Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2001 00:00
Politikaları eleştirilen IMF, destek isteyen ülkelere verilecek borçların bundan böyle daha az koşula bağlanacağını, borçlu ülkelere politikalarını belirlemekte daha geniş özgürlük tanınacağını açıkladı.
Borçlu ülkelere tek tip reçeteler ve ağır koşullar dayattığı gerekçesiyle eleştirilere uğrayan Uluslararası Para Fonu`nun (IMF), bu konudaki tutumunu esnetmeyi planladığı bildirildi. IMF`den yapılan açıklamada, bundan böyle IMF desteği isteyen ülkelere verilecek borçların daha az koşula bağlanacağı, böylece borçlu ülkelere kendi ekonomik politikalarını belirlemekte daha geniş bir özgürlük tanınacağı belirtildi.
Kurumdaki iç tartışmalardan sonra benimsenen tutum değişikliğinin, IMF`nin kredi koşullarının borç veren zengin ülkelerin çıkarını kollayarak borçlanan ülkelere kendileri için uygun olmayan politikalar dayattığı yolundaki şikâyetleri dikkate aldığı kaydediliyor. IMF`de yürütülen tartışmalarda borç veren ülkelerin, son 20 yılda IMF`nin gözetiminde gelişmekte olan ülkeler için hazırlanan destek ya da kurtarma programlarında verilen kredilerin çok fazla koşula bağlandığını kabul ettikleri kaydediliyor. Tartışmalarda, bazı IMF yöneticilerinin, borçlu ülkeler için hazırlanan reçetelerde `fonun yetkisinin ve uzmanlığının kimi zaman fazla abartıldığını`, kimi zaman `ilgili ülkenin ulusal karar mekanizmalarında kısa devrelere neden olduğunu` ve programlar için ilgili ülke halkının desteğinin sağlanmasında başarısız kaldığını itiraf ettiği ifade ediliyor. IMF`nin kredilerini artık daha az koşula bağlamakla, ilgili ülkelerde hazırlanan ekonomik programlara daha fazla `sahiplik` duygusu uyandırmayı ve programı uygulayan ülkelerin durumunun mali piyasalarda daha şeffaf biçimde algılanmasının sağlanmasını umduğu kaydediliyor.
Koşullar sadeleşecek
Yeni borç politikasına göre, IMF borçlanan ülkelere genel hedefler belirlerken, bu nedeflere ulaşma yöntemini belirlemeyi ilgili hükümetlere bırakacak. Örneğin, eski programlarda borçlanan ülkelere hangi vergileri hangi oranlarda artıracağını tek tek dikte eden fon, bundan böyle vergi gelirlerinin artırılması gereğini belirtmekle yetinecek, bu hedefe ulaşmak için hangi vergileri nasıl artıracağına ilgili hükümet kendi karar verecek.
Uluslararası Para Fonu, eskisi gibi kapsamlı `tavsiyeler` vermek yerine temel ve zorunlu hedefleri belirtmekle yetinecek. Aynı şekilde, kredi dilimlerinin serbest bırakılması için ülkelerin yerine getirmesi gereken kriterlerin sayısını da azaltacak. Koşulları azaltmak ve sadeleştirmekle IMF`nin borçlu ülkelerin durumunun ve performansının uluslararası mali çevrelerce daha net anlaşılmasını sağlamayı da umduğu belirtilecek. IMF`nin yeni kurallarının yeni verilecek borçlar için uygulanacağı, halin açılmış kredilerde eski kuralların geçerli kalacağı bildiriliyor.