Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2001 00:00
Türkiye`nin dış ekonomik ilişkileri, özellikle ihracat ve yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ekseninde olmak üzere tartışmaya açılacak.
Dış Ekonomik İlişkiler kurulu (DEİK), hükümet ve meslek kuruluşlarının temsilcilerinin perşembe günü İstanbul The Marmara Oteli`nde yapacağı toplantıda, Dış ekonomik ilişkilerdeki darboğazlar ve gelecek dönem beklentileri ele alınacak. Toplantıya hükümeti temsilen Devlet Bakanı Tunca Toskay ile Dış İşleri Bakanı İsmail Cem katılacak. DEİK yönetim kurulu üyeleri ve iş konseyi başkanlarının yanısıra, dış ilişkilerde belirleyici rolü olan meslek kuruluşları yöneticilerinin katılacağı toplantıda, taahhüt sektörü adına Türkiye Müteahhitler birliği ve Uluslararası Müteahhitler Birliği başkanı Kadir Sever, Balkanlar ve Ortadoğu konusunda bir sunuş yapacak.
Sever`den uyarılar
Kadir Sever yaptığı yazılı açıklamada, bir kısım ihracat ve müteahhitlik firmalarının yurt dışında Türkiye`nin imajını bozan faaliyetlerine dikkat çekerek, bu tür firmaların belli bir kriterler zincirine göre seçilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Sever, Gerek ihracatı, gerekse dış müteahhitliği temsil eden firmalarımızın yurt dışına hiçbir kriter uygulanmaksızın gitmeleri, ne yazık ki bunların yeteri sorumluluk göstermemeleri, ülkemizi, sektörümüzü ve tüm olarak imajımızı kötü yönde etkilemektedir dedi. Bunu önlemek için devletçi yöntemlere gerek olmadığını ifade eden Sever, batılı demokrasilerdeki destek ve yöntemlerin uygulanması gerektiğini vurguladı.
Kadir sever, bu konuda DEİK ve TİKA`ya görev düştüğünü belirterek, bu iki kuruluşun Liberal ekonomilerde süzgeç olmaz, kriterler uygulayıp firmalar arası seçim yapamayız, dış ülkelere gidenler işlerinde iyi sonuç alırlar veya alamazlar bizi ilgilendirmez, ölen ölür kalan sağlar bizimdir yaklaşımını bırakmasını istedi. Sever, DEİK ve TİKA`nın dışarıya gidecek firmaların nasıl bir kriterler zincirine göre seçilip destekleneceğini belirlemeleri gerektiğini vurguladı.
Vergilendirme konusu
Bu arada yurt dışı müteahlitlik kazançlarının vergilendirilmesinde sağlanan kolaylıkların sektöre nefes aldırdığını ifade eden Sever, ancak bu kazançlardan stopaj da alınmamasını istedi. Sever, Çalışılan pazardaki vergi Türkiye`dekine eşit veya daha fazla ise Türkiye`de vergi ödenmemesi uygulaması firmalarımıza bir ölçüde nefes aldırmıştır. Ancak yine devletçi bir yaklaşımla Maliye dış projelerimizi Türkiye`de yüzde 10 stopaja tabi tutmaktadır. Bu hususun kısa sürede düzeltileceğini umuyorum dedi.
Türkiye Müteahhitler Birliği ve Uluslararası Müteahhitler Birliği başkanı Kadir sever, amaçlarının Güney Doğu Avrupa ve AB ülkelerinde müteahhitlik konusunda doğrudan iş almak olduğunu bildirdi. Bunun Avrupalı firmalarla ortak çalışma anlamını taşımadığını ifade eden Sever, Avrupalı firmalara taşeron olmak, ikinci müteahhit olmak istemiyoruz, projenin sorumlusu ve ortaklıklarda pilot olmak istiyoruz. Bunca deneyimden sonra Türk firmalarının ikinci sınıf muameleyle karşılaşmaları kabul edilemez dedi.