Davos Zirvesi'nde neler oldu?

27.01.2018 - 14:37 | Son Güncelleme :
Davos Zirvesi'nde neler oldu? | Ekonomi Haberleri

48. Dünya Ekonomik Forumu'na, ABD Başkanı Trump'ın Filistinlilere yönelik tehditleri, küreselleşme karşıtı mesajları ve kendi medyasına hakaretleri damga vurdu.

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenenlen 48. Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF), ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistinlilere yönelik hakaret ve yardımları kesme tehdidi, küreselleşme karşıtı mesajları ve ülkesinin medyasına ağır suçlamaları damga vurdu.

Ülkenin doğusunda dünyaca ünlü kayak merkezindeki zirvenin açılış konuşmasını Hindistan Başbakanı Narendra Modi, kapanış konuşmasını ise ABD Başkanı Trump yaptı.

Haberin Devamı

Modi, korumacı ekonomi politikaların devam ettiğini ve küreselleşmenin "parıltısını" kaybetmeye başladığı belirtirken, Trump ise yaptığı açıklamalarla yine tepkilerin odağı oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla görüşmesinin ardından konuşan Trump, Filistinlilerin ABD'ye saygısızlık yaptığını iddia etti ve İsrail'le masaya oturulmadığı sürece Filistin'e mali yardım verilmeyeceğini söyledi.

Trump'ın, "Bir hafta önce bizim büyük başkan yardımcımızın (Mike Pence) ziyaretine izin vermeyerek bize saygısızlık yaptılar. Biz onlara yüzlerce milyon dolar yardım ve destek sağlıyoruz. Bu para masada ve oturup barış müzakeresi yapılmadığı sürece onlara gitmeyecek." ifadeleri, başta Filistin yönetimi olmak üzere tepkiyle karşılandı.

TRUMP'TAN DEAŞ İTİRAFI

Trump, kapanış konuşmasında da küresel ekonomi karşıtı mesajlarına devam etti. Sık sık kendi dönemine övgülerde bulunan Trump'ın, konuşmasında defalarca ülkesine yatırım çağrısında bulunması Davos'ta en çok konuşulan konular arasına girdi.

Özellikle ABD medyasına yönelik, "Siyasete girene kadar medyanın ne kadar edepsiz, ne kadar alçak, ne kadar saldırgan ve ne kadar sahte olabileceğinin farkında değildim." şeklinde ifadeler kullanan Trump, yüzlerce üst düzey delegasyonun bulunduğu salonda yuhalandı ve ıslıklandı.

Haberin Devamı

ABD sözcülerinin, sınır güvenliğini tehdit eden terör unsurlarını ortadan kaldırmak için Türk Silahlı Kuvvetlerinin başlattığı Zeytin Dalı Harekatı hakkında "herkesin DEAŞ'a yoğunlaşması gerektiği" mesajlarının aksine Trump'tan itiraf gibi açıklama geldi.

Trump konuşmasında, koalisyona mensup ülkelerin desteğiyle DEAŞ'ın elindeki toprakların neredeyse yüzde yüzünün geri alındığını dile getirerek, ABD'den gelen çelişkili açıklamalara bir yenisini ekledi. Trump'ın açıklaması, "DEAŞ'ten tüm topraklar alındıysa örgüt Suriye'nin neresinde?" sorusunu akıllara getirdi.

İSVİÇRE'DE TRUMP GERİLİMİ

"Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak" ana temasıyla düzenlenen zirveye Trump'ın da katılması İsviçre'nin başkenti Bern, Zürih, Basel, Lozan ve Cenevre gibi büyük şehirlerde yoğun şekilde protesto edildi. Göstericiler, "Trump hoş gelmedin" ve "İsviçre Nazilere ev sahipliği yapıyor" şeklinde pankartlar taşıdı, Trump aleyhinde sloganlar attı.

Davos ve çevresi "uçuşa yasak bölge" ilan edildi. Güvenlik güçleri, Davos'a girmeye çalışan çok sayıda protestocuyu engelledi. Zirvede, polis ve özel güvenliğin yanı sıra 5 bine yakın asker görev yaptı.

