Eti Alüminyum’dan stratejik yatırım atağı

Güncelleme Tarihi:

Eti Alüminyum’dan stratejik yatırım atağı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2024 07:002dk okuma

Türkiye’nin ilk özel alümina hattını 2025’te devreye almaya hazırlanan Eti Alüminyum, lityum geri dönüşüm yatırımları için 2026’yı hedef gösterdi. Şirket, katalizör ve haddehane yatırımları ile de alandaki ithalatın önüne geçmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Konya’da yeni yatırımlarla üretim hattını genişletmeye devam eden Eti Alüminyum, niş alanlara odaklı Ar-Ge faaliyetlerinin meyvelerini önümüzdeki dönemde toplamaya hazırlanıyor. 2005’te Cengiz Holding çatısı altına girdiğinden bu yana 700 milyon doları aşkın yatırım gerçekleştirilen şirketin Seydişehir tesislerinde yürütülen çalışmaları yakından görme fırsatı yakaladık.

Eti Alüminyum’dan stratejik yatırım atağı

2025’te Türkiye’nin ilk özel alümina hattını devreye almaya hazırlanan şirketin ajandasında 2026’ya kadar katalizör üretimine 15 milyon Euro, atıklardan elde edilecek lityuma 10 milyon dolarlık yatırım planı var. Ayrıca 3 milyar TL’lik de bir haddehane yatırımı var.

Haberin Devamı

‘YILDA 300 MİLYON DOLARLIK KATKI’

1976’da Eti Alüminyum’da memur olarak işe başlayan, özelleştirmeden sonra da görevine Eti Alüminyum Genel Müdürü olarak devam eden Mehmet Arkan, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak için Ar-Ge çalışmalarına odaklandıklarını anlattı. Arkan, “Bin 600 kişilik ailemizle yılda 82 bin ton alüminyum üretiyoruz ve Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 10’unu karşılıyoruz. Her yıl en az 300 milyon dolarlık ithalatın önüne geçiyoruz” diye konuştu.

Eti Alüminyum’dan stratejik yatırım atağı

‘600 MİLYON DOLARLIK İTHALATI ÖNLEYECEĞİZ’

Arkan’ın verdiği bilgiye göre Eti Alüminyum, ham petrolü ülkemizde işleyerek nihai ürün haline getiren rafineri ve petrokimya tesislerinde petrol ürünlerinin birbirinden ayrılmasında kullanılan katalizörü Türkiye’de ilk kez üretti. Arkan, katalizör üretimine ilk etapta bin tonla başlayarak birkaç yıl içinde yıllık 3 bin tonluk üretime ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Öte yandan hayata geçecek yeni haddehane çalışmalarının da devam ettiğini aktaran Arkan, şunları söyledi: “Türkiye’de son yıllarda alüminyum hadde ürünleri ithalatı 170 bin tona ulaştı. Bu, aşağı yukarı 600 milyon doların üzerinde bir döviz çıkışı anlamına geliyor. 3 milyar liralık yatırımla kurulan ve alüminyumda ülke ekonomisinin lokomotifi olacağını düşündüğümüz yeni haddehanede, ilk ürünlerimizi 2026’da almayı hedefliyoruz. İlk etapta 100 bin tonluk üretimle başlayacak olan tesis, 200-250 bin tonluk kapasiteye çıkabilecek.” Arkan, lityum üretimine ilişkin de bilgi verdi. Boksitin artık ürünlerinden lityum elde etmek için pilot üretime devam ettiklerini belirten Arkan, “Alüminyumun hammaddesi boksit madeni. Türkiye’nin yıllık 200 ton civarında lityum karbonat ihtiyacı bulunuyor. Dünyada ilk kez boksit atığından lityumu geri kazanan şirket biz olacağız. Hedefimiz, önümüzdeki yıl tam kapasite çalışarak yıllık 250 tonluk lityumu artık üründen geri kazanmak” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!