Çift emekli maaşı mümkün

08.05.2019 - 08:59 | Son Güncelleme :
Çift emekli maaşı mümkün | Ekonomi Haberleri

Yargıtay, önemli bir karara imza atarak anneden ve babadan ayrı ayrı yetim aylığı alınabilmesinin önünün açtı. Hem eşten hem de anne ve babadan ayrı ayrı maaş almak mümkün. Hatta kimi kişilere üç maaş birden bağlanabiliyor. Peki, kimler, hangi şartlarda çift emekli maaşı alabilir?

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın bugünkü yazısı...

Yargıtay hafta başında, önemli bir karara imza atarak, hem anneden hem de babadan yetim aylığı alan bir kişinin maaşlarından birini kesen ve öncesinde de ödenen parayı tahsil etmek isteyen Sosyal Güvenlik Kurumunu (SGK) haksız buldu ve anneden ve babadan yetim aylığı alınabileceğine hükmetti. Bu karar emsal olur mu bilmiyorum, çünkü geçmişte de Yargıtay, SSK’lı kocadan ve babadan aynı anda dul ve yetim aylığı alınmasına yönelik talebi reddetmişti. Ama Yargıtay’ın son kararı, kimlerin, nasıl çift maaş alabileceği konusunu gündeme getirdi ki, okuyuculardan da birkaç gündür bu yönde sorular alıyorum.

Haberin Devamı

Ama önce kısa bir bilgi vereyim. İster SSK’lı, ister memur, isterse de Bağ-Kur’lu olsun, sigortalının ölümü halinde her şart altında geride kalanlara emekli aylığı bağlanıyor. Buna ölüm aylığı da deniyor. Peki, kimler yararlanıyor? Başta sigortalının eşi ve çocukları olmak üzere belli şartlara bağlı olarak anne-babası da yararlanıyor. Eşin ölüm aylığı alabilmesi için sigortalının vefat ettiği tarihte yasal evlilik bağı bulunması şart. Eş derken, sadece kadınlardan bahsetmiyorum, ölen sigortalının kadın olması halinde kalan eşi de ölüm aylığı alabiliyor. Dul eşin yeniden evlenmesi halinde ise ölüm aylığı kesiliyor. Ancak sonradan evlendiği eşinden boşanırsa, vefat eden sigortalıdan yeniden ölüm aylığı alabilir.

Çocuklarım ölüm aylığından yararlanabilmesi için de; erkek çocuklar, öğrenim görmemeleri halinde 18 yaşını, orta öğrenim görmeleri halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmeleri halinde de 25 yaşını doldurmamış olmaları gerekiyor. Kız çocuklarında herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu gerekmiyor. Maaş bağlanması için; evli olmamaları, evlenmiş olsalar bile sonradan boşanmış olmaları, sigortalı çalışmamaları, aylık almamaları, gelirlerinin olmaması gerekiyor. Kız çocuklar evlendiğinde ise ölüm aylığı kesiliyor.

Haberin Devamı

ÖLÜM AYLIĞININ ŞARTLARI

Geride kalanların ölüm aylığı alabilmesinin belirli şartları da var. Öncelikle ölen sigortalının belirli süre prim ödemesi gerekiyor. Sigortalının ölümü Ekim 2008 tarihinden önceyse yakınlarına bağlanacak emekli maaşının şartları farklı, bu tarihten sonra ise şartlar farklı oluyor. Madde madde sıralamayım:

Emekli Sandığı’na bağlı ya da Bağ-Kurlu sigortalının Ekim 2008’den sonra ölmesi halinde en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

Ekim 2008’den sonra ölen sigortalının SSK’lı olması halinde 5 yıldan beri sigortalı olması ve 900 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

Ölen Bağ-Kurlu’nun genel sağlık sigortası primi dahil tüm prim borçlarının ödenmiş olması gerekiyor.

