Fed Başkanı Powell piyasalara ne mesaj verdi?

15.12.2021 - 22:55 | Son Güncelleme :
Fed Başkanı Powell piyasalara ne mesaj verdi? | Ekonomi Haberleri

Fed Başkanı Powell, fazi kararı sonrası düzenlediği toplantıda, "Varlık alımlarının azaltılmasında hızı artırmaya karar verdik. Ekonomik kalkınma ve görünüm varlık alımlarının daha hızlı azaltılmasını gerektirdi" şeklinde değerlendirdi.

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararı sonrası düzenlediği toplantıda şu ifadeleri kullandı:

-FOMC ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini güncelledi. Varlık alımlarının azaltılmasında hızı artırmaya karar verdik. Ekonomik kalkınma ve görünüm varlık alımlarının daha hızlı azaltılmasını gerektirdi. Ekonomik aktivite bu yıl güçlü bir hızla büyüme yolunda. Talep çok güçlü olmaya devam ediyor. Son haftalarda artan kovid vakalarında yaşanan artış ve Omicron varyantı görünüm için risk yaratıyor.

Haberin Devamı

-Hızlı ekonomik büyüme beklemeye devam ediyoruz. İyileşen istihdam piyasası şartlarına bağlı olarak ekonomi istihdam hedefine doğru hızlı ilerleme göstermeye devam ediyor. Enflasyon büyük olasılıkla önümüzdeki yıl da yüzde 2 hedefimizin üzerinde kalmaya devam edecek. İş gücü piyasasının iyileşmeye devam etmesini bekliyoruz.

"FİYAT ARTIŞLARI ŞU ANDA GENELE YAYGIN"

-Darboğazlar, arz sıkıntıları büyük ve öngörülenden daha uzun süreli. Fiyat artışları şu anda genele yaygın. Şu ana kadar ücret büyümeleri yüksek enflasyona büyük katkı veren bir faktör değil. Enflasyonun 2022 sonunda yüzde 2'ye yakın seviyelere düşmesini bekliyoruz. Yüksek enflasyonun bir zorluk olduğunu anlıyoruz, fiyat istikrarı hedefini başarmaya bağlıyız. Ekonominin bizim beklentilerimize paralel gelişip gelişmediğini yakından izleyeceğiz.

Tam istihdamın gelecek yıl yakalanacağını düşünüyoruz. Faiz oranlarının maksimum istihdama ulaşana kadar sıfırda kalmasını bekliyoruz. Hiç kimse ekonominin gelecek yıl veya sonrasında nerede olacağını şu anda bilemez. Bilançomuzun genişlemesi durduğunda, hala destekleyici finansal şartlara sahip olmaya devam edeceğiz. Maksimum istihdam geniş bir aralıkta göstergelere bakarak değerlendirdiğimiz bir şey.

Haberin Devamı

"VARLIK ALIMLARI SONA ERDİRİLENE KADAR FAİZ ARTIRIMI OLMAYACAK"

Maksimum istihdama doğru hızla ilerleme sağlamakta olduğumuz görüşündeyim. Finansal şartlar beklentilere paralel değişiyor. Varlık alımları sona erdirilene kadar faiz artırımı olmayacak. Varlık alımlarının azaltılması tamamlanmadan faiz artırmak zorunda kalacağımız bir durum ile karşı karşıya gelmeyi beklemiyoruz. Bilanço konusunda kararımızı önümüzdeki toplantılarda vereceğiz. Şu anda pandemi önceki ekonomik duruma geri dönmüyoruz. Pandemi sonrası iş gücü piyasası farklı olacak. İş gücüne katılım oranı hayal kırıklığı yarattı.

FED İLK FAİZ ARTIRIMINI MAYIS AYINDA YAPABİLİR
Murat Özsoy - Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı 

Fed toplantısı sonrasında açıklanan duyuru metninde, tahvil geri alım programının 15 milyar dolardan 30 milyara dolara çıkması ibaresini okumamızın ardından Fed Başkanı Powell basın toplantısı soru cevap kısmında varlık alım programının bitmesini erkene çekmiş olduklarını ve buna iki toplantı kaldığını belirtti.

Faiz artırımının zamanlamasına ilişkin gelen soruya da halen varlık alırken faiz artırma durumunda olmayacaklarını, faiz artırımına varlık alımları bittikten bir müddet sonra başlayacaklarını belirtti. Fed’in 2022 yılı toplantı tarihlerine baktığımızda ilk iki toplantının 25-26 Ocak ve 15-16 Mart tarihlerinde olduğunu görüyoruz. Üçüncü toplantı olan 3-4 Mayıs tarihine kadar da varlık alım programı tamamlandıktan sonra Fed’in ihtiyacı olan sürenin geçmiş olacağını düşündüğümüzde ve yılın ilk yarısının da nerdeyse tamamlanmış olduğunu hesaba kattığımızda ilk faiz artırımının 4 Mayıs tarihinde açıklanma olasılığının çok yüksek olduğundan bahsedebiliriz.

Bu arada her ne kadar 2022 yılı için Fed üyeleri üç faiz artırımı tahmininde bulunmuş olsalarda da Powell’ın “Bunlar sadece tahminden ibaret. Tahminler bir plan değildir” açıklamasını da not etmekte fayda var. Kaldı ki üç faiz artırım tahmini ardından sert yükseliş gösteren ABD dolar endeksi Powell’ın bu açıklamasının ardından 96.4 gibi toplantı öncesi seviyelere kadar geri çekildi.

Haberin Devamı

Fed toplantısına ilişkin diğer dikkat çekici olan bir konu da geçici olarak nitelendirilen enflasyonun 2022 yılı boyunca Fed’in hedefi olan yüzde 2 üzerinde kalmaya devam edeceği şekilde tahminlerin revize edildiğini söylemesi ve bunun sonucunda da bir politika ayarlaması yapmak durumuna gittiklerini söylemesiydi. Bence Fed’in eleştrilen kredibilitesi, Powell’ın açık yüreklilikle yapmış olduğu bu söylem sonrasında yeniden pozitife çevrilecektir diye düşünüyorum.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.