Fondaki bankalar tahvillerden de 450 milyon dolar zarar etti

Güncelleme Tarihi:

Fondaki bankalar tahvillerden de 450 milyon dolar zarar etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2001 00:00

Fon bankaları için verilen tahviller faizlerin hızla yükseldiği kriz sonrasında zarar etmeye başladı

Fon bankaları hazine tarafından verilen tahvillerden toplam 450 milyon dolar zarar etti. Döviz cinsi tahvillerden 300 milyon dolar, TL cinsi tahvillerden ise 150 milyon dolar zararda.

TMSF`deki bankalar için çıkarılan 6.1 milyar dolarlık borçlanma senetlerinden döviz cinsi tahviller 300 milyon dolar, TL cinsi tahviller 100 trilyon lira zarar etti. Zararın ancak 2002`de karşılanabileceği söyleniyor.

Fon bankaları için Hazine tarafından verilen tahviller faizlerin hızla yükseldiği kriz sonrasında zarar etmeye başladı. Yüzde 35 faizli toplam 6.1 milyar dolarlık tahvillerden 3 milyar 150 milyon dolarlık olan döviz cinsi tahviller bugüne 300 milyon dolar, 3 milyar 50 milyon dolarlık TL cinsi tahvillerde zarar 100 trilyon liraya ulaştı. Bankacılar, yüzde 35 faizli TL cinsi faizli tahvillere karşılık piyasalara ortalama yüzde 50 fonlama maliyetiyle Fon bankalarının zarar ettiğini söylediler. Bu tahvillerden oluşan zararın 2002 yılında ancak karşılanabileceğini belirten bankacılar, Döviz cinsi tahvillerin faizi libor + 2.25, getirisi yüzde 8.5. En az yüzde 8.5 zarar ediyor. Ortalama borçlanma maliyeti yüzde 85 - 90 olduğu dönemde, TL cinsi tahviller ayda yüzde 5 zarar ettiler dediler.

Dövizde % 8.5, TL`de % 5 zarar:
Döviz cinsi libor + 2.25 faizli tahvillerin yüzde 8.5 getirisi olduğunu kaydeden Fon bünyesindeki bankaların yetkilileri, bu tahvillerin yüzde 8.5 oranında zarar ettiğini söylediler. Yetkililer, Bu tahviller aralık başında verildi. Döviz cinsi tahvillerden yaklaşık 300 milyon dolarlık zarar var. TL cinsi tahviller de zararda. Piyasada faizler bin 700`lere çıktı ama ortalama yüzde 80 - 90 borçlanma maliyetini dikkate almak gerekir. Ayda yüzde 5 ortalama zarardan yaklaşık 100 trilyon lira eder diye konuştular.

Piyasa faizlerinden zarar etmezdi
Bankacılar, tahvillerin faizlerinin piyasa faizlerinden düşük olması nedeniyle zarar yazdıklarını kaydederek, Hazine yüzde 35 yerine piyasa faizlerinden yüzde 55 civarında faiz verseydi, başabaş gelirdi. Hazine, TL`ye endeksli tahvillerin tamamının faizinin, değişken faiz olacağını, tahvillere uygulanacak faiz Hazine`nin borçlanma ihalelerinde ortaya çıkan faizlere göre her yıl değişeceğini açıkladı. Hazine borçlanma faizi düşerse, tahvillerin faizleri de düşecek, artarsa artacak. Ama daha iki ayda bu tahviller zarar yazmaya başladı. Bundan sonra faizler düşse bile, bu zarar ortada duracak diye konuştular.

735 milyon dolar ihraç edildi:
Batıklara tahvillerin 735 milyon dolarlık ilk bölümü 4 Aralık 2000 tarihinde valör ihraç edildi. Hazine, ilk kupon faiz oranı yüzde 8.76 (6.51 + 2.25) olacağı belirterek, tahvillerin arta kalan kısmı ise yine BDDK`dan gelecek talepler doğrultusunda, itfa tarihi ve ilk kupon faiz oranı aynı olmak kaydıyla, belirtilen tahvillerin yeniden ihracı şeklinde gerçekleştirileceği bildirdi. Öte yandan TL`ye endeksli tahvillerin tamamının faizi, değişken faiz olacak. Tahvillere uygulanacak faiz Hazine Müşteşarlığı`nın borçlanma ihalelerinde ortaya çıkan faizlere göre her yıl değişecek. Hazine borçlanma faizi düşerse, tahvillerin faizleri de düşecek, artarsa artacak.

Bu arada Hazine, 6.1 milyar dolarlık tahvil karşılığı piyasadan aldığı borcu 1 - 5 yıl vadeyle geri ödeyecek. Ancak TMSF`den bu kaynağı 2 yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeyle alacak. Böylece Hazine, 6.1 milyar dolar borcun ödemesini yaparken fondan henüz kaynak gelmediği için ya yeniden borçlanacak ya da vergilerden sağlanan gelirlere başvuracak. Her iki halde de fatura ağırlaşacak.

Tahvillerin dağılımı:
1.5 milyar dolar karşılığı TL tutarında, 17 Eylül 2003 itfa tarihli, değişken faizli, Hazine ce valör tarihi itibariyle belirlenecek faiz oranı üzerinden, ilk kuponu 21 Mart 2001 ödemeli, daha sonraki kupon ödemeleri ise altı ayda bir yapılacak referans ihalelerine endeksli olarak belirlenecek altı ayda bir kupon ödemeli.
1.5 milyar dolar karşılığı TL tutarında net değerli, 24 Nisan 2002 itfa tarihli, net değer üzerinden yıllık bileşik yüzde 34.58 faiz taşıyacak şekilde nominal değerli iskontolu. 3 milyar 150 milyon dolar tutarında döviz cinsinden, beş yıl vadeli, Aralık 2005 itfa tarihli yılda bir LiBOR + 2.25 faiz ödemeli.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!