"Dolar dar bantta dalgalanıyor"

13.03.2017 - 08:47 | Son Güncelleme :
"Dolar dar bantta dalgalanıyor" | Ekonomi Haberleri

Canikli, "Dolar çok dar bir bantta dalgalanıyor yani 3,6 ile 3,7 arasında. Bu normal, sağlıklı bir dalgalanma biçimi" dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Salonu'nda iş adamlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, içinde bulunulan konjonktürde ekonomide bazı sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Bunun da birçok sebebi olduğuna işaret eden Canikli, "2008 küresel krizden kaynaklanan nedenleri var, halen dünyayı etkilemeye devam ediyor. Dünyada ticaret daralıyor, küresel ihracatın büyüme hızı, aynı şekilde ticaretin büyüme hızı azalıyor. Koruma eğilimleri giderek dünya ekonomisinde daha belirgin hale gelmeye başladı. Bu dünya ticaretini, ekonomisini tehdit eden çok önemli bir gelişmedir." diye konuştu.

Haberin Devamı

Canikli, Trump'un başkan seçilmesinden sonra da seçim çalışmaları sırasında söylediklerini hayata geçirmesi halinde, bu anlamda koruma eğilimlerinin daha da artarak ivme kazanacağını söylemenin mümkün olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

"Bu sonuç itibarıyla dünya ticaretinde dağılmayı, dünyanın milli gelirinin azalması sonucunu doğurur ve özellikle Avrupa'da da yine koruma eğilimlerini artıracak şekilde aşırı uç siyasi akımların güç kazanmaya başladığını ve merkeze doğru yerleşmeye başladığını görüyoruz. Son yaşadığımız hadiselerde bunların da etkisi vardır, yani onu da yabana atmamak gerekiyor. Avrupa'da da buna benzer eğilimler güç kazanmaya başladı. Böyle bir ortam içerisinde biz de ekonomik faaliyetlerimizi en iyi şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Bütün bu dalgalanmalardan, dış şoklardan, tabi bizi sıkıntıya sokan ekonomiyi etkileyecek olan kişilerin ekonomik davranışlarını olumsuz yönde etkileyen bu gelişmeler gerçekten çok üst seviyede Türkiye açısından."

Haberin Devamı

DOLAR ÇOK DAR BİR BANTTA DALGALANIYOR

En son hamlelerini siyasette, güvenlikte 15 Temmuz'da yapılan saldırının bir benzerinin, 28 Ocak'ta derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından yapıldığını aktaran Canikli, şöyle devam etti:

"Onu en güçlü son vuruş olarak planladılar, ondan sonra artık Dövizin fiyatının tutulamayacağını, TL'nin tepetaklak gideceğini hesapladılar ama ne oldu? Tam tersi oldu. O tarihten bugüne kadar dolar yüzde 7'nin üzerinde değer kaybetti, TL yüzde 7'nin üzerinde değer kazandı ve şu anda her şey kontrol altında. Dolar çok dar bir bantta dalgalanıyor yani 3,6 ile 3,7 arasında, bu normal, sağlıklı bir dalgalanma biçimi. O kadar keskin dalgalanmalar artık yok ve işin en güzel tarafı onların da ellerinde artık atacakları barut kalmadı, bütün mermileri kullandılar. Daha bundan sonra Türkiye ile ilgili ekonomik dengeleri bozacak şekilde söyleyecek sözleri kalmadı. Artık bundan sonra meydan bizim. Hep birlikte göreceğiz ve o meydanı da en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz."

Canikli, bütün yaşananlardan sonra tabii ekonomide de çok ciddi olumsuz yönde etkilenme işaretleri ortaya çıkmaya başladığını belirterek, "En önemlisi talepte düşüş başladı, bir ekonomi için en büyük tehdit budur. İnsanların alışveriş yapma noktasında eğer geriye gidiş olursa, tereddütleri varsa geçmiş olsun, çok tehlikeli. Alışveriş, ticaret yoksa, talep, üretim, istihdam yok anlamına gelir. O zaman ne olur? Fabrikalar kapanır. Onun işaretleri ortaya çıkmaya başladı. Nitekim 2016 yılının üçüncü çeyreğinde negatif büyüdük, eksi 1,8 büyüme yaşandı." dedi.

 

Başka problemler de yaşadıklarını dile getiren Canikli, yurt içinde çok ağır sonuçları olan bombalamalar olduğunu anımsattı.

Canikli, Türkiye'nin dinamik yapısını göstermesi açısından da şu iki karşılaştırmanın önemli olduğunu belirterek, "Atatürk Havalimanı'na çok alçakça bir saldırı yaşadık, büyük bir saldırıydı ve 7 saat sonra her şey normale döndü, havaalanında bütün faaliyetler normalleştirildi. Çok daha hafif bir saldırı Belçika Havaalanı'na yapıldı, 16-17 gün kapalı kaldı. Bu son derece önemli bir ayrıcalıktır Türkiye açısından. Türk insanının bu konudaki azmini, gayretini ve kahramanlığını göstermesi açısından son derece önemlidir." diye konuştu.

Haberin Devamı

Talepte düşüş yaşandığını, kurdaki hareketlenme nedeniyle Döviz borcu olanların mali yapılarında çok ciddi sarsıntı ihtimali ortaya çıkmaya başladığını ve işsizlik oranlarının büyümeye başladığını ifade eden Canikli, "Talep olmayınca fabrikalar yavaş yavaş kapıya kilit vurmaya başladılar, dolayısıyla istihdam problemi de yaşamaya başladık ve işsizlik oranları yükselmeye başladı. Bütün bu problemleri ortadan kaldırmak amacıyla biz de gece gündüz hiç durmadan gerekli müdahaleleri yapmak için çalışmalarımızı yaptık ve en son projelerimizi uygulamaya koyduk. Bir aydan beri de sonuç almaya başladık. Bu tür gidişatı tersine çevirmek kolay değil. Söylemesi kolay ama realize edilmesi o kadar kolay değil." değerlendirmesinde bulundu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.104 Değişim: 0,26% Hacim : 52.157 Mio.TL Son veri saati : 14:34
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3701 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0106 Değişim: -0,16%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,94 Değişim: 0,24%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.