Güncelleme Tarihi:

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı ve Sompo Sigorta Genel Müdürü Fahri Uğur, 2026’nın ilk dört ayında sigorta fiyatlarındaki artışın enflasyonun çok altında kaldığını, bunun da nedeninin rekabetten kaynaklandığını söyleyerek, “Geçen sene kâr ettik şimdi bunu sigortalılara dağıtıyoruz” dedi.
2025’İ ENFLASYONUN ÜZERİNDE KÂRLA KAPATTI
Sigorta pazarının yılın ilk çeyreğinde enflasyonun altında büyüdüğünü, trafik sigortasında büyümenin yüzde 13, kaskoda yüzde 22, yangın sigortalarında yüzde 21 olduğunu, aynı dönemde enflasyonun ise yüzde 30.9 olarak gerçekleştiğini belirterek, “Bu durum, sektörde rekabetin arttığını gösteriyor. Diğer taraftan poliçe sayılarında da artış var. Hem kaskoda hem trafik sigortasında poliçe sayısı yüzde 4 arttı. Bu da bize prim artışlarının yüzde 9’larda olduğunu gösteriyor. Bu da enflasyonun hayli altında. Bunun sebebi de rekabetteki artış” dedi.
Uğur, 2025 yılını sigorta sektörünün, enflasyonun üzerinde kârlılıkla kapattığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugünkü durumu, bu kârlılıkların tekrar sigortalılara iadesi olarak düşünebiliriz. Bizler sigorta primlerini belirlerken maliyet hesabına göre tahminlerde bulunup, primleri belirliyoruz. Tahminlerimiz bazen gerçekleşenin üzerinde bazen de altında kalıyor. Altında kaldığında özkaynaklarımız eriyor, üzerinde kaldığında ise özkaynaklarda artış oluyor. Sektör yüksek kâr elde ettiğinde de doğal olarak bunu sigortalılara dağıtıyor.”
FİYATLAR ENFLASYON KADAR ARTAR
Fahri Uğur, “Gelecek dönemde fiyatlarda bir artış bekliyor musunuz” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Kaotik bir ortam yaratacak fiyat artışlarının olmasını beklemiyorum. Burada önemli olan, primleri belirlerken tahminiz ile sapma arasındaki farkın büyüklüğü. Yılın ilk çeyreğinde poliçe düzenlerken yılsonu döviz kuru, yatırım geliri, enflasyon, genel ücret seviyesi gibi birçok parametreye göre primleri belirledik. Burada bir sapma olursa bunun maliyetlere yansımasını bekleyebiliriz. Böyle yüksek bir beklenti içerisinde değilim. Önümüzdeki dönemde fiyatların enflasyon kadar artmasını bekliyorum. Bunun üzerindeki artışlar için çok büyük değişiklikler olacağını tahmin etmiyorum.”