Evde rekor göründü: En yüksek 10 aylık satış

Güncelleme Tarihi:

Evde rekor göründü: En yüksek 10 aylık satış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2025 04:00

Ekimde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.5 azalarak 164 bin 306 oldu. Sınırlı bir düşüş olsa da yılın en yüksek aylık satışı gerçekleşti. Ocak-ekim döneminde ise 1 milyon 293 bin adetlik satışla tüm zamanların en yüksek 10 aylık performansına ulaşıldı. Bu tablo, 2025’in konutta rekor yılı olacağını gösterdi. Son iki ayın satışları ile 1.6 milyon rakamına ulaşılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Konut satışları hız kesmiyor. Fiyatların reelde gerilemesi, ‘ilerde fiyatlar artar’ öngörüsü, amortisman süresinin cazip hale gelmesi ve kiracılığın giderek daha da zorlaşması hem yatırımcıları hem de ev sahibi olmayanları harekete geçiriyor. Son aylarda başta altın ve mevduat olmak üzere farklı yatırım araçlarından sağlanan birikimler gayrimenkulde değerlendiriliyor. Tüm bu nedenler satışta rekora zemin hazırlıyor. Gelin, ekim ayı verilerine ve yılsonu beklentilerine bakalım...

YILIN ZİRVESİ GÖRÜLDÜ

 Konut satışları ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.5 azalarak 164 bin 306 oldu. Sınırlı bir düşüşe olsa da yılın en yüksek aylık satışı gerçekleşti. Aynı zamanda en iyi ikinci ekim ayı verisi kayıtlara geçti.

 Konut kredi faizinde yaşanan kısmi düşüşün etkisiyle kredili konut satışı yüzde 11.5 artarak 23 bin 527 oldu. Böylece adet bazında yılın en yüksek seviyesine geldi. Ancak toplam konut satışları içinde kredili satışların payı yüzde 14.3’te kaldı.

Haberin Devamı

 Peşin ve senet gibi diğer konut satışları ise yüzde 2.3 azalarak 140 bin 779 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payının yüzde 85.7 olması, yastık altı birikimin ve farklı yatırımlardan sağlanan getirinin konutta kullanıldığını gösterdi.

 Sıfır konut satışı yıllık yüzde 4.9 azalarak 54 bin 866’ya geriledi. Konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 33.4 ile bu yılın en yüksek seviyesine geldi.

 Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 0.8 azalarak 2 bin 106 oldu. Tüm konut satışı içinde yabancı payı yüzde 1.3 ile geçmiş aylarla benzer seviyede kalırken, adet bazında yılın en yüksek rakamı görüldü.

Evde rekor göründü: En yüksek 10 aylık satış

10 AYDA 1.3 MİLYON

 Konut satışları ocak-ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.2 artarak 1 milyon 293 bin 33 olarak gerçekleşti. Böylece tüm zamanların en yüksek 10 aylık satış performansı görüldü.

 Yılın 10 aylık verisi yıl sonunda rekor geleceğini gösterdi. Kasım ve aralık satışlarıyla birlikte 2025 sonunda 1.6 milyon seviyesine gelinmesi ve böylece tarihi rekora imza atılması bekleniyor.

Haberin Devamı

 Konutta rekor 2020 yılında kırılmış ve 1 milyon 499 bin 316 konut satılmıştı. O dönem Türkiye tarihinin en düşük konut kredi faiz oranları devreye alınmış, kampanyalar peş peşe gelmişti.

Bu yıl kredi faizinin yüksek olmasına rağmen 2020 yılının aşılması, konuta talebin en net göstergesi oldu.

Evde rekor göründü: En yüksek 10 aylık satış

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!