"Dijital sıçrama Türkiye ekonomisini de büyütecek"

06.02.2019 - 13:46 | Son Güncelleme :
"Dijital sıçrama Türkiye ekonomisini de büyütecek" | Ekonomi Haberleri

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Şahin, "Otomotivde yaşanacak dijital bir sıçrama, işletmelerin yanı sıra Türkiye ekonomisini de büyütecek" dedi.

Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen geleneksel CEO Club Buluşmaları kapsamında "Otomotivin Geleceği" zirvesi gerçekleştirildi. Otomotiv özelinde yeni trendlerin, iş modellerinin, üretim metotlarının ve dijitalleşmenin masaya yatırıldığı zirvenin açılışında konuşan Şahin, otomotivde yaşanacak dijital bir sıçramanın, işletmelerin yanı sıra Türkiye ekonomisini de büyüteceğini aktardı.

Haberin Devamı

Şahin, dijitalleşme ile ortaya çıkan yeni ürün ve hizmetlerin, her sektörde alışılan geleneksel iş süreçlerini terk etmeye zorladığını kaydederek, otomotiv endüstrisinin de dönüşen, gelişen ve en önemlisi de öncü olan yapısıyla, bu iş kollarının başında geldiğini bildirdi.

"Süper bilgisayarlar, akıllı nesneler ve birbirleriyle iletişim halinde çalışan robotlarla sektör, bugün artık yıkıcı inovasyonun lideri konumunda." diyen Şahin, araçların, hem otomotiv hem de teknoloji şirketleri için neredeyse sınırları olmayan bir oyun alanına dönüşmüş duruma geldiğini anlattı.

##$HABER_1452628$##

Şahin, IoT teknolojisinin, bu endüstrinin geleceği için yol haritasını çizdiğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı: "Biz de 50'yi aşkın ülkede 77 milyondan fazla nesneye hayat veren ve dünyanın en büyük IoT hizmet sağlayıcısı konumunda bulunan grubumuzdan aldığımız güçle, başta otomotiv olmak üzere Türkiye'deki tüm sektörlerin dijitalleşmesine ortak olmayı hedefliyoruz. Dijital iş ortakları olarak otomotiv sektöründe işletmelerin A'dan Z'ye tüm dijitalleşme ihtiyaçlarında, uçtan uca çözümlerimizle yanlarında oluyoruz."

Şahin, Türkiye'nin ihracat şampiyonluğunu üstlenen otomotivin, dijitalleşme sayesinde kazanacağı ivmeyle ihracat rakamlarını gelecekte çok daha fazla artıracağını belirterek, Vodafone olarak hedeflerinin; "sektörde bu dijital sıçramayı, güç birliği ile birlikte gerçekleştirebilmek" olduğunu sözlerine ekledi. 

Haberin Devamı

"OTOMOTİV, DİJİTALLEŞME BAYRAĞINI EN ÖN SIRADA TAŞIYOR" 

KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, yaptığı konuşmada, otomotiv sektöründeki dijitalleşme ve sektörde bu anlamda yaşanan yeni gelişmeler hakkında bilgi verdi. 

Otomotive yön veren yeni trendlerden ve bu trendlerin yerli sanayiye etkilerinden bahseden Akarca, şu ifadeleri kullandı: "Otomotiv sektörü, küresel ekonomide, dijitalleşmenin bayrağını en ön sıralarda taşıyan sektörler arasında yer alıyor. Bugün ortalama bir otomobil, bir uçakta kullanılandan 15 kat daha fazla yazılım koduna sahip. Dolayısıyla otomotiv ekosisteminin bilgi ve iletişim teknolojileri ile olan bağı giderek güçleniyor. Otomotiv üreticilerinin, günümüzde, 'teknoloji odaklı otomotiv şirketi' olmaktan çok 'otomotiv odaklı birer teknoloji şirketine" dönüştüğüne tanık oluyoruz." 

Akarca, KoçSistem olarak, sektörlerin dijital dönüşümünü sağlama vizyonları doğrultusunda katkı sağladıkları ve IDC Türkiye tarafından hazırlanan "Geleceğe Hazırlanan Türkiye’deki Otomotiv Şirketleri Dijital Dönüşümün Potansiyelini Nasıl Kullanabilir?" isimli araştırma raporu geçen günlerde yayımladıklarını anımsattı. 

Bu raporun, Türkiye'de dijital dönüşüm yolculuğunun farklı aşamalarında yer alan otomotiv şirketlerine tarafsız bir rehber oluşturduğunu aktaran Akarca, "Otomotiv sektöründe yaşanan dönüşümün çarpıcı etkilerini ele alan bu raporu özellikle dijitalleşmeye liderlik eden profesyonel yöneticilerimizin büyük bir ilgiyle inceleyecekleri kanısındayım." dedi. 

OTOMOTİVİN LİDERLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ 

Zirve kapsamında, sektörde geçen yılki performanslarıyla öne çıkan şirketler de ödüllendirildi. Buna göre "En Çok Satan 5 Otomobil Markası" ödülünü Renault, Volkswagen, Fiat, Hyundai ve Toyota alırken; "En Çok Hafif Ticari Araç Satan Markalar" Ford, Fiat, Volkswagen, Renault ve Mercedes-Benz oldu. 

Haberin Devamı

"Binek Otomotivde Büyük Markalar" ödülüne Renault, Fiat, Volkswagen, Ford ve Toyota layık görülürken, "2018 Yılında Adet Bazında En Çok Otomobil Üreten Şirketler" ise Oyak Renault, Toyota, Hyundai Assan, Tofaş ve Honda Türkiye şeklinde sıralandı. 

"2018 Yılında Adet Bazında En Çok Kamyon Üreten Şirketler" ödülleri Mercedes, Ford ve Anadolu Isuzu'ya, "2018 Yılında Adet Bazında Otobüs-Midibüs-Minibüs Üretim" ödülleri Mercedes, Man Türkiye ve Temsa'ya giderken, "2018 Yılında Adet Bazında Kamyonet Pick-Up (Hafif Ticari) Üreten Şirketler" Ford Otosan, Tofaş ve Karsan oldu. 

Oyak Renault, Toyota, Hyundai Assan, Tofaş ve Ford Otosan "2018 Yılında En Çok Otomobil İhracatı Yapan Şirketler" listesinde ilk 5'e girerken, "2018 Yılında Adet Bazında Kamyonet/Pick-Up (Hafif Ticari) İhracatı Yapan Şirketler" ödüllerinin ilk üç markası ise Ford Otosan, Tofaş ve Karsan oldu.

"2018 Yılında En Fazla İstihdam Yaratan Şirketler" ödülleri sırasıyla Ford Otosan, Tofaş, Oyak Renault, Mercedes Benz ve Toyota'ya gitti.

"Otomotiv Yan Sanayide En Büyük 5 Şirket" ödülleri de sırasıyla Autoliv Cankor Otomotiv, Yazaki, Beyçelik Gestamp, Delphi Automotive ve Döktaş Dökümcülük'ün oldu. Ödül töreninde otomotiv sektörünün duayenlerinden Orhan Holding Onursal Başkanı İbrahim Orhan, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ecevit ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyesi Ali ihsan İlkbahar'a ise "Otomotiv Onur Ödülü" verildi. 

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.096 Değişim: 0,18% Hacim : 79.447 Mio.TL Son veri saati : 17:21
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3841 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0596 Değişim: -0,02%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,12 Değişim: 0,25%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.