SSK’lı sigortalının Ekim 2008’den önce vefat etmesi halinde 5 yıl sigortalı olarak çalışmış olması ve en az 900 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

Bağ-Kurlu sigortalının Ekim 2008’den önce ölmesi halinde 1080 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

EŞ, ANNE-BABADAN MAAŞ

Gelelim, çift maaşın nasıl ve hangi şartlarda alınabileceğine. Hem vefat eden eşten hem de anne-babadan maaş alınabilir. Sigortalıların ölüm tarihleri ve sigortalıların SSK’lı mı, Bağ-Kur’lu mu, Emekli Sandığı üyesi mi olup olmadığı önemli. Ölen sigortalı anne-baba ve eşin aynı sigorta statüsünde olması halinde en yüksek emekli maaşı bağlanıyor ve tek maaş alınabiliyor. Ölen eş Emekli Sandığı’na tabiyse, ölen baba ise Bağ-Kur ya da SSK’lı ise iki maaş birden bağlanıyor. Sigortalıların ölüm tarihi de önemli ve 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası olarak şartlar değişiyor. Örneğin, farklı sigortalara bağlı eş ve anne-baba Ekim 2008’den önce ölmüşse hak sahibi iki maaş alabilir. Ölen sigortalılardan biri Ekim 2008’den önce, diğeri Ekim 2008’den sonra vefat etmişse ve farklı sigortaya bağlı ise yine iki maaş alınabiliyor. Ölümlerin ikisi de 2008’den sonra ise farklı sigortalı olmak şartıyla memur kızı ve memur eşi çift ölüm aylığı hakkına sahip oluyor.

Haberin Devamı

ÜÇ MAAŞ DA ALABİLİRSİNİZ

BAZI dul ve yetimlerin üç maaş alma hakkı da bulunuyor. Örneğin, işçi olarak çalışan bir kadın, emekli olup SSK’dan kendisi emekli aylığı alırken; aynı zamanda vefat etmiş eşi Bağ-Kur’lu ise eşinden dolayı dul maaşı alabileceği gibi Emekli Sandığına bağlı anne-babasından da yetim aylığı bağlanabiliyor. Böylece üç maaş alma hakkı doğuyor.

BU ŞARTLAR SİZE UYUYORSA ÇİFT MAAŞ ALABİLİRSİNİZ

SİGORTALILARIN EKİM 2008 ÖNCESİ VEFATI HALİNDE

Eş Bağ-Kur’lu, anne-baba SSK’lı ise çift maaş bağlanır.

Eş SSK’lı, anne-baba Bağ-Kur’lu ise çift maaş bağlanır.

Eş Emekli Sandığı üyesi, anne-baba SSK’lıysa çift maaş bağlanır.

Eş Emekli Sandığı üyesi, anne-baba Bağ-Kur’luyse çift maaş bağlanır.

Eş SSK’lı, anne-baba Emekli Sandığı üyesiyle çift maaş bağlanır.

Eş Bağ-Kur’lu, anne-baba Emekli Sandığı üyesiyle çift maaş bağlanır.

SİGORTALILARIN EKİM 2008’DEN SONRASI VEFATI HALİNDE

Eş Emekli Sandığı üyesi, anne-baba SSK’lı ise çift maaş bağlanır.

Eş Emekli Sandığı üyesi ve Ekim 2008 önce, SSK’lı anne-baba sonrasında vefat etmişse çift maaş bağlanır.

Eş Emekli Sandığı üyesi, anne-baba Bağ-Kur’lu ise çift maaş bağlanır.

Eş SSK’lı, anne-baba Emekli Sandığı üyesi ise çift maaş bağlanır.

Anne-baba Emekli Sandığı üyesiyse ve SSK’lı eş Ekim 2008 önce vefat etmişse çift maaş bağlanır.

Eş Bağ-Kur’lu, anne-baba Emekli Sandığı üyesi ise çift maaş bağlanır.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.038 Değişim: 2,63% Hacim : 57.148 Mio.TL Son veri saati : 14:48
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.040
Açılış: 8.864
32,3266 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0618 Değişim: -0,17%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.296,86 Değişim: 0,85%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.301,18
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.