"Bankalar daha fazla sermaye tamponuna ihtiyaç duyabilir"

06.11.2019 - 16:21 | Son Güncelleme :
"Bankalar daha fazla sermaye tamponuna ihtiyaç duyabilir" | Ekonomi Haberleri

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Guindos, “Bankaların sermaye seviyesinin uygun olduğunu bilmemize rağmen, serbest bırakılabilir tamponlar şeklinde daha yüksek bir sermaye payına sahip olma imkânının olduğu görülüyor” dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, ECB’nin Frankfurt'ta düzenlenen “Bankacılık denetimi” konferansında yaptığı konuşmada, Avro Bölgesi’nin büyük bankalarının son 10 yılda sermaye biriktirdiklerini ve ekonomik bir gerileme için daha iyi bir konumda bulunduklarını belirtti.

Söz konusu bankaların krizlere karşı daha iyi konumda olmalarına rağmen, sıkıntılı dönemlerinde kullanılacak bir sermaye tamponuna sahip olmadıklarını anlatan De Guindos, “Bankaların sermaye seviyesinin uygun olduğunu bilmemize rağmen, serbest bırakılabilir tamponlar şeklinde daha yüksek bir sermaye payına sahip olma imkânının olduğu görülüyor.” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

De Guindos, küresel ekonomik görünümün kötüye gittiğini ve belirsizliğin arttığını vurgulayarak, bunun halihazırda zayıf karlılık, yüksek maliyetler ve aşırı rekabet ile mücadele eden bankacılık sektörü için zorlu bir ortam oluşturacağı ve bankalar üzerinde baskı yaratacağı konusunda uyarılarda bulundu.

##$HABER_1458384$##

Öte yandan, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde sadece 7 ülke ekonomisinin yavaşladığı dönemlerde büyümeyi desteklemek için konjonktürel sermaye tamponu getirmesi dikkati çekiyor.

BANKACILIK BİRLİĞİ BANKALARI DAHA GÜVENLİ HALE GETİRECEK

Aynı konferansta konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Denetim Kurulu Başkanı Andrea Enria da, "Avrupa Bankacılık Birliği’nin tamamlanmasının bankaları daha güvenli ve sağlam hale getireceğini" söyledi.

Avrupa Bankacılık Birliği projesinde ilerlemek için biraz daha “açıklık” görmeyi umduklarını belirten Enria, “Mevduat sahipleri, Fransa, İtalya, Yunanistan veya Almanya'da bir bankaya yatırılmış olup olmadığına bakılmaksızın, paralarının iyi korunacağından emin olmalıdırlar." diye konuştu.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nde bankacılık birliği oluşturulmasının gereği, 2008 finansal krizi sonrası ortaya çıkmış, yaşanan sorunlar geleceğe yönelik tedbirleri alınmasına neden olmuştu. 2013’te Avro Bölgesi’ndeki ülkeler finansal sistem için önemli bankaların kontrolünün Avrupa Merkez Bankası'na bırakılmasını kabul etmişti.

ECB de kontrolleri Tek Denetim Mekanizması ve Tek Karar Mekanizması üzerinden yürütüyordu.

Tek Denetim Mekanizması kıtanın bankacılık sektöründe denetim için kurulan bir sistem ve Tek Karar Mekanizması ile birlikte AB Bankacılık Birliği'nin iki temel taşından birini oluşturuyor.

Bankacılık birliğinin amacı bankalarının denetimi, kurtarılması ve çözümlenmesi için ortak kurallar ve idari standartları devamlı olarak uygulamak. Söz konusu mekanizmalara Avro Bölgesi’ndeki ülkeler doğrudan katılırken, bölgede olmayan diğer ülkeler katılımda zorunlu değil fakat ECB ile yakın çalışma içerisinde.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5999 Değişim: 0,39%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7487 Değişim: 0,05%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.497,31 Değişim: 0,52%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.