Eğitime devlet teşviki

02.09.2019 - 12:01 | Son Güncelleme :
Eğitime devlet teşviki | Ekonomi Haberleri

Eğitim sigortası yaptıran ebeveynlere devlet destek oluyor. Ödenen primler vergi indiriminde kullanılıyor, böylece sigortanın fiyatı düşüyor. Teşvikten ücretli çalışanlar ve serbest meslek sahipleri yararlanıyor. Destek sayesinde yıllık primi 2.460 lira olan eğitim sigortasının 664 lirasını devlet karşılıyor.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın bugünkü yazısı...

Yeni öğretim yılı 9 Eylül’de başlayacak ve 19 milyona yakın öğrenci ders başı yapacak. Eğitimin maliyetinin boyutuna detaylı değinmeyeceğim ama araştırmalara baktım; okul öncesinden başlayıp lise bitene kadar bir öğrencinin maliyeti yıllık 7 bin lirayı, toplamda da 90 bin lirayı geçiyor. Bu rakam devlet okulları için geçerli. Bir de özel okullar var ki, bedelin ucu bucağı yok. En ucuzu yıllık 35 bin liradan başlıyor, 85 bine kadar çıkıyor. Üstelik bu paraları ödüyorsunuz, bir de bakıyorsunuz ki, okul kapısına kilit vurmuş, para da yanıyor, uğraşıp duruyorsunuz. Uzatmayayım, eğitimin bedeli ağır, hele ki özel okulları tercih edenler için.

Haberin Devamı

Bu açıdan bakıldığında eğitim sigortası artık lüks olmaktan çıktı, neredeyse zaruri hale geldi. Nitekim baktım, 200 bine yakın ebeveyn eğitim sigortası yaptırmış. Bunların neredeyse tamamı da çocuklarını özel okullarda okutanlar. Görünen o ki, eğitim sigortasına bir talep var. Peki, nedir eğitim sigortası, neyi kapsar, ne işe yarar? Düne kadar eğitim sigortası bir çeşit hayat sigortasıydı. Ebeveynin ölümü halinde çocuğun eğitim masraflarını karışılıyordu. İşin içinde ölüm falan olunca, fazla ilgi görmedi. Haksız da sayılmazlar; sen, ebeveyne, ‘erken ölürsen çocuğunun eğitim masraflarını biz karşılayacağız’ demek, kulağa çok da hoş gelmiyor. Nihayet sigortacılar, bunun doğru bir yöntem olmadığını anladı ve sigortayı revize etti, geliştirdi.

YURTDIŞI EĞİTİM DE VAR

Evet, özünde, eğitim sigortası, beklenmedik bir durumda çocuğun eğitimine kesintisiz devam etmesine sağlayıp, bir anlamda finansal güvence sunuyor ama bu alanda ürün yelpazesi geniş. Kimi sigorta poliçesi, ebeveynin vefatı, sakat kalması ya da sağlık nedeniyle çalışamayacak duruma düşmesi halinde çocuğun sigortada belirtilen süre boyunca eğitim masraflarını karşılıyor. Kimi sigorta çeşidi ise vefat, sakatlık riski gerçekleşmezse ödenen primleri toplu iade ediyor. Kiminde ise ebeveyn, çocuğu doğunca sigorta yaptırıyor, eğitim çağı gelince de sigortadaki birikimini alıp, nasıl isterse öyle kullanıyor. Diyeceğim o ki, sigortacılar, bu ürünü esnek hale getirdiler. TL üzerinden teminat alınabileceği gibi döviz seçeneği de bulunuyor. Yıllık yaptırılabileceği gibi, sigortanın süresi 10-20 yıl, uzun da olabiliyor. Hatta kimi şirketler, ödediği parayı illa okul masraf olarak kullanma zorunluluğu gibi bir kısıtlama da getirmiyor.

Haberin Devamı

KİMLER FAYDALANACAK?

Öyle ki, sigortacılar, eğitim sigortası ile birlikte çocuk sağlığı danışmanlığı, pedagog-psikolog danışmanlığı, eğitim koçluğu, kariyer koçluğu, yurtdışı eğitim, indirimli etüt merkezleri, dil kursları, yaz-kış kamplarında indirim, ihtiyaç halinde eve doktorlu ambulans gönderimi gibi avantajları da sunuyor.

Eğitim sigortasının bilinmeyen tarafı ve bana göre de en büyük avantajı devlet desteğinin olması. Şöyle anlatayım. Sigortalı çalışanlar ve serbest meslek sahipleri eğitim sigortası yaptırdıklarında sigorta için ödedikleri primleri vergi dilimi oranında gelir vergisi matrahından düşebiliyor. Devletin sunduğu bu hak sayesinde elde ettikleri vergi indirimi ile sigortaya ödedikleri prim de azalmış oluyor. Vergi indirim tutarı ise ücretli çalışanlar için aylık brüt ücretin yüzde 15’ini ve yılık olarak da brüt asgari ücretin yıllık tutarını –ki, bu yıl için bu rakam 2.558 lira- aşmamak kaydıyla gelir vergisi matrahından indirilebiliyor. Böylece sigortaya yıllık 1.200 lira prim ödendiğinde vergi indirimi sayesinde 324 lirası devlet desteği oluyor, prim 876 liraya düşüyor.

AYLIK 205 LİRAYA EĞİTİM SİGORTASI

- Gelelim, sigortanın fiyatına. Genel kanı, böyle bir sigortanın priminin de yüksek olduğu yönünde. İşin aslı öyle değil. Biraz araştırdım. Bir kere fiyatı belirleyen faktörler; sizin ne kadarlık bir eğitim masrafını sigorta güvencesi altına almak istediğiniz, çocuğun eğitim süresi ve sizin yaşınız. Bir örnek vereyim: 32 yaşındaysanız, 10 yıl eğitim süresi ve yıllık da 30 bin liralık eğitim masrafını sigortalattığınızda ödeyeceğiniz toplam prim; aylık 205 lira, yıllık 2.460 lira ve bunu da 12 taksitte ödeyebiliyorsunuz. Bir örnek daha vereyim: 35 yaşındaysanız, 500 bin liralık teminatlı bir sigorta yaptırdığınızda aylık 300, yıllık da 3.600 lira ödeyeceksiniz. Üstelik vergi teşvikinden yararlandığınızda 2.460 liralık primin 664 lirasını vergi iadesi olarak devletten geri alıyorsunuz, böylece sigortanın maliyeti 1.796 liraya oluyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,4872 Değişim: 0,12%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,7181 Değişim: -0,01%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.487,75 Değişim: 1,03%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.499,96
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.