Bakandan '14 Şubat' uyarısı

13.02.2018 - 14:32 | Son Güncelleme :
Bakandan '14 Şubat' uyarısı | Ekonomi Haberleri

Gümrük Bakanı Tüfenkci, 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle alışveriş yapacak vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Sevgililer Günü nedeniyle alışveriş yapacak vatandaşlara uyarıda bulunarak, "Sosyal medyada tanıtım ve ilanlar yoluyla ulaşılan sitelerin taklit olması ihtimaline karşı ürünler satıcının kendi sitesinden alınmalı. Benzer mecralardan ürünün yaklaşık fiyatı araştırılmalı, gerçekçi olmayan fiyatlara veya indirimlere dikkat edilmeli." dedi.

Haberin Devamı

Tüfenkci yaptığı açıklamada, iletişim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak, tüketicilerin tüketim davranış ve alışkanlıklarında da değişimler meydana geldiğini söyledi.

Klasik alışveriş yöntemleri yerine internet ve telefon aracılığıyla yapılan mesafeli satış yöntemlerinin daha çok tercih edildiğini belirten Tüfenkci, özellikle Sevgililer Günü, yıl başı ve doğum günü gibi özel gün ve dönemlerde bu yolların sıklıkla kullanıldığını dile getirdi.

Tüfenkci, tüketiciler tarafından yapılacak mesafeli alışverişlerde dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek, şöyle konuştu:

##$HABER_1443970$##

"Alışveriş yapılması düşünülen internet sitesinde satıcının ticari unvanı, adresi, sabit telefonu, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) numarası, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) kaydı gibi bilgilerin olup olmadığı kontrol edilmeli. İnternet veya telefonla yapılacak alışverişlerde satıcı hakkında arama motorlarında kısa bir ön inceleme yapılarak, haklarındaki yorumlar incelenmeli ve önceki işlemlerine ilişkin fikir sahibi olunmalı. Satın alınacak mal veya hizmetin fiyatına dikkat edilmeli. Mesafeli satışta, malın veya hizmetin özelliklerini ve fiyatını diğer mecralardan karşılaştırma kolaylığı bulunuyor. Tüketicilerce benzer mecralardan ürünün yaklaşık fiyatı araştırılmalı, gerçekçi olmayan fiyatlara veya indirimlere dikkat edilmeli. Bunlar oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesini sağlar."

Haberin Devamı

Tüfenkci, vatandaşların internetten alışveriş yaparken adres çubuğuna da dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, "İnternet sitesinin orijinal adının adres çubuğunda kurumsal sayfasında yer aldığı şekilde (uzantısı vb.) olması, sahte veya taklit bir site ihtimaline karşı site adının kontrol edilmesi gerekir." diye konuştu.

Sosyal medyadaki tanıtımlar ve reklamlarla ulaşılan sitelerin taklit olabileceğini, ürünlerin satıcıların kendi sitelerinden alınması gerektiğini belirten Tüfenkci, ödemelere ilişkin şu uyarılarda bulundu:

"TÜKETİCİ MAHKEMELERİNE BAŞVURULABİLİR"

"İnternet üzerinden yapılacak alışverişlere ilişkin ödemenin 'SSL (Secure Socket Layer)' sertifikalı veya '3D security' güvenli kanallarından yapılmasına dikkat edilmeli. Ödeme yapmadan önce mutlaka Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde yer alan ve satıcının ödeme yapılmadan vermekle yükümlü olduğu ön bilgiler dikkatlice okunmalı. Mesafeli sözleşmelerin ayrılmaz parçası olan ön bilgileri görmeden veya ayrıntılı okumadan ödeme yapmamak karşılaşılabilecek pek çok mağduriyeti önler. Ön bilgilerde; satıcı unvanı, adresi, iletişim bilgileri, mal veya hizmetin ödenecek toplam tutarı, cayma hakkına ilişkin ayrıntılar ve hak arama yollarına ilişkin detaylar bulunuyor."

Yaşanabilecek mağduriyetler karşısında başvurulabilecek kurumlara da işaret eden Tüfenkci, "Bunlar, illerde ticaret müdürlükleri ve tüketici mahkemeleri, ilçelerde kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan tüketici hakem heyetleridir. Tüketiciler, firmaların uygulamaları nedeniyle mağdur olmaları durumunda, kayıplarının tazmin edilmesi için değeri 6 bin 860 liranın altındaki uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine, 6 bin 860 lira ve üstü uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurabilir." dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.771 Değişim: -1,67% Hacim : 73.772 Mio.TL Son veri saati : 17:57
Düşük 9.769 06.09.2024 Yüksek 9.981
Açılış: 9.936
33,9762 Değişim: 0,11%
Düşük 33,8821 06.09.2024 Yüksek 34,0638
Açılış: 33,9376
37,6709 Değişim: -0,39%
Düşük 37,6144 06.09.2024 Yüksek 37,9497
Açılış: 37,8188
2.727,45 Değişim: -0,69%
Düşük 2.714,41 06.09.2024 Yüksek 2.762,79
Açılış: 2.746,46
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.