Dolar hareketli ! Kritik seviyeye yaklaştı !

08.03.2017 - 10:10 | Son Güncelleme :
Dolar hareketli ! Kritik seviyeye yaklaştı ! | Ekonomi Haberleri

Dolar fiyatları Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın konuşması öncesi 3.67 seviyelerinde seyrederken, dolar endeksindeki artışının da etkisiyle yükseldi. Dolar kuru ADP istihdam verisinin tahminleri aşmasıyla yükselişini sürdürerek 3.74 seviyesinin üzerini gördü.

Dolar/TL dolar endeksinde görülen yükselişe paralel yönünü yukarı çevirirken, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın konuşmasının piyasada beklentileri tam olarak karşılamamasının ve ABD'de ADP özel sektör istihdamının 3 yılın en büyük artışını göstermesinin kurdaki kademeli yükselişte etkili olduğu belirtiliyor.

Dün saat 17.59'da 3.6811/3.6830 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah güne 3.68 seviyesinden başladı. Kur sonlarında yükselerek en yüksek 3.7435 seviyesini gördü. Dolar/TL saat 16.17 itibarıyla 3.7430 seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

EURO DA YÜKSELİYOR

Euro/TL ise en yüksek 3.9479 seviyesini görürken şu sıralarda 3.9330 seviyesinden işlem gördü.

##$HABER_1437372$##

"FED'İN VERECEĞİ MESAJLAR ÖNEMLİ"

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu. "Türk Lirasında hafta başından bu yana Dolara karşı iyimser hava korundu. Fakat 3.6725 seviyelerine kadar gerileyen kurda, bugün TCMB Başkanı M. Çetinkaya’nın açıklamaları sonrasında yukarı yönlü atakların geldiğini gördük. Çetinkaya doğrudan faizlere yönelik bir söylemde bulunmamasına karşın, piyasalar açıklamaları gelecek hafta politika faizinde bir değişiklik olmayacak yönünde algılamış olabilir. Bu durum dolar kurunda yeniden 3.70 seviyesinin üzerine yükselişe neden olmuş görünüyor. Ancak bu yükselişi sınırlı bir tepki olarak değerlendiriyoruz. Bu seviyelerden daha yukarıya yükseliş beklemiyoruz" şeklinde değerlendirme yaptı.

USDTRY’nin görünümü açısından yurtdışı piyasalarda gelecek hafta Fed kararının takip edileceğini belirten Turşucu, "Fed’in gelecek hafta 25 baz puan faiz artırmasını bekliyorum. Fed’e yönelik piyasalarda bu yönde zaten büyük bir beklenti var ve mevcut fiyatlamalarda olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle Fed sadece faiz artırımı yapar ve 3 faiz artışı algısını korursa içeride dolar kurunda önemli bir etki yaratmasını beklemiyorum. Buna karşın Fed vereceği mesajlarda daha fazla faiz artırımına gidebileceği algısı yaratırsa bu durumda dolar kurunda 3.75 seviyesi üzerine doğru ataklar ve global piyasalarda dalgalanmalar görebiliriz" dedi.

Haberin Devamı

DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Küresel bazda USD, Cuma günü gelecek olan ücretler verisi öncesinde konsolide olurken; içeride kur hareketinin 3,70 üzerinden 3,67’ye doğru gerilediğini gördük. Bir yandan USD; Fed’in 15 Mart’ta faiz artıracak olmasından güç alırken, diğer yandan TRY’nin gün içinde değer kazanmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: Tahvil piyasasında iki gündür devam eden ihalelere gelen iyi talep ve faizlerin düşme eğiliminde olması, Merkez Bankası’nın piyasa sıkılaştırması ile efektif fonlama oranının %10,62’ye gelmesi ve önümüzdeki hafta Fed’in faiz artırmasının akabinde TCMB’nin de faiz artırımı yapabileceği ihtimali. Beklenenden hızlı bir şekilde çift haneye yükselen enflasyon ve Fed’in faizleri artırması MB’yi de hamleye doğru itebilir. Bu kapsamda fiyat istikrarını sağlamak amacıyla geç likidite penceresinde ve gecelik borç verme faizinde bir artırıma gidebileceği ihtimaller dahilindedir"

##$HABER_1437364$##

Erkan şöyle devam etti: "TRY günlük bazda diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmaktadır. Çetinkaya'nın konuşması sonrası kurda yukarı hareket görüyoruz. TCMB her ne kadar ek sıkılaştırmaya devam edeceğini söylese de yükselen enflasyon ve gelecek hafta Fed'in faiz artırımı yapacak olması nedeniyle TCMB'nin de üst bant ve geç likidite penceresi faizinde 100 baz puanlık bir faiz artırımı beklentisi var. Bugünkü konuşmada buna ilişkin bir sinyal verilmemesi tepkiye neden oldu. Mevcut koşullar zaten ek sıkılaştırmayı gerektiriyor, Fed'in faiz artırmasıyla ABD'de reel faizler artacak ve gelişme olan ülkelerden çıkış yaşanacak. Piyasada TCMB'nin de buna karşı bir hamle yapması gerektiği beklentisi var. Diğer taraftan dolar endeksindeki yukarı hareketin de kurdaki yükselişte etkili olduğunu görüyoruz. 

Haberin Devamı

Bu kapsamda kurun 3,70 üzerine yeniden yerleşmesi çerçevesinde; daha önce belirttiğimiz 3,67 seviyesini kendine destek oluşturduğunu görüyoruz. Bu eğilimde de 3,80 hedeflenebilecek bir bölge olarak karşımızda durmaktadır. Cuma günkü veri öncesinde de piyasada bir USD baskısı oluşabilir, yukarı gitme eğiliminde olan DXY ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri kur fiyatlamasını yukarılara çekebilir"

ÇETİNKAYA: İLAVE SIKILAŞMA YAPILABİLİR

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya küresel öngörülebilirliğin düşük olması temkinli bir politika duruşu gerektirdiğini bu çerçevede fiyatlama davranışları yakından takip edilerek gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini söyledi.

##$HABER_1437363$##

SANAYİ ÜRETİMİ BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

Türkiye'de Ocak ayı sanayi üretim verisi açıklandı. Sanayi üretimi aylık yüzde 1.3, yıllık yüzde 2.6 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Beklenti, artışın yüzde 1.9 olacağı yönündeydi.

TAHVİL BONO PİYASASI

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı eski 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.27, valörde son işlemde yüzde 11.17 seviyesindeydi.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.44, valörde son işlemde yüzde 11.39 seviyesindeydi.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4419 Değişim: -0,14%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7393 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.434,61 Değişim: -0,07%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.