Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirdi

03.03.2017 - 11:16 | Son Güncelleme :
Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirdi | Ekonomi Haberleri

Şubat ayında yüzde 0,48 artması beklenen TÜFE aylık bazda 0.81 arttı. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 10.13 oranında arttı. Beklenti yıllık yüzde 9.74 artması yönündeydi. Mart ayında görülmesi beklenen çift hane şubat ayında görüldü. Uzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı.

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA

Eral Karayazıcı / Gedik Portföy Portföy Yönetim Müdürü

Şubat enflasyonunun beklentileri aşmasında ulaştırma fiyatlarının başrol oyuncusu olduğunu görüyoruz. Bu veri gerek borsa gerek tahvil gerek ise döviz cephesinde ölçülü negatif etki gösterdi ve önümüzdeki birkaç ay enflasyonda artışın süreceği yönünde bir piyasa algısı yarattı. Büyük bir sorun mu ? Bence değil. Major bir trend değiştirici olur mu? Hayır fiyatlamalarda etkisi limitli kalacaktır. Keşke ekonomimizin tek sorunu enflasyonun yükselmesi olsa.

Haberin Devamı

Ancak yeniden düşüşe geçmesi de bir ihtiyaç. Bizim gibi ülkelerde enflasyonun yükselmesi kolay, aşağı çekilmesi zordur. İşte bu noktada da  TCMB’nin karmaşık para politikasının bu ihtiyaca ne ölçüde ve ne hızla ilaç olacağı tartışma konusu olmaya devam edecek.    

ENFLASYONDA YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı

Şubat ayı enflasyonu %10.13 ile Nisan 2012’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Mart ayında beklediğim çift haneye erken ulaştık. Aylık bazda %0.81’lik rakamın Şubat ayı için çok ciddi olduğunu söyleyebilirim. Şubat ayı tarihsel ortalaması %0.5 civarı. Çekirdek enflasyonda ise lehte baz etkisine rağmen %7.74’ten %8.56’ya bir yükseliş görüyoruz. Kur geçişkenliğinin çekirdek tarafta da etkili olduğunu görüyoruz.

Enflasyondaki yükselişin ulaştırma ve sağlık grubundan kaynaklandığı görülüyor. Gıda enflasyonundaki yükseliş ise son 4 ayın en düşüğünde. Ancak yıllık bazda gıda enflasyonu yükselmeye devam ediyor. Alkollü ve tütün grubu ise yıllık bazda %21.72 artış ile dikkat çekiyor. Son dönemde muayene ücretlerine ve ilaç fiyatlarına yapılan zamların etkisini görüyoruz. 

Haberin Devamı

Ulaştırma tarafında ise benzin fiyatlarındaki artış etkili olmaya devam ediyor. Yılbaşında ayarlanan yeni sepet kur geçişkenliğinden daha çok etkileniyor. Özellikle ulaştırma grubu burada önemli bir etkiye sahip. 

Üretici fiyatlarına baktığımızda ise % 15.36 ile 2011 yılından bu yana en yüksek rakamı görüyoruz. Kurdaki yükseliş ile birlikte girdi maliyetlerinin artması fiyatlara yansıyor. Enflasyonu yükseltirken tüketimi baskılıyor. Giyim ve ayakkabı grubundaki düşüşten bunu görebiliyoruz. 

Genel olarak enflasyondaki yukarı yönlü baskının devam ettiğini ve Mart- Nisan aylarında %11’e doğru yükselişin devam edebileceğini düşünüyorum. 

Merkez Bankası’nın 16 Mart’ta yapacağı toplantı burada büyük önem taşıyor. FED’in Mart ayında faiz artış ihtimalleri %90 seviyesinde. Çok büyük ihtimal FED Mart ayında faiz artıracak. Toplantı tarihi ise 15 Mart. FED kararından 1 gün sonra Merkez Bankası’nın hem doların güçlenmesi hem de enflasyondaki yükselişi düşünerek ek sıkılaştırmaya gitmesi gerekiyor. Ancak bunu nasıl yapacağı önemli. Negatif reel faiz veren ülke olmamız TL’deki kırılganlığın temel sebebi. Merkez Bankası’nın politika faizinde artırım yapması gerektiğini düşünüyorum. 

