En düşük memur aylığı 163 milyon lira oluyor

Güncelleme Tarihi:

En düşük memur aylığı 163 milyon lira oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2001 00:00

En düşük devlet memuru aylığı 1 Ocak’tan itibaren 16.3 milyon liraya çıktı.

Memur maaşlarına enflasyon farkı dolayısıyla aralık ayında yapılan yüzde 5.2 zammın ardından, 1 Ocak’tan itibaren yüzde 10’luk artış yürürlüğe girdi. Kasım ayında 141 milyon lira olan en düşük memur maaşı, enflasyon farkı dolayısıyla aralıkta yapılan zamla 148.4 milyon lira, 1 Ocak’tan geçerli yüzde 10’luk zamla da 163.3 milyon lira oldu.

Maaşlar ne oldu?

Aralık ayındaki yüzde 5.2’lik enflasyon farkı ve yılbaşındaki yüzde 10’luk zamla birlikte, il valisinin maaşı 1 milyar 179.4 milyon liraya ulaştı. 7’nci derecenin 1’inci kademesinde yeni göreve başlayan kaymakamın maaşı da 427.3 milyon liraya yükseldi.

Genel idare

Genel müdür maaşı 998.1 milyon liraya, 1’in 4’ündeki şube müdürünün maaşı 347.3 milyon liraya, üniversite mezunu 9’un 1’inde bulunan bir memur maaşı 171.7 milyon liraya çıktı.

Eğitim-öğretim

Profesör maaşı 702.4 milyon liraya, 7’nin 1’inden göreve başlayan bir araştırma görevlisinin maaşı 294.2 milyon liraya yükseldi. 9’un 1’inden göreve başlayan öğretmenin maaşı 236.7 milyon liraya, 1’in 4’ündeki öğretmenin maaşı da 313.1 milyon liraya çıktı.

Yargı personeli

1’in 4’ündeki birinci sınıf hakimin maaşı ilk kez 1 milyar lirayı aşarak, 1 milyar 150.7 milyon liraya ulaştı.

8’inci derecenin 1’inci kademesinden yeni göreve başlayan hakim maaşı ise 425.1 milyon lira oldu.

Emniyet mensupları

Çeşitli kentlerde gerçekleştirdikleri toplu eylemleri, maaşlarının düşüklüğüne bağlanan emniyet mensuplarının, bir çok kesime göre daha yüksek maaş aldıkları dikkati çekti.

11’inci dereceğinin 1’inci kademesinden göreve başlayan lise mezunu polis memurunun maaşı ek zam ve yılbaşı zammıyla 298 milyon liraya ulaştı. Yine orta okul ya da lise mezunu olduğu için 1’inci dereceye inemeyen 2’nin 6’sındaki başkomiser maaşı da 392.9 milyon liraya yükseldi.

Sağlık personeli

Kamu sağlık kuruluşlarında çalışan 8’in 3’ündeki yeni mezun pratisyen doktorun maaşı 343.4 milyon liraya, 1’in 4’üne yükselmiş uzman doktorun maaşı ise 394 milyon 60 bin liradan 456 milyon liraya çıktı.

2000 maaş artışı

2000 yılında memurlara yılbaşında yüzde 15, haziranda enflasyon farkı olarak yüzde 3.6, temmuz başında da ikinci yarıyıl için yüzde 10 olmak üzere toplam yüzde 31.1 oranında maaş zammı verildi. Ancak, tüketici fiyat artışının (TÜFE) kasım sonu itibariyle yüzde 35.7’ye ulaşarak, kümülatif memur maaş zammı oranını aştı. Aradaki farkın 2 puanlık refah payı da eklenerek maaşlara yansıtılması yoluyla aralık ayında memurlara yüzde 5.2 oranında bir ek zam yapılması kararlaştırıldı. Böylece memur maaşlarında kümülatif zam oranı yüzde 37.97a ulaştı. Araya giren bayram tatili dolayısıyla aralık ayında ki ek zamla oluşan maaş farkının ödenmesi bu aya sarktı. Yılbaşından geçerli yüzde 10’luk zam, aralık ayında yüzde 5.2’lik ek zamla oluşan ücretlere uygulandı. (ANKA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!