Güncelleme Tarihi:

Güney Kore’nin başkenti Seul’de, sıra dışı bir pazarlama öyküsü yazıldı. Öykünün kendisi 13 saniye sürdü ama etkileri milyonlarca dolarlık ciro getirdi.
TÜRK ŞOFÖRÜN JESTİNE YANIT
Öykünün kahramanı milyonlarca genç hayranı olan ve uzun yıllardır müzik listelerini kasıp kavuran Güney Koreli müzik grubunun yıldızı V-Kim Taeyhung. Anlatılanlara göre Instagram’da 1 milyon takipçi sayısına en hızlı ulaşarak Guinness Dünya Rekoru’nu elinde bulunduran ve bugün itibarıyla 70 milyon takipçisi olan Taeyhung, Seul’de taksiye bindi. Taksinin Türk şoförü kendisini tanıdı ve yanındaki Türk çikolatasından ikram etti. Ancak olacaklardan ve çikolatanın üreticisi şirketi nasıl etkileyeceğinden haberi yoktu.
Taksicinin jestinden etkilenen fenomen sanatçı, çikolatayı çok beğenince yanına birkaç paket daha istedi. Ardından da gittiği mekânda çikolataları avucunda tutarak canlı yayın yaptı, “Bana Noel hediyesi olarak Türk çikolatası verdiler” dedi ve ortalık karıştı.
Canlı yayından birkaç saat sonra Taeyhung’un elinde tuttuğu Tuvana markalı çikolatanın Seul’deki stokları bitirilmişti. Çikolatanın Türkiye’deki üreticisi Tayaş Gıda’nın Gebze’deki fabrikasına sabah saat 10 gibi telefon geldi. Arayan Kore’deki ana distribütördü. Şirketin Konyalı patronu Kazım Taycı’ya, “Burada müthiş bir şey oldu. Elinizdeki her şeyi bırakın buraya hemen 25 TIR Tuvana gönderin” dedi.
Taeyhung’un canlı yayınından sonra zaten bütün takipçileri Tayaş Gıda hesabına yayını paylaşarak mesajlar yağdırmıştı.
İÇ PAZARDAN ÇOK İHRACATA GİDİYOR
Konuyu Hürriyet’e değerlendiren Tayaş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı şaşkın. Gebze fabrikasında yılda 2 bin 200 ton civarında üretilen Tuvana markalı çikolata iç pazara çok da verilmiyor. Yüzde 80 ihracat ile çalışılan bu ürünün Japonya, Güney Kore ve Çin’deki pazarı ise çok güçlü. Taycı, “20 yıldır Uzak Doğu pazarlarında etkiliyiz ama böyle bir şey yaşamadık. Kore’de bizim yedi distribütörümüz var. Canlı yayının ardından birkaç saat içinde stoklar bitmiş” diye konuştu.
Taeyhung, geçen yıl bir kahve markasının yüzü olmuş ve 160 milyon dolarlık bütçeden bahsedilmişti. Kendiliğinden gelen bu tanıtım, Tuvana için büyük bir olay niteliğinde. Taycı’nın verdiği bilgilere göre yapılan Türkiye ve Türk çikolatası tanıtımı, Kore büyükelçiliği ve Seul’deki konsolosluğu da harekete geçirmiş durumda.
STAR İSME ULAŞMAK İÇİN SEFERBERLİK
Taycı, son 24 saattir yaşanan trafiği şöyle anlattı:
“Dünden bu yana Taeyhung’a ulaşmaya çalışıyoruz. Ama kolay ulaşılabilir biri değil. Bütün kanalları kullanarak kendisine mesaj gönderdik, Türkiye’ye davet ettik. Bugün haber bekliyoruz. Oradaki distribütörlere devasa paketler hazırlattık. Evinin işyerinin dolaştığı yerlerin önünde bekletiyoruz. Taeyhung’a sesleniyoruz; ‘Sen Türk çikolatasını beğendin ya biz sana ne istersen sunalım’ diyoruz.”
Taycı, bütün bunlara sebep olan Türk taksi şoförüne de ulaşmak için benzer bir çalışma yürüttüklerinin altını çizdi.