‘Erişilebilir konut üretmek zorundayız’

Güncelleme Tarihi:

‘Erişilebilir konut üretmek zorundayız’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2024 07:00

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, Türkiye’de ev sahipliği oranının düşerken kiracı sayısının arttığını ve barınmada tehlike çanlarının çaldığını söyledi. Dünyada 1.6 milyar insanın erişilebilir konut krizi yaşadığını, Türkiye’de de ekonomik nedenler ve deprem etkisi ile bu sorunun daha çok derinleştiğini söyleyen Çekici, “Tek çözüm üretim” vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

Kamu-özel sektör işbirliği ile erişilebilir konut üretilmesinin zorunlu hal aldığını belirten Çekici, bu konuda geliştirdikleri ‘Yap-Kirala Konut Modeli’ni kamu ile görüşmeye devam ettiklerini anlattı. Çekici, “Bugün arsa maliyetleri ile özel sektörün erişilebilir konut üretmesi imkansız. Bu nedenle kamundan ödünç arsa istiyoruz. Burada yapılacak konutlarla kiralar yarı yarıya düşebilir. Kamunun kiraya veren konumunda olduğu bu modelin finansmanını, sermaye piyasası enstrümanlarını da içine alan çeşitli modellerle destekledik. Devletten bir tek şey istiyoruz, o da arsa” diye konuştu.

Azalan arz ve artan taleple kira sorununun büyüdüğünü dile getiren Çekici, “İki yıl uygulanan yüzde 25 zam sınırı hem piyasayı hem de sosyal barışı bozdu. Bu durumun verdiği zararı birkaç yıl yaşayacağız. Bugün piyasada eski kiracının ödediği sözleşme rakamı ile piyasa kirası arasında ciddi makas var. Bunun dengelenmesi en az bir yıl sürecek.

Haberin Devamı

Bu süreçte bölgesel rayiç çalışmaları yapılarak, ev sahibi ve kiracılara önermelerde bulunmakta fayda var” dedi.

Ev sahipliğinin önündeki bir diğer engelin de faizler olduğunu ifade eden Çekici, “Acilen faiz politikası gözden geçirilmeli. Faizlerin gerilemesi ile konut sektörü ivme kazanır. Konut kredi faizlerinin kısa dönemde bir nebze aşağı çekilmesi bile pazarı canlandırır” şeklinde konuştu.

Çekici ayrıca, sektörün tüm sorununlarının ele alınacağı 19. Gayrimenkul Zirve’sinin 6 Kasım’da Rixos Tersane’de yapılacağını ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!