Birleşmenin faturası çalışana

Güncelleme Tarihi:

Birleşmenin faturası çalışana
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2001 00:00

Sümerbank bünyesinde birleştirilecek bankaların çalışanlarını ``işten çıkarılma`` korkusu sararken BANKSİSEN Genel Başkanı Alptekin Sağlanmak, çok sayıda çalışanın işşiz kalabileceğine dikkat çekiyor.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamındaki 5 bankanın birleştirileceği kararının açıklanmasının ardından pek çok çalışanın işsiz kalabileceği belirtiliyor.

Sümerbank bünyesinde birleştirilecek olan Bank Kapital, Yurtbank, Yaşarbank ve Egebank çalışanlarını ``işten çıkarılma`` korkusu sararken 7 bine yakın çalışanın istihdamına ilişkin herhangi bir açıklama getirilmemesi dikkat çekiyor.

Sümerbank`ta 1788, Bank Kapital`de 624, Yurtbank`ta 590, Yaşarbank`ta 1810, ve Egebank`ta 3 bin 394 kişi çalışıyor.

BANKSİSEN Genel Başkanı Alptekin Sağlanmak , birleştirilecek bankaların bir kısmının personelleriyle birlikte kullanılacağını söyleyerek büyük bir çoğunluğunun ise işşiz kalabileceğine dikkat çekiyor. 2000 yılında sektörde 10 bin çalışanın işten çıkarıldığını anımsatan Sağlanmak, fon bankalarının 5`inin birleştirilmesiyle açıkta kalacak çalışana iş güvencesinin sağlanmasının zor olduğunu vurguluyor.

`Sokağa itilecekler`
Sağlanmak, işten çıkarılanlara yasa gereği tazminat verilip sokağa itileceklerini söyleyerek ``Çalışanlar, her zaman olduğu gibi hiçbir hak iddia edemeyecekler`` diyor.

Sağlanmak, fon bankaları dışındaki bankalarda da işten çıkarmaların olduğuna dikkat çekerek çalışanların mağduriyetinin, ancak bir sendika çatısı altında birleşmeleriyle çözülebileceğini ifade ediyor.

BASİSEN Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu ise hükümetin bu operasyonlarında iş güvencesini göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyerek aksi halde sektörde büyük bir karmaşanın doğabileceğini belirtiyor. Tiryakioğlu, birleşmenin işçi kıyımına neden olabileceğini belirterek sorunun sendikalarla işletmeler arasında karşılıklı diyalogla halledilmesi için yetkililere çağrıda bulunuyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`ndan (BDDK) önceki gün yapılan açıklamada, Sümerbank`ın bünyesine aldığı bankaların uygun gördüğü şubelerini devralacağı bildirilerek şubelerin 2 ay içinde birleştirilerek rasyonel büyüklüğe ulaştırılacağı belirtilmişti. Açıklamada, banka çalışanlarının bütün haklarıyla birlikte Sümerbank`a intikalinin sağlanacağı ifade edilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!