Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2002 11:36
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Mustafa Özyürek, yüksek enflasyon ortamında kamunun vergi gelirlerinin de artacağına işaret ederek, Vergi gelirleri artarken, 2002 yılında da hükümetin en başarılı üyesi Maliye Bakanı Sümer Oral olacak dedi.
Özyürek, vergi gelirlerinin yüzde 65`inin dolaylı, yüzde 35`inin ise doğrudan vergilerden oluştuğunu anlatarak, fiyat artışlarına paralel KDV ve ATV`nin de arttığını bu iki kalem verginin de genel toplam içinde önemli rakamlara ulaştığını söyledi. Özyürek, 2001 yılının gerçekleşen bütçesinde de fiyat artışına paralel KDV ve ATV gelirlerinin de bekleninin üzerinde olduğuna işaret ederek, 2002 bütçesinde enflasyon hedefi yüzde 35 olarak belirlendi.
Ancak en iyimserlerin tahmini dahi bunun yüzde 50 olacağı yolunda. Yükselen enflasyon trendinde vergi gelirleri de artacaktır ve hükümetin en başarılı bakanı da yine Maliye Bakanı Oral olacaktır diye konuştu. Yüksek enflasyonun vergi gelirlerinin artırmanın yanı sıra, faiz dışı fazla da yaratacağını kaydeden Özyürek, ancak bunların halka yansımayacağını öne sürdü. Özyürek, artan vergi gelirlerinin yatırıma kanalize edilmediği sürece halka bir yararının olmayacağını ifade ederek, Anayasa emrettiği için hükümet bütçe yapıyor.
Yatırımı olmayan bütçenin toplumca bir önemi yok dedi. Vergi gelirinin artırılmasına yönelik yıllardır kayıtdışılığın ortadan kaldırılacağının iddia edilmesine karşın bu alanda ciddi hiçbir girişimin yapılmadığını kaydeden Özyürek, şöyle konuştu: Vergi sistemimizde en temel sorun kayıtdışılığın hızla artan boyutudur. Kayıt içinde yer alanların sürekli vergi oranları ve yükleri artarken, yeni vergiler gündeme gelirken, kayıtdışında kalanlar herşeyden muaftır. Bu kümesteki kazların tekrar tekrar yolunması demektir. Öte yanda yaban kazlarına hiçbir şey yapılmıyor. Vergide başarılı olunduğunu iddia edebilmek için kayıtdışılıkla etkin mücadele etmek gerekir.
BANKALARA KAYNAK AKTARILMASI
TÜRMOB Genel Başkanı Özyürek, bankalara kaynak aktarmayı öngören yasanın bazı maddelerinin Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesini yerinde bulduğunu açıklayarak, Bu yasayla kurtarma operasyonunun nereye gideceği belli değildir.
Bankalarını iyi yönetenlere bir kuruş yardım yapılmayacak ama kötü yönetenlere devlet destek çıkacak diye konuştu.
Fon`a devredilen 19 bankanın hazineye 20 milyar
dolar zararı olduğunu belirten Özyürek, bu rakamın her geçen gün daha da arttığını bildirdi. Bankalara kaynak aktarılmasının reel sektöre destek adına bir girişim olduğunun ifade edildiğine işaret eden Özyürek, bunu çok inandırıcı bulmadıklarını ileri sürdü. Özyürek, şunları söyledi: Reel sektörün mali sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılmasını, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını ve bankalara da kaynak aktarılmasını içeren yasa düşündürücüdür.
Bu kurtarma operasyonunun nereye gideceği belli değil. Amaç reel sektörü kurtarmaksa, reel sektöre kaynak aktaracak Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Yatırım Bankası`nı desteklersiniz. Kurtarılacak bankalarla reel sektöre kaynak aktaracak bankalar farklı.