Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin önemli müteahhit ve sanayicilerinden İbrahim Polat, yaklaşık bir yıl önce Temmuz 2024’te vefat ettiğinde 93 yaşındaydı. 1955’te temellerini attığı İbrahim Polat Holding’den, ikinci kuşak temsilcisi Adnan Polat’la birlikte yeni bir holding doğdu. Galatasaray Kulübü’nün de önemli isimlerinden olan Adnan Polat, kentsel dönüşüm ve rüzgâr enerjisinde yatırımlar yapmak için Kasım 2013’te Polat Holding’i kurdu. İlk günden itibaren bu yeni holdingin yönetiminde çocukları Kerim Polat ve Eda Polat Gkinosatis ile birlikte yol alan Adnan Polat, giderek ipleri üçüncü kuşağa bırakıyor.
Geçtiğimiz günlerde küçük bir grup gazeteciyle bir araya gelen Polat Holding İcra Komitesi Başkanı Eda Polat Gkinosatis’ten son dönemde yenilenebilir enerji ve kentsel dönüşüm projeleriyle adını duyuran holdingin planlarını dinledik. Gkinosatis, eşi ve üç çocuğuyla Atina’da yaşıyor. Şirketin orada da projeleri var. “Şirketin profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesinin önemine inanıyorum; bu nedenle sürdürülebilirlik adı altında kurumsal yapının gelişimi öncelikli konularımız arasında yer alıyor” sözleriyle hem bugünün hem de yarının Polat’ını inşa etmeye odaklandıklarını vurguladı Gkinosatis. Babası Adnan Polat hakkında ise şunu söyledi: “O hem benim hem de Polat’taki tüm çalışma arkadaşlarım için fırsatları değerlendirme ve projeleri başarıya ulaştırma konusunda ilham verici bir rol model. Disiplin ve çalışkanlık onun en temel değerlerinden. Biz de onun izinden yolumuza devam ediyoruz.”
‘8 YILDA 60 KAT BÜYÜDÜK’
Gkinosatis’in verdiği bilgilere göre Polat Holding son sekiz yılda, enerji ve gayrimenkul alanlarındaki yatırımlarla 60 kat büyüme kaydetti. Peki bundan sonrası için ne planlanıyor? Gkinosatis, soruyu “Önümüzdeki beş yıl için devam eden projelerimiz ve hayata geçirmeyi planladığımız yaklaşık 700 milyon dolarlık yeni yatırımlarla, bu büyümeyi istikrarlı bir şekilde ileri taşımayı hedefliyoruz. Öte yandan sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda attığımız adımlar da finansal yatırım stratejimizin çerçevesini çiziyor” diye yanıtladı.
ENERCON İLE İMZA
Yılda yaklaşık 2 milyar kWh elektrik üreten Polat Enerji, holdingin önemli şirketlerinden. Alman-Türk Enerji Forumu’nda, ENERCON ve İş Enerji ile birlikte toplam 2 bin 500 MW kapasiteli yeni rüzgâr yatırımları için niyet mektubu imzalandıklarını söyleyen Gkinosatis, bu işbirliği kapsamında Avrupa’nın en verimli türbinlerinden biri olan ENERCON’un yeni nesil E-175 EP5 türbinlerini kullanacaklarını belirtti. Gkinosatis, “Macaristan’da yaklaşık 300 MW operasyonel, 80 MW’lık yatırımı devam eden güneş santralimiz mevcut. Yenilenebilir enerji alanındaki bilgi birikimimizi ve tecrübemiz ile uluslararası arenada küresel ölçekte büyümeyi devam etmek istiyoruz” dedi.
Gkinosatis, gayrimenkulde ise Piyalepaşa projesinin ikinci etabına odaklandıklarını söyledi. Kapasitesi bin kişinin üzerinde olan bir performans sanatları merkezi yapacaklarını belirterek şöyle konuştu: “Polat Levent Exclusive projesiyle birlikte Türkiye’de toplam 190 milyon dolar, Macaristan’da ise City Pearl ve Duna Pearl projeleriyle toplam 400 milyon dolarlık yatırımlarımız devam ediyor. Budapeşte’deki en yeni projemiz ise, yaklaşık 85 milyon Euro yatırım ile Budapeşte’deki UNESCO Dünya Mirası listesindeki Elisabeth (Kraliçe Sisi) Bölgesi’nde yer alan 1844 yapımı tarihi binanın restorasyonuyla hayata geçen Seven Pearl projemiz. Bu proje, şimdiye kadar dönüştürdüğümüz en eski yapı olma özelliğini taşıyor. Polat Gayrimenkul olarak yurtdışında Amsterdam, Atina, Londra ve Berlin gibi şehirlerdeki fırsatları değerlendiriyoruz.”