Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2001 12:37
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, son 15 gün içerisinde una yüzde 90`a yakın zam geldiğini ifade ederek, 200 gramlık ekmeğin fiyatının bugün itibariyle 150 bin liradan 200 bin liraya çıkarıldığını açıkladı.
Ekmeklik buğday açığının, elinde buğday bulunduranları stokçuluğa yönelttiğini belirten Özer, gereken tedbirler alınmazsa ekmek fiyatlarındaki artışın süreceğini söyledi.
Özer, Türkiye`de 3 milyon tonluk ekmeklik buğday açığı var. Bu seneki rekoltenin yüzde 80`e yakını ekmek yapılamaz, süneli ve hastalıklı buğdaydır. Bu nedenle Türkiye`de buğdayı elinde bulunduranlar ellerindeki buğdayı piyasaya çıkartmıyor. Kasım veya aralık ayında fiyatlar çok yükselecek. Bu şartlarda un fiyatları da yükseldi doğal olarak. 15 gün önce 50 kg`lik bir çuval un 13 milyon iken şimdiki fiyatı 23—24 milyon lira arasında. Yani yüzde 90`a yakın bir zam geldi. Un fiyatlarındaki bu artışa bağlı olarak ekmek fiyatlarını artırmak zorunda kaldık. Gerekli önlemler alınmazsa ekmeğin fiyatı yükselmeye devam eder. dedi.
Özer, Tarım Bakanlığı`nın acil önlem olarak buğday ithalatında gümrükte uygulanan fonu kaldırması gerektiğini belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi`nin piyasaya düşük fiyatlarla buğday satışına başlamasını istedi.