Ertem: Faiz yarışının önüne geçilmeli

22.06.2017 - 14:28 | Son Güncelleme :
Ertem: Faiz yarışının önüne geçilmeli | Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ertem, "Bankaların rekabetçi olmayan anormal faiz yarışının önüne geçilmeli, Hazine'nin iç borçlanması da faizleri yükseltici bir dinamik" şeklinde belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem, önemli reformlar gereken bankacılık sisteminde rekabetçi olmayan anormal faiz yarışının önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, Rekabet Kurumu'nun tekrardan bu konuya bakabileceğini söyledi. Ertem, Hazine'nin iç borçlanmasının da faizleri yükseltici bir dinamik olduğunu ve Hazine'nin borçlanma gereklerine bakmak gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

NTV televizyonuna yaptığı açıklamada Ertem, bankaların mevduat yarışında faizleri yükseltmesinin çok önemli bir sorun olduğuna işaret ederek, "Bununla ilgili tabii ki Başbakan'ın dediği gibi önlemler düşünülüyor. Faiz yarışı kimsenin hoşuna gitmeyen bir durum" dedi ve ekledi:

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

"Reel sektörü, sanayiyi esasında banka sisteminden değil de sermaye piyasaları üzerinden fonlamak ve burada sistemin fon ihtiyacını geleceksel yöntemler dışında geliştirmek. KGF mesela geleneksel yöntemlerin dışına çıkan bir sistemdi aslında burada yeni bir takım araçlar, fonlar devreye girebilir. Bu fonlar reel sektörü hem sermaye piyasaları hem de belki yeni dönemde işlevlendirilecek Kalkınma Bankası gibi yeni bankalar üzerinden daha düşük faizle fonlamanın imkanları olabilir."

Başbakan Binali Yıldırım da dün İSO Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bankaları makul bir faiz oranı uygulamaları konusunda uyararak hükümetin elinde araç olduğunu söylemişti.

Yurtdışından yeni bir finansal mimari ile döviz açık pozisyon yaratmayacak girişlerin sağlanabileceğini söyleyen Ertem, "Ama bunlar hep piyasa dostu, normal işleyişini bozmayacak, yasaklarla değil özellikle mali piyasaları daha derinleştirecek yöntem ve araçlar olabilir" dedi.

Haberin Devamı

Anormal olan ve pek de rekabetçi olmayan faiz yarışının önüne geçilmesi gerektiğine işrat eden Ertem, "Bu aslında rekabet değildir, oligopol piyasanın dayatmasıdır ve Rekabet Kurumu'nun alanıdır. Kurum tekrar buraya bakabilir" diye konuştu.

HAZİNE'NİN İÇ BORÇLANMA GEREKLERİNE BAKMAK GEREK

Ertem, banka sisteminde önemli reformlar gerektiğine de işaret etti. "Hazine'nin borçlanma gereklerine biraz daha bakmak gerek. Hazine'nin iç borçlanması faizleri yükseltici bir dinamiktir" diyen Ertem şöyle devam etti:

"Burada daha sağlıklı, daha uzun vadeli, buna bağlı olarak daha düşük faizli ama döviz açık pozisyon yaratmayacak yeni finansal mimariler geliştirmek gerek.”

Ertem, Varlık Fonu'nun önümüzdeki günlerde daha sıkı çalışmaya başlayacağını, üç yıllık stratejisi yayınlandıktan sonra bütün piyasada çok etkin oyuncu bir oyuncu olacağını söyledi.

Altın hesapları konusuna da değinen Ertem, "Altın hesabı açmak isteyen fiziki altın varmış gibi bankaya gittiğinde nakde çevrilebilecek bir mekanizma bu. Bunun etkisi, banka sistemine daha fazla güveni artırmış olur. Hem de tasarrufları DTH olarak değil de altın ve TL tutmanın imnkanları ortaya çıkmış olur. Önümüzdeki günlerde devreye girebilir" diye konuştu.

KGF KREDİLERİ Q2'DE BÜYÜMEYE 1 PUANA YAKIN KATKI VERECEK

Derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin hakkını sadece büyüme revizyonu ile değil notlarda da vermesi gerektiğini vurgulayan Ertem, bir adım sonrasının bu olması gerektiğnii söyledi.

Ertem, "Türkiye'nin büyüme performansına bakınca ikinci çeyrekte de bunun devam edeceğini, yatırımların arttığını ve artmakta olduğunu görüyoruz. Öncü veriler de bunu gösteriyor; PMI, sanayi üretimi ve ihracat artışındaki dinamizm ve ivmelenme ikinci çeyrek büyümesinin ihracat ve sanayi bazlı devam edeceğini gösteriyor" dedi.

İç talep tarafında özellikle tevzi yatırımların hızlanması anlamında KGF kredilerinin yansımasının ikinci çeyrekte devreye girdiğini söyleyen Ertem, "KGF'nin büyümeye ikinci çeyrekte bir puana yakın katkısı olacağını düşünüyorum. İkinci çeyrek itibarıyla KGF kredi etkisini sanayi büyümesinde; üçüncü ve dördüncü çeyrekte ise finansal tarafta yani banka tarafında göreceğiz. Çünkü bu krediler banka sistemine tekrar mevduat olarak dönecek ve bankalarda mevduat sıkıntısı üçüncü çeyrekte KGF etkisi ile de biraz aşağı gelecek" diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5268 Değişim: 0,24%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,7330 Değişim: 0,03%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.488,41 Değişim: 1,06%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.499,96
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.