Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2001 00:00
Bankalar arasında ortaklık görüşmeleri, fondaki bankaların satışı, kamu bankalarının rehabilitasyonu derken sektörde hareketlilik devam ediyor. Ancak görünüm normal ve gidişat iyi. Peki ya zedeler? Hatırlatalım: El konularak fona devredilen bankaların küçük hissedarları aylardır bekliyor. Bankalar fona, halka açık olan hisseler de Hazine`ye devredilmişti. Zaman zaman biz de dile getirmiştik; o dönemde bazı hissedarlar dava açmış, bazıları da kaderlerine boyun eğip beklemeye başlamışlardı...
Önceki hafta zedeler için neler yapılabileceği tekrar gündeme geldi. Köşe yazarları görüşlerini dile getirirken, ilgili bürokratlar da elimizden geleni yapıyoruz mesajını verdiler. Zedeler heyecanlandı ama arkasından bir gelişme yaşanmadı.
Son olarak fona devredilen Demirbank da dahil toplam 36 bin bankazede var. Türkiye`de 36 bin kişi, faaliyetine devam eden ama yönetimi değişen üç bankanın hissedarları oldukları için mağdur durumda. Bu bankaları satın alacaklara, yatırımcının elindeki hisse senetlerinin de bedellerini ödeyerek satın almak üzere çağrıda bulunma yükümlülüğü getirilebilir şeklinde yorumlar ilginç. (Bu halka açık şirketlerde rutin bir uygulamadır.)
Avukat Murat Esen, bunun sadece bir olasılık olduğunu söylüyor ve devam ediyor: Eğer yapılan el konulma haklı ve yasal ise o zaman neden yatırımcıya ödemeyi bankayı alanlar yapıyor? Yok eğer çağrı yükümlülüğü getirilirse, bu şekilde yatırımcının mülkiyet hakkı tanınmış olduğundan, el koyma kararı yasalara aykırı olmuyor mu? Bu çelişkili durumun bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekir.
`DEMİRBANKZEDELER` İÇİN SON GÜNLER:
Mevcut duruma baktığımızda Esbank ve Yaşarbank için dava açanlar küçük hissedar sayısının çok az olduğunu görüyoruz. Davaların birkaç ay içinde sona ermesi bekleniyor. Ondan sonra ise temyiz süreci başlayacak. Tabii bu davaların sonuçları dava açmayanlar için de örnek teşkil edecek. Ama dava açanlar zararlarına ilişkin taleplerini saklı tutuyorlar ve daha sonra dava açacak olanların zararlarının telafisi konusunda belirsizlik yaşanacak. Demirbank`a gelince. Bankaya aralık ayı başında el konulmuştu. El konma gerekçesi diğerlerinden farklıydı. Şartlar değiştiği için geri verileceğine dair bazı gazetelerde
haberler çıktı. Ama resmi bir açıklama yok. Küçük hissedarlar çin Danıştay`a dava açma süresi 60 gün. Yani her şey düzelecek diyenler bekleyebilir ama, sürenin sona ermekte olduğunu hatırlatmakta da fayda var.