Böyle zarar görülmedi

Güncelleme Tarihi:

Böyle zarar görülmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2003 09:44

İki yıl önce birleşerek dünyanın en büyük medya kuruluşu haline gelen AOL Time Warner, 2002`de 98.7 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Tarihte eşi görülmemiş bu zarar, AOL Time Warner`ın Başkanı Steve Case`den sonra, şirketin Başkan Yardımcısı Ted Turner`ın da istifasına neden oldu.

İKİ yıl önce 106 milyar dolarlık birleşmeyle dünyanın en büyük medya devi haline gelen AOL Time Warner`da kriz büyüyerek devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde AOL Time Warner Grubu`nun Başkanı Steve Case`in istifasının ardından dün bir şok da grubun 2002 yılı bilançosunu açıklamasıyla yaşandı.

Şirketten yapılan açıklamada, son çeyrekte 45 milyar dolar olmak üzere 2002 yılında toplam 98.7 milyar dolar zarar edildiği duyuruldu. 100 milyar dolara dayanan zarar Amerikan tarihinde bir yılda yaşanan en büyük zarar olarak ‘rekor’lar listesine girdi. Bu zarar, AOL Time Warner`ın Başkan Yardımcısı ve CNN`in kurucusu Ted Turner`ı da istifaya sürükledi.

Böylece iki yıl önce gerçekleşen 106 milyar dolarlık birleşmenin iki mimarı Steve Case ve Ted Turner grubun yönetiminden çekilmiş oldu. Kendi elleriyle kurdukları şirketleri birleştirerek medya devi haline gelen ancak birleşmeden verim alamayan iki yönetici kendi köşesine çekildi.

CNN`nin kurucusu 64 yaşındaki Ted Turner, ‘‘Hayır işlerine daha fazla zaman ayırabilmek amacıyla istifa ettiğini’’ öne sürdü.

Açıklanan rekor zararla birlikte şirket hisselerinin borsada hisse başına 10 dolar değer yitirdiği ve 13 dolara kadar düştüğü belirtildi.

2003 ZOR GEÇECEK

AOL Yönetim Kurulu Başkanı Richard Parsons, 26 milyar dolarlık borcu azaltmaya çalışacaklarını ve 2003 yılının zor bir yıl olacağını açıkladı.

Parsons, serbest nakit aktarması ve diğer teşebbüslerle borçları azaltmaya çalışacaklarını ifade ederek ‘‘Önemli stratejik kapasitemizi kullanacağız’’ dedi.

AOL, 2 yıl önce Time-Warner`i 106.2 milyar dolara satın alarak tarihteki en büyük satın almayı gerçekleştirmişti. Ancak bu satın almadan sonra sürekli zarar eden şirket, yeniden yapılanma çabaları içinde bazı iştiraklerini satma kararı almıştı.

Rekor zarar, Turner ile Case`in yollarını ayırdı

AOL ve Time Warner birleşmesinin mimarı Steve Case, ocak ayının başında hisse sahiplerinin ve yönetim kurulu üyelerinin aylardır süren yoğun baskısı nedeniyle Mayıs ayında düzenlenecek olan Genel Kurul toplantısında görevini bırakacağını açıklamıştı. Amerikan basını Case`in istifa kararını AOL Time Warner`ın büyük ortağı olan Ted Turner`ın zaferi olarak yorumlarken, Steve Case`i grubun içine girdiği finansal krizin sorumlusu olarak gösterildiğini vurgulamıştı.Steve Case`in istifasının ardından 24 saat geçmeden CNN`den yeni bir şok istifa haberi daha gelmişti. 11 Eylül saldırılarından iki ay önce CNN`in başkanlık ve CEO`luğuna getirilen eski Time dergisi yöneticisi Walter Isaacson, Steve Case`in ardından istifasını verdiğini açıklamıştı. Dün de bu istifalara Ted Turner eklendi. Böylece dev birleşmenin mimarları şirketlerinin yönetiminden ayrıldı.

Evlenip, dev olmuşlardı

2001 yılının başında dünyanın en büyük internet hizmeti sağlayan kuruluşu America On Line`ın (AOL) 106 milyar dolara kablo TV şirketi Time Warner`ı satın almasıyla birlikte Amerikan tarihinin en büyük şirket satın alması gerçekleşmiş ve dünyanın en büyük medya devi kurulmuştu. İntertet devi AOL`un 26 milyon internet abonesi ve 150 milyon anında mesaj kullanıcısı bulunurken, medya devi Time Warner`ın ise bünyesinde CNN, HBO, Sports Illustrated ve Warner Bros gibi televizyon kanalları bulunuyor.

America Online’a ‘tasfiye’ baskısı

Reuters`ın haberine göre, America Onlien`ın (AOL) büyük hissedarları bu ay içerisinde görevinden ayrılan Steve Case`e yıllık genel kurul toplantısında Yönetim Kurulu`ndan da ayrılması yönünde büyük baskı yapacak.

Uzmanlara göre, bu hamleyle Case ve iki yakın çalışma arkadaşı Miles Gilburne ve Kenneth Novak`ın şirket içindeki etkinliğinin tamamen yok edilmesi amaçlanıyor.

Time Warner ile birleşen AOL`un piyasa değeri bir ara 150 milyar dolara kadar çıkmış ancak internet şirketlerini etkileyen krizin ardından 15 milyar dolar seviyelerine gerilemişti. Uzmanlar, istenen kárlılığa ulaşamaması halinde grubun internet ayağı olan America Online`ın tasfiye edilebileceğini belirtiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!