MERKEL, TRUMP'IN POLİTİKALARINA KARŞI ÇIKTI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirvede, ABD Başkanı Trump’ın korumacılık politikasının günümüz şartlarına uygun olmadığını, ekonomik zorlukların çözümünün izolasyon ve korumacılık gibi politikalarda yatmadığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Avrupa Birliği (AB) karar alma mekanizmalarının geleceğine ilişkin, "Avrupa'yı bağımsız yapacak ortak politika inşa etmeliyiz. Naif değilim. Bunu AB üyesi 27 ülke olarak inşa etmek imkansız. Yöntem değişmeli. Bu küresel dünyada bazıları daha fazla ilerlemek istiyorsa ilerlesin." ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Theresa May ise Brexit sorasında İngiltere'nin ikili ticaret anlaşmalarına hız vereceğini, ülkenin yeni yatırım ve işletmelere uygun imkanlar sunacağını bildirdi.

Haberin Devamı

DAVOS'A REKOR KATILIM

Dün sona eren Davos Zirvesi, 100'den fazla ülkeden 3 bine yakın iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisine ev sahipliği yaptı.

Geçen yıl sönük geçen zirvenin ardından bu yıl çok sayıda ülkenin liderinin WEF'e katılması tüm dünyanın gözlerini deniz seviyesinden bin 560 metredeki küçük kasabaya çevirdi ve zirveyi canlandırdı.

Zirveye Trump, Modi, May, Macron ve Merkel'in yanı sıra İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras gibi liderlerler katıldı.

Uluslararası kurumların da üst düzeyde temsil edildiği Davos toplantılarına, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azevedo, IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü William Lacy Swing de iştirak etti.

İŞ DÜNYASINDAN YOĞUN İLGİ

Küresel ölçekte faaliyet gösteren çok uluslu büyük şirketlerin temsilcilerinin de boy gösterdiği Davos'ta, Google, Microsoft, Facebook, UPS, Maersk, Engie, Renault, Airbus, Total, Bayer, Deutsche Bank, Monsato, Henkel, Siemens, Volkswagen, Tata, Hitachi, Mitsubishi, ING, Alibaba, Huawei, Gazprom, Saudi Aramco, Novartis, Nestle, Barclays, HSBC, JP Morgan, Citi, IBM, Morgan Stanley, Nike, Pepsi, Pfizer, Procter & Gamble, Qualcomm, Soros, Carlyl, Coca-Cola, Goldman Sachs, Uber ve Walmart gibi önemli şirketler toplantılara yüksek seviyede katılım gösterdi.

ŞİMŞEK VE ZEYBEKCİ'DEN YOĞUN GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Davos Zirvesi'ne Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci temsil etti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da zirveye katılan isimler arasında yer aldı.

Çok sayıdaki oturuma konuşmacı olarak katılan Şimşek ve Zeybekci, küresel ekonominin liderlerine Türk ekonomisini anlattı ve yatırım çağrısında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Ekonomi Bakanı Zeybekci, WEF Danışmanı Cüneyd Zapsu ve Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince'nin verdiği akşam yemeğinde çoğunluğu yabancı yüzden fazla iş adamına Türkiye'deki teşvikler, yatırım olanakları ve yapısal reformlardan bahsetti, ardından soruları cevapladı.

Şimşek, burada verdiği mesajda, Türkiye'nin 2017'de karşı karşıya kaldığı her türlü dış saldırı ve olumsuzluklara rağmen ekonominin rekor üstüne rekor kırdığını vurgulayarak, 2018'de büyüme oranının geçen yılı da geride bırakacağının altını çizdi.

Şimşek ve Zeybekci, küresel ekonominin en büyük şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle basına kapalı ikili görüşmeler gerçekleştirerek Türkiye'deki fırsatları anlattı.

ERDOĞAN'IN "ONE MİNUTE" ÇIKIŞI DAMGA VURMUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ocak 2009'da Başbakan sıfatıyla katıldığı Davos Zirvesi'ne, "one minute" çıkışı damga vurmuştu.

Davos'taki oturumda dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Gazze saldırılarını meşrulaştıran sözleri ve diplomatik sınırları ihlal eden davranışı karşısında Erdoğan tepkisini göstermişti. Erdoğan'ın uluslararası kamuoyunda "one minute" çıkışı olarak hatırlanan tepkisi, Arap kamuoyu başta olmak üzere tüm dünyada yankı uyandırmıştı.

Erdoğan'ın, Peres'e "Sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum." sözleriyle verdiği karşılık ve "Davos benim için bitmiştir." diyerek oturumu terk etmesi uzun süre gündemde kalmıştı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.989 Değişim: 2,07% Hacim : 52.661 Mio.TL Son veri saati : 14:23
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3272 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0777 Değişim: -0,12%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.299,21 Değişim: 0,95%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.301,18
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.