Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2001 00:003dk okuma
Hazine`nin düzenlediği son üç ihalede istenilen miktarda talep oluşmaması yüklü itfalar öncesinde birtakım soru işaretleri doğururken, özellikle hükümet ortakları arasında ortaya çıkan gerginlik piyasalarda IMF`ye taahhüt edilen reformların gerçekleşmeyebileceği endişesini doğrudu. Bu gelişmeler doğrultusunda piyasalarda tedirginliğin hakim olduğu gözlenirken, İMKB`nin düşüş eğilimini koruduğu, tırmanışa geçen dolara ise MB`nin
döviz satış ihalesiyle artışı frenlenlemeye çalıştığı dikkat çekti.
TL`nin değer kaybı yüzde 40.74
Siyasi kaygıların artmış olmasıyla birlikte döviz piyasasında güne hacimsiz bir yükselişle başlayan
dolar, 1 milyon 130 bin seviyesinden kısa süre içinde 1 milyon 140 binli seviyelere ulaştı. Piyasadaki tedirginliği kırmak isteyen Merkez Bankası düzenlediği döviz satış ihalesi ile piyasaya 218 milyon dolar döviz satarken, bu kısa süreli de olsa dolar fiyatının 1 milyon 145 bin - 1 milyon 150 bin bandı arasında bir miktar dengelenmesini sağladı. Ancak bankalararası piyasada devam eden talepler doğrultusunda en iyi dolar kotasyonlarının 1 milyon 164 bin seviyesinde gerçekleştiği gözlenirken, Merkez Bankası dolar kapanış kurunu 1 milyon 156 bin 530 - 1 milyon 162 bin 108 lira olarak açıkladı. Önceki günkü kapanış kuru 1 milyon 121 bin - 1 milyon 127 bin 140 lira olmuştu. Buna göre Lira dolar karşısında önceki güne göre yüzde 3, 21 Şubat`a göre ise yüzde 40.74 değer kaybetti.
Müdahale yetmedi
Döviz piyasasında yaşanan hızlı yükselişe karşı Merkez Bankası döviz satış ihalesi düzenleyerek piyasadaki tedirginliğin önüne geçmek istedi. Kurlarda aşırı dalgalanmaya müdahale amacıyla açtığı döviz satış ihalelerinde ilk kez satış miktarını bu seviyede yükselten Merkez Bankası, 1 milyon 141 bin 756 lira ortalama fiyattan 218 milyon dolarlık döviz satış gerçekleştirdi. Söz konusu ihaleye en yüksek 1 milyon 146 bin 100, en düşük 1 milyon 140 bin lira teklif geldi.
Yükselme eğilimini 21 Mayıs`tan bu yana sürdüren bono faizlerinde de hızlı bir artış yaşandığı dikkat çekti. En fazla işlemin gerçekleştiği 6 Mart 2002 vadeli kağıtta faiz kapanışı ortalama yüzde 88.66 seviyesinden gerçekleşirken, önceki güne göre yaklaşık 8 puan, 21 Mayıs tarihine göre ise 17 puan artış yaşandığı gözlendi.
Borsada kayıp sürüyor
Öte yandan önceki günkü gevşeme eğiliminin ardından, dün alternatif piyasalarda yaşananan gelişmeler paralelinde düşüş trendini sürdüren İMKB Endeksi, yüzde 3.38 değer kaybıyla günü 10.687 puandan kapattı. Endeksin son üç gündeki değer kaybı yüzde 10.6`ya ulaşırken, dolar bazında 0.92 cent seviyesine geriledi.
Hazine ihalelerine düşük talep gelmesinin yanı sıra hükümet ortakları arasında yaşanan gerginliğin piyasada moralleri bozduğunu belirten uzmanlar, özellikle de alternatif piyasalardaki haraketliliğin borsada tedirginliğe neden olduğunu ifade ediyorlar. IMF heyetinin cuma günü başlayacağı incelemelerin yanı sıra hafta sonu açıklanması beklenen mayıs ayı enflasyon rakamının da belirsizlik yarattığını belirten uzmanlar, özellikle IMF incelemelerinin ardından 1.5 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılması gerektiğini, ancak son siyasi gelişmelerden dolayı bu kredinin geleceğine yönelik endişeler ortaya çıktığına işaret ediyorlar. Endeksin 11.100 seviyesinin önemli bir direnç oluşturduğunu söyleyen uzmanlar, bu seviyenin aşılabilmesi için para girişinin şart olduğunu kaydediyorlar.