'Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü'ne tam destek

23.10.2019 - 15:51 | Son Güncelleme :
'Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü'ne tam destek | Ekonomi Haberleri

TİM Başkanı Gülle, "Türkiye'nin ihracatının 2023 yılında 226 milyar dolara, 2030'da ise 350 milyar dolara yükselmesi adına, mesleki yeterliliğe sahip çok sayıda dış ticaret uzmanlarımızı seferber etmemiz gerekiyor. Ticaret Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığımız arasında imzalanan 'Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü'ne tam destek veriyoruz" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında imzalanan "Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü"ne yönelik yazılı açıklamasında, 2023 ve sonrasında Türkiye'nin ihracatçı firma sayısını 200 bin firmaya taşımayı hedeflediklerini, bu durumun önce 30 bin, ardından 50 bin ve 2030 yılına doğru 100 bin yeni dış ticaret ve uluslararası ticaret uzmanı yetiştirilmesini gerektirdiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Gülle, bu hedefi gerçekleştirmenin ise iki temel alanda önemli çalışmaların tamamlanmasını gerektirdiğini ifade ederek, "Birincisi, dış ticaret ve uluslararası ticaret programlarından mezun olacak olan uzmanlar ile ilgili 'mesleki yeterlilik' kriterlerinin belirlenmesi ve tam olarak uygulanması. İkinci önemli başlık ise, farklı düzeyde ara, orta ve üst düzey uzman dış ticaret uzmanı yetiştirebilmek için, öncelikle 1 milyar doları aşan illerimizden, şehirlerimizden başlayarak, Türkiye sathında çok sayıda Dış Ticaret Lisesi açılmasına öncülük etmek." değerlendirmesinde bulundu.

##$HABER_1458136$##

"ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVLERİ ÜSTLENMEYE HAZIRIZ"

İsmail Gülle, dün Ankara'da imzalanan protokolle ilgili ise "Dış ticaret süreçlerinden nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak, mesleki yeterlilikleri çok iyi belirlenmiş, en az 2, hatta 3 yabancı dil bilgisi ile güçlendirilmiş, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birliklerimiz ile birliklerimiz nezdindeki 90 bin mal ve hizmet ihracatçısının sunacakları staj ve burs imkanlarından yararlanarak kendilerini iyi geliştirmiş çok sayıda yeni uzmana ihracatımızın ve dış ticaretimizin kavuşabilmesi adına, Ticaret Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığımız arasında imzalanan "Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü”ne tam destek veriyoruz ve bu amaçla üzerimize düşen görevleri üstlenmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Mesleki yeterliliğe haiz dış ticaret uzmanlarının önemine değinen Gülle, şunları kaydetti:

"TİM olarak, kuruluş kanunumuzda da ifade edildiği üzere, 'mevcut eğitim ve öğretim kurumlarına yardımda bulunmak, yenilerinin kurulmasına öncülük etmek ve katkıda bulunmak" adına, Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte, kuruluşlarına öncülük ettiğimiz, katkıda bulunduğumuz meslek liseleri, bugüne kadar sektörel bazda dış ticaret ve bilhassa ihracat alanına genç beyinlerin kazandırılmasına ve ihracatçı sektörlerimin kalifikasyonunda iş gücünün oluşmasına başarı ile katkı verdiler. Bilhassa, 223 ülke ve bölgede, ihracatçımız aracılığı ile Türkiye'nin bayrağını dalgalandırırken, sahada Türkiye adına etkin bir ticaret diplomasisi yürütürken, ihracatçımızın saha çalışmalarında uzmanlıklarını pekiştirmek ve Türkiye'nin ihracatının 2023 yılında 226 milyar dolara, 2030'da ise 350 milyar dolara yükselmesi adına, mesleki yeterliliğe haiz çok sayıda dış ticaret uzmanlarımızı seferber etmemiz gerekiyor."

Gülle ayrıca moda tasarımı, endüstriyel tasarım gibi farklı alanlarda yetiştirecekleri tasarıma odaklanmış uzmanlarla, mühendislik ve teknik programlarda inovasyon ve bilişime, dijitalleşmeye odaklanmış uzmanlarla, Türkiye'nin ihracattaki kilogram başına katma değerini de arttırmaya kararlı olduklarını ifade ederek, bu konuda TİM çatısı altında, İnovasyon ve Girişimcilik Akademisi'ndeki programları geliştirip, güçlendirerek, Türkiye'nin nitelikli insan kaynağı için 7 gün 24 saat esasıyla yeni projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.558 Değişim: 0,28% Hacim : 20.323 Mio.TL Son veri saati : 10:57
Düşük 9.532 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5239 Değişim: 0,24%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,8533 Değişim: 0,38%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.486,80 Değişim: 1,00%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.490,43
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.