılan baklavaya şüpheyle bakmak gerekir” dedi.

ŞEKER YERİNE ÇİKOLATA İKRAM EDİYORUZ

ARAŞTIRMA, bayramda şeker satın alma ve ikram etme alışkanlığının son dönemde azaldığını ortaya koydu. 2024’te bayramlık çikolata pazarı yüzde 22 büyüdü. Büyümenin ana kaynağı ise ambalajlı bayramlık çikolataların daha fazla oranda haneye erişmesi oldu. Aynı dönemde, bayramlık şeker pazarı miktar olarak yüzde 8 daraldı.

BAKMADAN GEÇME!