Bu programla Türkiye sınıf atlar

01.05.2002 - 08:53 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin çok iddialı ve agresif bir ekonomik program uyguladığını belirten Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, ‘‘Bu program, Türkiye`yi sınıf atlatarak daha üst gelir grubu bir ülke haline getirecek’’ dedi.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, uygulanan ekonomik programın çok iddialı ve agresif olduğunu belirterek, ‘‘Bu program, Türkiye`yi sınıf atlatarak daha üst gelir grubu bir ülke haline getirecek’’ dedi.

Chhibber, Financial Times ve Herald Tribune tarafından düzenlenen ‘‘Türkiye: Yeni dinamiz, yeni fırsatlar’’ konulu uluslararası konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye`nin geçmişde Avrupa`daki en pahalı enerjiyi kullanan bir ülke olduğuna belirtti. Ancak şu anda doğalgaz sektöründe pek çok girişimde bulunulduğunu belirten Chhibber, doğalgaz girişinin artmasıyla enerji maliyetinin düşeceğini kaydetti. Chhibber, Türkiye`nin enerji alım satımı konusunda bazı anlaşmalar içerisine de girdiğine işaret ederek, ‘‘Yakın gelecekte Türkiye, bu enerjinin maliyetini düşürmek için çok büyük çabalar sarfetmek zorunda kalacak. Enerjinin maliyetinin yüksek olması Türkiye`nin rekabet edebilirliğini negatif etkiliyor. Bu açıdan Türkiye`nin Avrupa enerji pazarına entegrasyonu da o kadar gelişemiyor’’ diye konuştu.

KAMU İSRAFI

Verginin tabana yayılmaması konusunun Türkiye`nin savaşması gereken bir başka nokta olduğunu vurgulayan Chhibber şunları söyledi:

‘‘Türkiye`nin hem dolaylı, hem dolaysız vergiler tartışıldığı zaman direkt vergileri vergi tabanına yayması gerekmekte ve kamu harcamalarında israfı önlemesi gerekmektedir. İrrasyonel kamu harcamaları önlenmelidir. Türkiye israf ortamında daha yüksek vergi oranlarıyla gelir sağlamak yoluna gidiyor. Bu değişmesi gereken bir durum. Vergi oranlarını indirmek, ama vergiyi tabana yaymak gerekiyor. İsrafın da önlendiği ölçüde bunların ikisi paralel yürümesi gereken süreçler.’’

Doğrudan yabancı yatırımları Türkiye`ye çekmek için yeni yollar bulunması gerektiğini de söyleyen Chhibber, ‘‘Her yıl 6 ile 10 milyar dolar yeni yabancı yatırım Türkiye`ye nasıl çekilebilir? Türkiye yabancı sermaye kanununda her yıl 6 ile 10 milyar doları doğrudan yatırımı buraya çekebilmek için revize etme yoluna gidiyor. IMF ile bu konuda 18 Temmuz`da bir tartışma olacak’’ dedi.

10 YILDA DÜZLÜK

Chhibber, Türkiye`nin AB ile olan bağlantısını bugüne kadar çok iyi kullanmadığını da savunarak, önümüzdeki 2 yıl içerisinde belirttiği noktaların hayata geçirilmesi durumunda 57`inci hükümetin istihdam ve verimliliği arttırabileceğini, Türk ekonomisinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde daha bir düze çıkmasının yolunu açabileceğini kaydetti. Chibber konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘‘Türkiye 21`inci yüzyıla girerken çok temel ekonomik ve sosyal reformlara yöneldi. Bu çok iddialı, çok agresif bir program. Bu program Türkiye`yi sınıf atlatarak daha üst gelir grubu bir ülke haline getirecek. Program, Türkiye`nin önümüzdeki yıllarda ekonomik olarak dış etkenlere açık bir ülke olmasını da engelleyecek. Diğer ülkelerin krizlerini de incelemiş insanlar olarak Türkiye`nin ekonomik programına baktığımız zaman şunu söyleyebiliriz. Türkiye`nin ekonomi programı hem Türkiye`nin kendisi için önemli bir program ve buna sıkı sıkıya sarılmak gerekiyor, hem de Türkiye`nin bölgesi ve dünya ölçeğinde önemlidir.’’

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.247 Değişim: -0,29% Hacim : 42.998 Mio.TL Son veri saati : 12:11
Düşük 10.202 06.05.2024 Yüksek 10.282
Açılış: 10.282
32,2696 Değişim: -0,21%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,4250
Açılış: 32,3374
34,7724 Değişim: -0,11%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 35,0070
Açılış: 34,8108
2.407,11 Değişim: 0,57%
Düşük 2.375,95 06.05.2024 Yüksek 2.414,44
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.