Dağıtım sektöründen elektrikli araç için yol haritası

Güncelleme Tarihi:

Dağıtım sektöründen elektrikli araç için yol haritası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2025 04:002dk okuma

DAĞITIM sektörü elektrikli araçtan kaynaklı artan taleplere yanıt verebilmek, şebekeleri verimli ve istikrarlı işletmek için yol haritası hazırladı. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, elektrikli araçların, yalnızca ulaşımı değil, şebekeleri ve altyapı planlamasını da dönüştürdüğünü belirterek, dağıtım altyapısının bu dönüşüme ayak uydurmasının hayati önem taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan, EPDK ile Elder koordinatörlüğünde, Meram Elektrik Dağıtım AŞ’nin liderliğinde yürütülen E-Mobilite Atılımı Projesi’nin tamamlandığını ifade etti. Ar-Ge projesiyle Türkiye’nin elektrikli araç ekosistemine yönelik kapsamlı bir projeksiyon modeli geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

DİJİTAL PLATFORM

Düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, artan elektrikli araç şarj istasyonu taleplerine yetişebilmek, şebekeyi verimli ve istikrarlı şekilde işletmek amacıyla bir yol haritası çıkarıldığını belirtti. Elektrik dağıtım şirketlerinin kendi bölgelerindeki kayıtlı şarj istasyonlarını görebilmeleri için dijital bir platform kurulduğunu söyleyen Erdoğan, dağıtım sektörünün e-mobilite altyapının yaygınlaştırılmasını desteklediğinin altını çizdi. Erdoğan, artan talepler karşısında şebeke altyapılarının güçlendirilmesi ve esnek çözümler geliştirilmesinin, enerji dönüşümünün başarısı için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu konunun 2026-2030 dönemini kapsayan 5. Uygulama Dönemi’nde şirketlerin öncelikli yatırım alanlarından biri olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Dağıtım sektöründen elektrikli araç için yol haritası

ALTYAPI VURGUSU

Toplantıda konuşan Meram Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Erol Uçmazbaş da elektrikli araçların yaygınlaşmasının yalnızca ulaşım sektörünü değil, enerji altyapısını da dönüştürecek bir unsur olduğuna vurgu yaptı. Uçmazbaş, bu dönüşümün güçlü bir enerji altyapısı ile sağlanacağının altını çizdi. Proje kapsamında yapılan projeksiyonlarla elektrik şebekesi açısından elektrikli araçların yaygınlaşmasını olumsuz etkileyebilecek olası problemlere çözüm önerileri getirildiğini belirten Uçmazbaş, sektöre yön verecek projenin liderliğini üstlenmenin çok değerli ve kıymetli bir tecrübe olduğunu ifade etti.

SAYI 231 BİNİ AŞTI

ULUSLARARASI Enerji Ajansı’nın (IEA) nisan ayında yayınlanan ‘Küresel Elektrikli Araç Görünümü, 2025’ raporuna göre dünyada elektrikli araç satışları 2024’te 17 milyonu aşarken, bu araçların pazar payı da ilk kez yüzde 20’nin üzerine çıktı. Türkiye, IEA’nın raporunda hızlı ve yüksek hızlı halka açık şarj noktası oranına sahip seçilmiş ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. EPDK verilerine göre Türkiye’de elektrikli araç şarj soket sayısı, nisanda bir önceki aya göre yüzde 2.7 artarak 29 bin 496’ya yükseldi. Bu rakam, martta 28 bin 717’ydi. Türkiye’de elektrikli araç sayısı ise nisanda bir önceki aya göre yüzde 5 artış göstererek 231 bin 474’e ulaştı. Nisan itibarıyla yıllık bazda artış oranı ise yüzde 117 oldu. Elektrikli araç sayısı, 2020 yılı sonunda 3 bin 710, 2024 yılı sonunda ise 185 bin 513’tü.

 

BAKMADAN GEÇME!