Kur tarafına baktığımızda ise enflasyon verisi sonrası yukarı hareketin devam ettiğini görüyoruz. 3.73 seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar yukarı hareketin devam etmesini sağlayabilir. 3.69-3.70 bölgesi kısa vadede önemli destek olarak takip edilebilir. 3.73’ün üzerinde göreceğimiz kapanışlar bizi 3.75 ve 3.7750 seviyelerine kadar götürebilir.

SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU DEVAM EDECEK

Enver Erkan / KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı

Türkiye’de Şubat ayında tüketici fiyatları aylık bazda %0,81 artış gösterdi. Enflasyonda geçen yıla göre oldukça yüksek olan ve piyasa beklentilerini de bir hayli aşan aylık artışın etkisiyle beraber yıllık enflasyon artışı da %10,13’e yükseldi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden I göstergesi yeni düzenleme ve sepet ağırlıklandırması sonrası C olarak değişmişti. Bu gösterge de %8,56 seviyesine ulaştı. Üretici fiyatlarındaki artışta da maliyet baskısının ve kur etkisiyle güçlü artış eğiliminin sürdüğünü görmekteyiz. Bir önceki aya göre %1,26 artan üretici fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre de %15,36 artış gösterdi.

Haberin Devamı

Hafta içinde açıklanan İstanbul Ticaret Odası verileri ılımlı bir enflasyon artışına işaret etmekteydi. Manşet rakamlara baktığımızda, her zaman enflasyona yukarı doğru etki yapan gıda enflasyonun Şubat ayında manşet enflasyon seviyelerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Yukarı yönlü etkiyi yapan kalemler ise %2,82 artış gösteren ulaştırma ile %1,18 artış gösteren konut olmuş. Giyim ve ayakkabıda mevsimsel etkilerle, ev eşyasında da ÖTV indirimi etkisiyle gerileme görülmektedir. Özellikle kur etkisi son dönemde enflasyon üzerinde çok yanıltıcı ve gecikmeli etkinin fiyatlara yansıyor olması, beklentilerden yüksek gelen rakamlarda rol oynuyor. 

Enflasyon beklentilerini daha da bozacak derecede bir artış gerçekleştiğini belirtmek durumundayım. Gecikmeli kur etkisiyle Mart ayında çift haneye çıkmasını ve enflasyonun birkaç ay o seviyelerde kalmasını bekliyorduk. Bu beklenti bir ay erkenden gerçekleşti. Yıl içinde %11’e doğru gittiğini de görebiliriz. Yılsonunda ise enflasyonun %9,5 üzerinde gerçekleşmesini bekleyebiliriz. Tabii, ortalama kur seviyeleri arasında yıldan yıla oluşan fark bir etken olacaktır, özellikle ilerleyen aylarda TL tarafında da ilave değer kaybı görürsek, kur etkisi maliyetler kanalı üzerinden diğer aylarda da etkisini sürdürecek. Bu da yıl sonuna kadar enflasyonun yüksek seviyelerde, hatta çift hanelerde kalmasına sebebiyet verebilir. ÜFE’nin de bu noktada %15 üzerine gittiğini hatırlatmakta fayda var.

Merkez Bankası nezdinde de, sıkı para politikası duruşu devam edecek. Belki bir miktar daha ilave sıkılaştırmayı beraberinde getirebilecek bir enflasyon gelişmesi. Malum, kur önemli bir geçişken ve enflasyonu da yukarı iten başlıca etmen. TL’deki değer kaybı durdurulabilirse enflasyon da bir nebze olsun yumuşatılabilir. Bunun haricinde Fed de bir gösterge elbette ve 15 Mart’ta faiz artırma ihtimali çok arttı. USDTRY hareketinin ivmelenerek 3,75 seviyesine yaklaştığı görülmektedir. Beklentilerden yüksek gelen ve beklenen periyoddan önce çift haneye ulaşan enflasyonun etkisiyle beraber, Türk tahvil faizlerinde de kayda değer bir yukarı yönlü hareket gerçekleşmektedir. Bu kapsamda 10 yıllık tahvil faizi %11,15 seviyesine yükselmiştir. Biz 3,67’nin aşılması halinde 3,80 yolunun açılacağını önceden belirtmiştik, o marjın yarısına şimdiden gelmiş bulunuyoruz. 3,80 üzeri de görülebilir.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.089 Değişim: 0,10% Hacim : 43.723 Mio.TL Son veri saati : 13:03
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3749 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9928 Değişim: -0,21%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,69 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.