Güncelleme Tarihi:
Çin'de dün sona eren gelişmiş ülkeler (G20) zirve toplantısı önemli bir gerilim yaşanmadan ve küresel ekonominin kırılganlığı ile geniş kapsamlı önlemler alınması gereği konusunda görüş birliği sağlanarak sona erdi. Ancak daha dikkatli bir bakışla dünyanın en etkili liderlerinin toplantısının sanıldığı kadar da sorunsuz geçmediği görülebiliyor.
Bunlar arasında Kuzey Kore'nin toplantı sırasında balistik füze denemesi yapmasından, ABD ve Rusya liderlerinin Suriye konusunda bir uzlaşmaya varamamaları sayılabilir.
Çin devlet medyası, her ne kadar zirvenin gerilimsiz bitmesinden memnunsa da, Çin yönetiminin, Batılı ülkelerin ekonomik çabalarını engellemek istemelerinden hiç de hoşnut olmadığını ifade etmekten kaçınmadı.
Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'da dün yer alan bir yazıda, "Dünyanın en büyük ekonomileri giderek artan korumacığı engellemeli ve ticareti engelleyen önlemleri ortadan kaldırmalıdırlar çünkü yavaşlayan büyümenin çaresi ekonomik izolasyon değildir" denildi.
G20 toplantısından önceki günlerde Çin, ülke dışında yaptığı yatırımların hak etmediği kadar kuşkuyla karşılanmasının korumacılık ve paranoya izlenimi verdiğini ve bundan rahatsız olduğunu belli etmişti.
Zirveden birkaç hafta önce Avustralya ülkenin en büyük enerji şebekesinin 10 milyar Avustralya doları (7.63 milyar dolar) karşılığında Çin şirketlerine satılmasını engellemiş, İngiltere ise bir nükleer projeye Çin'in yapacağı 24 milyar dolarlık yatırımı ertelemişti.
Kapalı kapılar ardında ise Batılı ülkeler Çin'in kendi hedeflerine sadık kalmadığı görüşündeler.
Bir Batılı kaynak, daha çok şeffaflık ve korumacığa kaşı önlem alınması isteğini yüksek sesle ifade eden Çin'in, Batılı yatırımcılara kendi pazarlarında çok sınırlı alan açtığını söyledi.
Çin'deki yabancı yatırımcılara göre bu ülkede iş yapmak giderek güçleşiyor. Yatırımcılar yeni benimsenen yasalar ve politikalarla bu ülkedeki faaliyetlerinin ya çok zorlaştırıldığı ya da Çin'den tümüyle çıkarılmaları yönünde geliştiği görüşündeler.
Çin'de Amerikan Ticaret odası Başkanı James Zimmermann, "(Çin Devlet Başkanı) Xi tüm dünyada korumacılığın önlenmesi gereği konusunda alarm zilleri çaldı ama iş sözlerle bitmiyor. Çin yabancı mal, teknoloji ve hizmetlere daha kolay pazar açılımı sağlamak için kendisinin yapması gereken reformları yapmak zorunda. Top şimdi onların sahasında" dedi.
G20 toplantısına gölge düşüren bir başka konu ise İngiltere'nin bu yaz aldığı Avrupa Birliği'nen çıkma kararı ve ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığını Donald Trump'ın kaznaması gibi beklenmedik olaylarla ifade edilen, serbest ticaret ve küreselleşme karşıtı yükselen hareket oldu.
Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Ticaret Odası Genel Sekreteri John Danilovich, "G20'nin, ticaret ve açık pazarların sağladığı yararları halk kitlelerine daha etkili biçimde anlatımsaının gereğine işaret eden analizine katılıyoruz" dedi.
"Hem iş dünyası hem de hükümetlerin, ticaretin neden herkes için önemli olduğunu anlatmak için işbirliği yapmalılar."