e-İthalata100 milyon dolarlık fren

Güncelleme Tarihi:

e-İthalata100 milyon dolarlık fren
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2025 04:00

TİCARET Bakanı Ömer Bolat, esnaf ve KOBİ’leri korumak için e-ithalatta vergi sınırının 150 dolardan 30 dolara düşürüldüğünü ve bu sınırlamaların sonrasında e-ithalatın 520 milyon dolardan 420 milyon dolara gerilediğini söyledi.

Haberin Devamı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında soruları yanıtlayan Bolat, zayıf dış talep, jeopolitik gerilimler ve tarife savaşlarının yol açtığı belirsizliklere rağmen Türkiye’nin küresel mal ihracatından aldığı payın 2024’te yüzde 1.07’ye yükseldiğini söyledi. Bolat, “Bu yılın 10 ayında 16 milyar dolar yükselen ithalatın 8.5 milyar doları altın ve otomotivdeki ekstra artışlardan kaynaklandı. Buna karşın ihracatta net 8.4 milyar dolarlık artış sağlandı” dedi.

‘HIZLI AKSİYON ALIYORUZ’

600 bin KOBİ’nin e-ticaret firmalarıyla çalıştığını ve geçen yıl 6.4 milyar dolarlık e-ihracat yapıldığını kaydeden Bolat, esnaf ve KOBİ’leri korumak için e-ithalat konusunda vergi sınırının 150 dolardan 30 dolara düşürüldüğünü anımsattı. Saraciye ürünleri ve oyuncaklara sağlığa aykırı unsurlar nedeniyle ithalat sınırlaması getirdiklerini anımsatan Bolat, “Bu çalışmalar sonucunda e-ithalatı 520 milyon dolardan 420 milyon dolara düşürmeyi başardık. Dünyadaki büyük sübvansiyonlu ticaretlere karşı ithalattaki haklı eleştirileri ve talepleri dinleyerek hızlı bir şekilde aksiyon alıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bolat, tekstil ve hazır giyim üreticilerinin Mısır’a yatırım taşımalarıyla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

40 MİLYON DOLARLIK YATIRIM GİTTİ

“Geçen yıl 310 yatırımcı Mısır’da şirket açtı. Bunun 155’i Suriyeliler. Bunlar kendi ülkeleriyle bağlantı kurmak için gittiklerini söylediler. Giden yatırımların toplamı 40 milyon dolar. Hükümet olarak tekstili hiçbir zaman gözden çıkarmayız. Biz bir pamuk ülkesiyiz; ihracatı, tekstil ve giyimle öğrendik.”

 

 

BAKMADAN GEÇME!