Güncelleme Tarihi:
Ramazan başladı, ilk iftarlar yapıldı. Her yıl olduğu gibi yine oteller, restoranlar, kafeler iftar menülerini hazırladı. Bu yıl iftar menülerinin fiyatları geçen seneye göre ortalama yüzde 30 ila yüzde 50 arasında artmış durumda. Buna göre, İstanbul’da lüks hizmet veren 5 yıldızlı otellerin iftar menüleri için istenen fiyatlar 6 bin TL’yi bulurken, en uygun iftar menüsü veren restoranlarda ise fatura bedeli 350 TL’den başlıyor. Bu sene israfı önlemeye yönelik uygulamalar dikkat çekiyor. Restoranların fiks menü yerine alakarta döndüğü görülüyor.
‘BÜYÜK YERLERDE ZOR’
“Alakarta doğru ufaktan bir dönüş var. Daha çok küçük mekânlar için geçerli” diyen Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, konuyla ilgili şunları söyledi: “400-500 kişilik bir lokantada insanlar iftar saati aynı anda yemeğini yemek istiyor. 400 kişilik bir yerde sipariş alınması, hazırlanması, tek tek gelmesi teknik olarak mümkün değil. Bu yüzden büyük yerler mecbur fiks menü yapıyor. Ama daha küçük işletmeler alakart uygulayabiliyor. Alakarta doğru dönüş var, talep de bu yönde. İsraf etmeden yemek yemeye bu yıl daha da dikkat ediliyor. Menüler daha ölçülebilir ve daha makul. İsraf olmadan insanların doyabileceği menüler yapılmaya çalışılıyor. Bu olumlu bir gelişme. Her geçen gün israf konusu daha da ciddiye alınmaya başlandı.”
Kurumsal davetlerin pandemi sonrası yüzde 80 düştüğünü de belirten Bingöl, “Şirketler bu işi çok azalttı. Talep alakarta döndü” ifadelerini kullandı.
YÜZDE 60 ALAKART TERCİH EDİYOR
Fiks menü dayatmayan işletmelerin israfı önlemeye yönelik örnek uygulamaları var. İstanbul Acıbadem’de bulunan Birbiçer Kebap’ın sahibi Fırat Topan, üç dönemdir alakart şeklinde hizmet verdiklerini ifade etti. “İnsanların 1.500-2 bin bin TL’ye fiks menü alma zorunluluğu olmaması gerektiğine inanıyorum” diyen Topan, şunları söyledi: “Üç dönemdir yapmış olduğumuz uygulamadan çok memnunuz. Gelenlerin yüzde 60’ı alakart tercih ediyor. Ekmekleri fazla veriyorduk, israf oluyordu. Biz de altı dilimden dört dilime düşürdük. İsteyene ilave yapıyoruz.”
Geçtiğimiz sene ramazanın ilk günlerinde yüzde 40 oranında dolu olduklarını bu sene ise bu oranın yüzde 60’a çıktığını söyleyen Topan, “Birkaç gün içerisinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.
DIŞARDA İFTARA TALEP YÜZDE 30 ARTTI
TÜRES Başkanı Bingöl, restoranlardaki maliyetlerin ortalama yüzde 50-60 arttığını söyledi. Bingöl, “İşçilik, enerji, ham madde, özellikle kiralar bu sene çok arttı. Dolayısıyla sektör yüzde 30 ila 50 arasında zam yaptı. Tüm Türkiye’de iftar menüsü fiyatları 350 TL’den başlıyor, 6 bin TL’ye kadar çıkıyor. Orta segment üzeri yerlerde fiyatlar ortalama 2 bin 500 TL. Ancak her keseye göre iftar var” şeklinde konuştu.
Talebin geçen seneye göre daha iyi olduğunu söyleyen Bingöl, “İki-üç günde yüzde 30’a varan artış gözlemledik. Ramazan ayının geri kalanında da talebin devam edeceği görülüyor. Otellerde de iyi bir kitle var. Türkiye’ye gelen ve para harcamak isteyen yüksek gelirli Arap turist otelleri tercih ediyor” şeklinde konuştu.
ÇIRAĞAN’DA 6 BİN TL
Peki otellerde fiks menü fiyatları nasıl? İstanbul’da iftar yapmak için en pahalı yerlerin başında bu yıl da Çırağan Sarayı geliyor. Tuğra Restoran’da geleneksel Türk yemeklerinden oluşan iftar yemeği kişi başı 6 bin TL. Yine Boğaz’da bulunan Beşiktaş’taki Four Seasons Hotel’in ocakbaşı restoranında set menü şeklinde iftar yapmanın maliyeti ise 5 bin 250 TL. Aynı otelin geleneksel açık büfe şeklinde servis ettiği menü de kişi başı 4 bin 950 TL. Otel, ilk haftaya özel açık büfe restoranında yüzde 20 indirim uyguladıklarını ve fiyatın 3 bin 960 TL’ye düştüğünü söyledi. Beşiktaş’ta bulunan Raffles Hotel’de canlı fasıl eşliğinde açık büfe olarak sunulan iftar programının fiyatı da kişi başı 4 bin 950 TL olarak belirlenmiş. Açık büfe hizmet veren Beşiktaş Swissôtel The Bosphorus’ta ise kişi başı fiyat 3 bin 750 TL.
RESTORAN TARİFESİ
İstanbul’DAKİ ünlü restoranlara da iftar fiyatlarını sorduk. Ramazan Bingöl Et Lokantası’nda iftar yapılmak istenirse kişi başı 2 bin 550 TL ödenmesi gerekiyor. Kaşıbeyaz Florya’da iftar yemeği kişi başı 2 bin 500 TL. Eminönü’deki Hamdi Restoran’da fiks menü fiyatı 2 bin 250 TL, Develi’de kişi başı 2 bin 600 TL, Beyti Florya’da ise 4 bin 500 TL.
Orta segment restoranların ve esnaf lokantaların da ramazan için iftar menülerine de baktık. İftariyelik, çorba, ana yemek, tatlı ve içecekten oluşan menüler 350 ila bin 500 TL arasında değişiyor. Bazı fastfood zincirleri de iftar menüsü oluşturmuş. Burada da çorba, hurma, içecek ve ana yemekten oluşan menü için fiyatlar 250 TL ila 450 TL arasında.